Magazin NaukaPsihologija Da li znate šta vam poručuju crteži vaše dece?

Da li znate šta vam poručuju crteži vaše dece?

by Administrator

Za decu svih uzrasta crtanje je od izuzetno velikog značaja. Zahvaljujući papiru i bojama, dete može i bez reči da podeli svoje emocije, da podeli sa roditeljima šta ga tišti, šta ga uveseljava i koje su mu želje.

Deca zahvaljujući crtanju na interesantan način stimulišu razvoj motorike, vizuelne percepcije, prostornog planiranja na papiru, memorije. Deluje potpuno „bezazleno“, a ustvari je višestruko korisno, a ne samo igra.

Deci, s toga, ne treba braniti da crtaju. Naprotiv, treba ih stalno motivisati da to rade i kroz crteže „čitati“ šta je to što žele da vam kažu i kako se to osećaju.

Ono što ga privlači dete na crtežu stavlja u prednji plan, a ono što mu se ne dopada uglavnom crta u što manjim dimenzijama i obojeno tamnom bojom. Kada su deca plašljiva i nemaju samopouzdanja, ona uglavnom crtaju stežući olovku, pritiskajući, uokvirujući oblike i neretko u uglu papira, sitno.

 

Faze dečijeg crtanja:

Šaranje

Ovo je najranija faza u kojoj klinci povlače linije bez ideje o tome kuda im ruka i boje idu i kakve tragove ostavljaju. U toj fazi dete počinje da razume odnos između pokreta koje vuče i traga koji ostavlja. Nakon nekoliko povučenih linija dete će početi da pokušava da povuče iste linije i, kada to uspe, osećaće se zadovoljno.

Presimbolizam

Nešto kasnije, otprilike oko 3. godine, dete počinje da pravi i kružne poteze, a to mu omogućava da nacrta figure nalik ljudima i životinjama. Oko 4, 5. godine počinju da „usavršavaju“ ove figure isprobavajući da ih crtaju drugačije, da im dodaju detalje koje do tada nisu.

Simbolizam

Osim što u ovoj fazi figure ljudi počinju da dobijaju više detalja, deca počinju da ih crtaju praveći određeni odnos između njih, da ih crtaju u određenom prostoru.

Realizam

Deca počinju svoje crteže da upotpunjuju najrazličitijim detaljima, što na samim ljudima, životinjama, što u njihovoj okolini. Sada već slobodnije koriste boje i kombinuju ih, eksperimentišu sa njima.

Kako bi što vernije ispoljilo svoje emocije na papiru, detetu treba obezbediti boje. Što ih je više, to im je zabavnije i to su više motivisani da crtaju, to im pomaže da ispolje svoju kreativnost. A u zavisnosti od dominantnih boja koje koriste takođe možete nešto naučiti o unutrašnjoj ličnosti svojih najmlađih.

Deca vole boje svih vrsta. Ono što je najpraktičnije za bojenje jesu koferčići sa bojama. Obično u njih spakuju više vrsta bojica: flomastere, voštane, vodene i dr, pa tako imaju sve na jednom mestu. Jedan vrlo praktičan set jeste upravo ovaj OVDE. On broji čak 150 delova i u njemu se pored boja dobijaju još i razne druge sitnice: makazice, heftalica, lenjir, gumica itd.

Deci će ovaj koferčić biti vrlo praktičan, jer će im sve boje biti na jednom mestu i lako će moći da ih ponesu sa sobom kada je to potrebno.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar