Magazin LjubavLjubav i strast Pilula za dan posle – za i protiv

Pilula za dan posle – za i protiv

by Administrator

Pilula za dan posle nameće se kao jedino rešenje za sprečavanje neželjene trudnoće ako ste prethodnu noć bilikontraceptivne pilule nevaljali i pri tom zaboravili na prezervativ. Ona se može koristiti i do čak 72 časa nakon odnosa, ali što je pre popijete, veće su verovatnoće da ćete sprečiti da za 9 meseci postanete roditelj. Kao i sa svim drugim stvarima, i ovde postoji određeni rizik, jer pilula za dan posle kod svake četvrte devojke neće sprečiti da zatrudni. Osim toga, nikako se ne sme piti više od dva puta godišnje. Pa, samo je na vama da odlučite hoćete li se prepustiti isključivo čulima ili malo i razumu.

Prednosti i nedostaci

Pilula za dan posle nikako ne sme biti zamena za kontraceptivne pilule koje redovno uzimate. Kao što smo već pomenuli, ona se može uzimati maksimalno dva puta godišnje, jer bi u suprotnom mogla da izazove ozbiljne probleme. Na spisku neželjenih efekata su, između ostalog, i hormonalni poremećaj, a što je najgore, žena može da postane neplodna.

Ova, za neke čarobna, tabletica može da štiti od neželjene trudnoće, ali nikako i od polno prenosivih bolesti. Zato su veze za jedno veče, naročito sa nepoznatim osobama, apsolutno za izbegavanje. Ne dozvolite sebi da se ponašete kao klinka, već razmislite o posledicama uzrokovanim takvim postupcima.

Kontraceptivna pilulaU slučaju da ste već ostali trudni, pilula za dan posle vam ne može pomoći. Ali, ne brinite, ona neće naškoditi plodu. Takođe, važno je znati da vas ona neće štititi i tokom narednog nezaštićenog odnosa koji budete imali, makar se on desio i samo pola sata nakon konzumacije hitne kontracepcije.

Savet doktora

Pre nego što potrčite u apoteku da je kupite, obavezno prethodno posetite svog ginekologa koji će vas pregledati i preporučiti vam odgovarajuću pilulu i upozoriti vas na sva propratna dejstva koje može imati.

Neretko nakon uzimanja tablete dolazi do krvarenja, koje u normalnim slučajevima ne bi trebalo da bude obilno niti da dugo traje. Može se dogoditi da čak i nakon 3-4 dana osetite mučninu, vrtoglavicu, ali ako vam se stanje bude znatno pogoršalo posle nekoliko sati, onda nemojte čekati, već odmah idite do najbliže lekarske ordinacije.

Pilula za dan posle može se kupiti u svim apotekama i to po veoma pristupačnoj ceni bez lekarskog recepta. Ali, još jednom vas upozoravamo da dobro razmislite pre nego što se upustite u seksualni odnos bez prezervativa, kao i da urgentnu kontracepciju ne uzimate na svoju ruku.

608 komentara

Slične teme

608 komentara

07.02.2019 21:18
Nina

Postovana, poslednju menstruaciju sam dobila 24.01. veceras (07.02) smo ja i decko imali odnos bez kondoma. On je ejakulirao van mene. Da li da popijem tabletu za dan posle sutra? Hvala na odgovoru

12.02.2019 16:47

Ako ste u potpunosti sigurni da je ejakulacija bila van i da nakon toga nije bilo penetracije, onda ne morate piti tabletu. Ali ako postoji bilo kakva sumnja da se to ipak desilo, onda popijte tabletu. I obavezno imajte na umu da se tableta ne sme piti češće od jednom u 6 meseci.

02.04.2019 00:28
Sanela

Poz, imala sam nezasticen odnos u plodnim danima, popila sam pilulu u roku od 5h. Danas je treci dan i ja osecam bolove u janicima ali i u grudima. Kolike su sanse da sam u drugom stanju? I ako ne prokrvarim od tablete da li to znaci da nije delovala?

02.04.2019 10:30

Popili ste tabletu na vreme, tako da su šanse svakako umanjene značajno. Imajte na umu da je sasvim očekivano da ciklus kasni kada se uzme tableta. Ipak, ako bude prošlo više od 2 nedelje da kasni, obavezno uradite test.

18.04.2019 11:32
Ancy

Postovani ,poslednja mens. 14.3. Trudnoca potvrdjena betom hcg iz krvi i kucnim testom 15.4 uz izostanak menstruacije .trebala biti 11.4. Pilulu za dan posle sam popila posle vise od 40 sati. Posle nezasticenog odnosa koji se dogodio oko 21.3. U tom periodu dok nisam.znala za trudnocu pila zbog gripa ibuprofen 600 ksalol 0.5. 3,4 tablete u toku dve tri nedelje pre.nego sto cu saznati za trudnocu. Da li to moze uticati na plod?? Hvala

23.04.2019 16:12

U trudnoći je (osim u izuzetnim slučajevima) može se reći zabranjeno da pijete bilo kakve lekove. Međutim, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim ginekologom vezano za mogući uticaj lekova na plod. On će vam ipak dati pouzdaniji odgovor na postavljeno pitanje.

18.05.2019 17:05
Anica

Dobar dan. Ja sam popila pilulu sat ipo nakon odnosa.. Bila je ovulacija.. Da li ce imati efekta?

20.05.2019 11:52

Svakako da ste time što ste na vreme popili pilulu znatno umanjili šanse za trudnoću, ali mi vam ne možemo sa sigurnošću reći da će ona 100% imati efekta. Najverovatnije da hoće.

23.05.2019 17:53
Vanja

Popila sam tabletu prosli mesec i u istom mesecu sam imala 2 puta sad mi kasni 2 dana da je to možda od pilule

24.05.2019 11:33

Može se desiti da vam menstruacija porani ili zakasni nakon uzimanja pilule. Pričekajte još 5-7 dana, pa ako se ne desi ništa obavezno uradite test.

19.06.2019 00:28
Kika

Proslo je 7 dana nakon sto sam uzela escapelle, boli me stomak u donjem delu kao da treba da dobijem, ali još uvek nisam….zanima me da li je to normalno? Unapred hvala

21.06.2019 16:28

Dešava se da ciklus rani/kasni kada se konzumira tableta. Ako vam bude kasnio više od nedelju dana, otiđite u laboratoriju i uradite Beta HCG test kako biste u potpunosti bili sigurni da li je pilula delovala ili ne.

21.12.2019 14:46
Andrea

Postovani, poslednju menstruaciju sam imala od 30.11 do 05.12. 2019 s tim da je tog poslednjeg dana bilo oskudnije. Rizican odnos se desio 13.12. Medjutim ciklusi mi variraju u duzini tako da nisam sigurna kada je trebala nastupiti ovulacija. U nedelju (15.12) popila sam Escapelle i nakon 2 dana javili su se blagi grcevi u stomaku, trajali su tog i sledeceg dana a zatim je nastupilo tackasto vrlo oskudno krvarenje. Da li se desila trudnoca i to krvarenje bilo implantacijsko ili je to dejstvo pilule? Brine me sto ne znam kada se ovulacija desila obzirom da je svakog meseca drugacije. Ciklusi varijaju u duzini od 27 pa sve do 31. Dan. Takodje, dan nakon uzimanja pilule javio se vrlo gust beo sekret, a 3 dana nakon, javio se belicasr vodenast sekret, zajedno sa onim tackastim krvarenjem koje je trajalo svega koji minut.

21.12.2019 14:48
Andrea

I da napomenem, odnos je bio nezasticen ali bez ejakulacije

21.12.2019 14:57
Andrea

Takodje, jeste da nije bilo ejakulacije tokom odnosa, ali je sat vremena pre toga ejakulirao(takodje ne u mene) zato se i brinem, na raznim internet sajtovima citam o tzv. Predsemenoj tecnosti koja u sebi moze sadrzati spermatozoide(u dosta manjoj kolicini nego u ejakulatu). Molim za sto brzi odgovor

10.01.2020 11:48

Draga Andrea, zbog tehničkih razloga kasnimo sa odgovorom, oprostite. Da li je sve u redu? Što se pilule tiče, devojke nakon njenog uzimanja neretko krvare, to je normalna pojava.

1 5 6 7

Ostavite komentar