Magazin Life styleLekovito bilje Kombuha lekovita pečurka

Kombuha lekovita pečurka

by Administrator

kombuha Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.kombuha1
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litru sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kasicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.
2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
kombuha23. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.
4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.
5. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao „startnu tečnost“.
6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.
8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni.kombuha3
Kombuha kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.
Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
kombuha410. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su flaše čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne moze izaći. Na taj način se dobija penušavi napitak. Preporucljivo je flaše držati na hladnom mestu.
11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje.
Ponekad kultura pliva na površini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.kombuha5
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.
kombuha6Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge“. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.
Postoji dosta različitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka skeptično gleda na čudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja.

218 komentara

Slične teme

218 komentara

19.11.2010 16:44
IVANA

dobre je sadrzine i korisno je…………..

04.02.2012 23:45
STANISA

JA PIJEM KOMBUHU VEC 10. GOD. OD KAKO JE PIJEM NEMAM PROBLEMA. IMAO SAM HOLESTEROL 8,9 I TRIGLICERIDE 2,8. SAD SU TRIGLICERIDI NA NORMALI HOLESTEROL JE ISPOD 7 A SECER KOJI JE BIO PREKO NORMALE SAD JE ISPOD. SVE U SVEMU PREPORUCUJEM DA PIJE. JA JE I SAD PIJEM ALI NE TOLIKO REDOVNO.

19.11.2010 17:20
IVANA

everthing is cool…………………………….

13.02.2011 00:44
bata007

I ja sam spravio napitak kombuha,mozda i nema isceliteljska svojstva(ja verujem da ima) ali napitak je vrlo ukusan i prijatan.Mislim da drevni narodi nisu bili naivni,a vidi se da su bili dugovecniji ko je koristio ovaj napitak.Ljudi spravljajte ovaj napitak i pijte ga-ne skodi a mozda i pomogne…pozdrav

26.04.2011 12:13
Miroljub

Gde i kako da nabavim Kombuhu.Živim u Nišu.

01.04.2012 18:49
jasminka

ja kombuhu imam vec 15 god.zivim u smederevu

07.04.2012 11:34
Stefan

Jasminka, ja sam iz Smederevske Palanke, mojoj majci je potrebna kombuha. Trazimo je vec dugo, ali bezuspesno. Da li bi mogli da nam prodate jednu ? Ocekujem vas odgovor, hvala unapred.

16.06.2012 10:43
bosko

ja imam kombuhu ako je potrebna vasoj majci mogu vam dati za 20 dana jer sam dao juce jednu pecurku komsiji.zivim u prokuplju

13.02.2013 09:42
BRANKO

MENI JE POTREBNA KOMBUHA DALI STE U NOGUCNOSTI DA MI JE POSALJETE

16.03.2013 19:25
Bisenija

Boško, živim u Nišu i interesuje me imate li još kombuhu i možete li mi dati? Potrebna mi je za lečenje. Pozdrav

02.03.2013 11:59
Olivera

JA SAM IZ SMEDEREVSKE PALANKE I IMAM KOMBUHU.AKO HOCETE MOZETE SE JAVITI NA MOJ KUCNI BROJ.026/375-124

17.04.2012 07:50
Misa

Najpre da Vas pozdravim. Kombuhu sam svojevremeno koristio i ya nju imam samo reči hvale. Želeo bih da je ponovo koristim ali ne znam kako da dođem do prave gljive ili njenog čaja, kako bih je razmnožio i spravljao taj blagotvorni napitak. Po adresi vidim da ste u Smederevu. Tamo dolazim povremeno pa ako ne postoi drugi način, ja bih Vam se javio i prema dogovoru preuzeo gljivu ili čaj. S poštovanjem Perko Ilić.

06.10.2012 00:32
Jasmina Aleksic

I ja sam iz Smedereva .Dobro je sto koristis kombuhu ja sam je imala davno davala sam ljudima za razne bolesti a sada nemam je za sebe .Pa te molim ako imas visak da se cujemo moj tel 0621278958 Dositeja Obradovica 78(12 Smederevo naselje Papazovac

02.05.2013 19:03
milena

Ja proizvodim kombuhu…Hoces li da ti cuvam?

17.05.2011 08:27
Sandra

Zivim u Novom Sadu i koristim kombuhu.Odlicno se osecam i sigurna sam u njena lekovita svojstva.Poklonicu je kome god je potrebna.
0655259047

31.07.2011 07:59
tanja

imam kombuhu,poklonicu je ako je nekom potrebna,iz Krusevca sam.Tel.0628898891.

11.04.2012 21:16
tanja

Jedno obavestenje: NE CUVAM VISE KOMBUHU!

16.08.2011 20:45
jelica

kombuhu sam pila,nekih 15 godina ,jer sam imala zuticu . Osecala sam se dobro,rezultati krvi su uvek bili u granicama normale . kosa mi nije bila seda/mada moje sestre su vec bile sede/. 2005.godine pokvarila mi se gljiva i ja sam prestala da je pijem. pokusavala sam da je proizvedem,ali.posto odlicno znam ukus napitka,to nije bilo to ,odustala sam. U januaru 2007 sam zdravstveno pukla ! pojavio mi se holesterol,trigliceridi/bez obzira sto sam pila holipan/ .krvni pritisak mi je skocio i jedva sam ga uspela normalizovati ,uz pomoc lekova.Pojavio mi se HASI MOTO i stitna zlezda mi slabo radi tako da uzimam eurotiroksin.Naglo sam osedela. Konacno u februaru sam pronasla KOMBUHU i od tada je redovno pijem /.tri case dnevno/. Muz ,takodje pije napitak. Proizvela sam 6 gljiva,jer u sest tegli spravljam napitak .I muz i ja osecamo se mnogo bolje ! Nemam grceve u misicima,stabilizovala se krvna slika ,secer koji je bio na granici je normalan. Ja se psihicki mnogo bolje osecam ! /doduse sve lekove pijem i dalje,jer mislim da je jos rano da mozda neki odbacim… / Rado cu dati svakom ,ko mi potrazi kombuhu,jer znam sta meni znaci,a uvek imam pelcer . Cak sam i proucila tehnologiju kako je saljem.autobusom/stize ne ostecena . Ja zivim u Paracinu. Imate moju E/majl adresu i slobodno trazite,drage volje delim svakom ,kome je potrebno i ko zeli da je pije ! ivanovicjelica@yahoo.com POZDRAV !

20.09.2011 06:14
Lela

Može li mi neko pomoći u tome kako mogu da nabavim kombuhu i da je zapatim.
Možda je neko ko je ima voljan da pomogne. Hvala.
Moj mail je lejla1965@gmail.com,javite se. Pozdrav.

03.10.2012 14:45
Milanka

Ja zivim u Obreza pored Paracina , interesuje me kako da dodjem do kombuhe?

14.11.2012 19:06
Jelena

Da li mislis da si zbog prestanka konzumiranja kombuhe dobila sve te bolesti?Ja sam sad tek pocela da pijem,pa me interesuje…pozdrav

27.01.2012 15:23
vlado

Kako da dodjem do broja telefona Jelice iz Paracina ,ona mi je najbliza a i najvise ima iskustva sa kambuhom,dao bih deci da piju napitak jer su slabasnog imuniteta.Hvala Vladimir Kraljevo

31.01.2012 22:17
Natasa

Kako da znam da li je Kombuha ziva? od skoro je imam, ali ni u jednom trenutku se nije podigla na povrsinu.. vec je na dnu tegle sve vreme. Da li je to ok? 🙂

01.02.2012 13:20
Administrator

Hm, možda bi trebalo da se posavetujete sa nekim ko ima više iskustva u gajenju…

01.03.2012 22:01
Milutin B. V.

Veceras sam prvi put cuo za ovu nazovimo gljivu kombuhu. Drago mije da je pomogla mnogim ljudima i u to ozbiljno verujem. Moram ovo sve dobro prostudirati. Koliko vidim nije stetna pa cu verovatno uskoro pokusati da je dobijem – kupim verovatno od Jelice iz Paracina. Sa ovim cu upoznati moju rodbinu i moje poznanike pa ko zeli primenu neka izvoli i da mu od pomoci bude. Jelice svaka cast na nesebicnoj ponudi – pomoci.

01.03.2012 22:14
Milutin B. V.

Koliko vidim kombuha je zdrava, pa cu uskoro pokusati da je nabavim.

24.03.2012 21:29
dejan vuckovic

konbuha je zdrava i korisna . moji roditelji je piju i odlicno se osecaju. ocu je pomogla da se oporavi od kancera pluca.

04.04.2012 21:19
ivana

Mene interesuje da li moze kombuha da se pravi bez secera posto moja mama ima povisene vrednosti secera?

09.05.2012 10:45
Danijela

Telefon na koji mozete naruciti kombuhu 0618053782 Mladen

18.05.2012 20:36
Maja

Reci mi jel mozes da je posaljes ili mora licno da se dodje po nju, posto sam iz Smedereva?

29.05.2012 11:11
Мали

Комбуху можеш да набавиш у продавницама здраве хране. Продаје се на литар и затим да почнеш сама да је правиш. Ја сам тако урадио.Купио сам литар пробао свидела ми се и почео сам да је правим.Много је јефтиније.

18.06.2012 11:58
jole

Pozdrav!
Ja sam nedavno uzela kombuhu ali nikako da počnem da je pijem! Sada kada sam videla sve ove komentare počinjem još danas! 😉
Ima je u zdravoj hrani po SArbiji-ja sam je uzela u Bačkoj Palanci ali znam da ima i uŠidu, Novom Sadu a i dalje sigurno!
Zanima me samo ako je neko upućen da li deca od 3 godine smeju povremeno da je uzmu-radi jačanja imuniteta?!
POZDRAV!

30.07.2012 16:49
zaklina

naravno da smeju deca da piju ja je pijem vec dugo a i deca a imam ih puno i neznam za dom zdravlja

20.06.2012 21:23
Mirjana

Da li može kombuha da se spremi sa medom umesto sa šećerom?

21.06.2012 11:13
Administrator

Trebalo bi da može, možda bi sa medom bilo i zdravije.

24.06.2012 17:51
Pero

Kombuha se NE pravi s medom, jer med sadrži bakterije koje mogu oštetiti kombuhu, a nikako ne sme da se pravi s veštačkim zaslađivačima. Dakle, kombuha se najčešće pravi sa belim šećerom i to 70-100 g po litru.

31.08.2012 00:59
pčelar

… sve … ali bakterije u medu … e to ne ! Med ima baktericidna svojstva … ma pročitaj malo o medu , informiši se … imaš internet …

31.08.2012 01:09
pčelar

…Što se veštačkih zasladjivača tiče , to stoji…i ako su slatkog ukusa , oni nisu ugljeni hidrati, tj. šećeri ( glukoza, fruktoza, saharoza…)

09.07.2012 18:25
Ivana

Kombuhu pijem mozda cetri meseci,nisam bas sigurna.Imala sam velikih problema sa alergijom.Isla sam na ispitivanja i nisam otkrila na sta sam alergicna.Pila sam svakodnevno lek,presing,koji po nekad nije ni delovao kako treba a imala sam i kontraindikacije na njega.Tetka je vec pila kombuhu i donela je i meni da probam.Sada mi je mnogo bolje.Alergija se i dalje javi po nekad,ali daleko redje,Lek popijem vrlo retko.Mislim da ce mi biti sve bolje i bolje,kako je duze budem pila.

12.07.2012 21:04
Edita

Molim vas dali neko zna mogul djeca od 11.g da piju ovaj caj??

26.07.2012 18:00
rašo

Kombuhu možete napraviti ako kupite napitak u prodavnici zdrave hrane a onda jednu količinu, otprilike 1/3, pomešate sa 0,5-0,7 l. čaja pripremljenog kao u uputstvu. Vrlo brzo bi trebalo da se oformi gljiva na površini.

30.07.2012 16:56
zaklina

kombuha je lekovita i zdrava gljiva,preporucljivo je da je piju i zdrave osobe,samo je treba cuvati i negovati

06.10.2012 00:43
Jasmina Aleksic

Ljudi saljite kombuhe kome je potrebna veoma je zdrava.Cinite dobra dela dobro ce vam se vratiti.

27.11.2012 17:18
Vesna

Kombuha se lako *zapati* preko kupovne flaše iz koje se cedjenjem ulovi komadić i onda sa tim komadićem postupi kako je opisano u tekstu, jedino se smanji proporcionalno kolicina pa umesto 2 litre ide se na pola litre dok se kombuha ne uveća .. i ne mora da se menja tecnost na 8 dana dok ne naraste kombuha – može i na 15 dana .. svakako se NE pije dok ne napravimo prvi put KAO U TEKSTU napitak od 2 litre sa malo većom kulturom. Važna je higijena, čiste ruke, čisto posudje.

03.12.2012 00:19
Zorana

Imam kombuhu i caj mi je uvek ispadao dobar.Medjutim poslednja tura napitka mi je ispala jako kisela.pa me zanima da se mozda nije pokvarila,kako mogu da popravim stvar? Ili mozda da bacim ovu i kupim novu… Inace je bas volim,negujem je kao kucnog ljubimca:)

17.12.2012 17:56
rozeta

poma\ekod raznih oboljenja tako [to pobolj[ava imunitet to sam isprobala

21.12.2012 20:25
BILJANA

OD KOLIKO GODINA DECA SMEJU DA PIJU, I U KOLIKIM KOLICINAMA?

23.12.2012 17:03
Biljana

Koristim kombuhu vec vise od godinu dana.Medjutim,moja gljiva ne raste. Ista je kao i kad sam je dobila.Da li je neko imao slicno iskustvo ili ja negde gresim ?

28.12.2012 09:52
ivančica

Od skoro koristim napitak, znam da je zdrav i znam da se pravi isključivo sa belim šećerom, koji ne ostaje u tom stanju, nego ga gljiva i bakterije prerađuju, tj razlažu na glukozu i fruktozu, pa ispadne da mogu svi da piju napitak. Sa medom se ne pravi upravo zbog hemije koja se dešava u procesu, jer je med drugačijeg sastava, pa i napitak u tom slučaju nije kakav treba da bude. I mene interesuje, da li i kako deca mogu da koriste napitak? I još da dodam, da sam u isto vreme kad sam dobila gljivu, vidla da sam uspela da dobijem još jednu iz kupovnog napitka. U teglu sam sipala iok 2 dl procedjenog napitka, nisam htela onaj komadić pošto je bio taman, pokrila gazom, i čekala. Činilo mi se da se ništa ne dešava, dok nisam procedila i videla da se gljivica stvorila, ali je providna kao meduza, pa se u tečnosti nije videla. Prošlo je oko 2 nedelje, ali se ipak stvorila.

10.02.2013 16:18
Milica

Moj unuk ima 9 meseci i kad go vidi da ja pijem kombuhu,hoce i on.I to je pije sa zadovoljstvom.Ne vidim razlog da je deca ne piju,jer sadrzi obilje svih B vitamina i jos mnogo cega korisnog.

29.12.2012 22:56
zlatina

Gospodjo Jelice upravo sam procitala vas komentar. Posto je napisan prosle godine interesuje me da li jos imate kombuhu.Ja je pijem vec 4 god.ali sada je postala braon i zelim da je zamenim.Molim vas da mi javite da li je imate.Odgovara mi sto je saljete autobusom posto ja zivim u Zrenjaninu.Unapred hvala

15.01.2013 11:21
zoran

odnedavno koristim kombuhu 1mes.nisam bolestan ,ali sam je kupio iz čiste radoznalosti ,i da probam to u vezi sede kose ,stomaka i uopšte za celokupno zdravlje,proizveo sam je sam i dobra je nastaviću da je koristim vidim da se osećam bolje nego do sada mada sam sportski nastrojen interesuje me samo da li sadrži sve te vitamine koje pišeprobaću da je dam na analizu laboratorijsku da vidim šta sam to proizveo i šta ima unutra.

18.03.2013 03:16
CVETAN PETROVIC

BATALI ANALIZU . NE BACAJ PARE . ANALIZIRANA JE ONA PRE NEKOLIKO HILJADA GODINA NA CELOM DALEKOM ISTOKU .PROSETAJ MALO PO INTERNETU I NACI CES SPISAK SVIH BOLESTI KOJE LECI I STA SADRZI U SEBI . PIJ SLOBODNO CEO LITAR DNEVNO . JA PIJEM I VISE . UMESTO VODE . STAVLJAJ MESAVINU CRNOG I ZELENOG CAJA . ZELENI CAJ JE GLAVNI I LEKOVIT JE . CRNI MANJE LEKOVIT . VISE ZBOG UKUSA .

24.01.2013 03:45
indjija

odavno sam cula za kombuhu ,ali tek pre mesec dana sam u zdravoj hrani kupila bocu napitka, za dobre strane sam cula ,ali nigde nisam procitala koliko i kako se konzumira ovaj napitak
ima li nezeljenih dejstva
naime 2005 godine sam dobila tzv terapiju PULSNA, za ms koju NEMAM , opet greska nasih lekara , u kojoj se nalaze , kortizon, adrenalin i urbazon
ja sam slucajno saznala za aloju odavno ,ali je uvek bila novcano nedostizna,prodala sam stan da bih sebe dovela u ,,normalu,, sada pijem ogromne kolicine lekova sve vrednosti su povecane , ali ipak smanjene , ali jos uvek ne kako treba , nus pojave na PULSNU su stravicne.
pomozite
moj broj je 0655382592
popila sam rakijsku casicu kombuhe,iskreno cudno se osecam , kao pijana , ali ne znam sta dalje
inace alkohol ne konzumiram
da li kombuha ide uz bensedin i lekove koje pijem,da li da neki lek odbacim

18.03.2013 03:04
CVETAN PETROVIC

VEC TRI GODINE PRAVIM KOMBUHA CAJ I VRLO SAM ZADOVOLJAN . “ POPILA SAM RAKIJSKU CASICU “ ! NEMA OD TOGA NISTA . KOMBUHU MOZES DA PIJES BUKVALNO KOLIKO HOCES . TRENUTNO IMAM TRI TEGLE I USKORO CU I CETVRTU . FLASE MI LETI STOJE U FRIZIDERU , I KAD SAM ZEDAN PIJEM KAO VODU . VEC TRI GODINE . NARAVNO , NE VALJA BAS DA SE PRETERA JER NI VODA NE VALJA DA SE PIJE PREKO MERE . A STA JE KOMBUHA . LJUDI MISLE DA JE TO NESTO SPECIJALNO I SKUPOCENO . A TO TI JE ONA SKRAMA STO SE “ UHVATI “ NA KOMINU I STO IZAZIVA VRENJE . JEL TI SE DESILO NEKAD DA BACAS TEGLE U KOJIMA JE OSTALA ONA VODA OD ZIMNICE A NA POVRSINI PLIVA PIHTIJASTA MASA . TO TI JE TA LEPOTICA . UZMI OD NEKOGA MALO KOMINE KAD OTOCI VINO , SIPAJ VODU I SECER I ZA 10 DANA IMAS KOMBUHU SIROKU KOLIKA JE POSUDA . A DA JE LEKOVITA – JESTE . E , SAD UZ KOJE LEKOVE NE IDE , NE ZNAM , ALI SAM SIGURAN DA NE SMETA NIJEDNOM LEKU . DA SMETA PISALO BI UPOZORENJE NA FLASI .JA LETI SOKOVE NE KUPUJEM .I MOJI GOSTI VOLE DA JE PIJU . UVEK MI PREPOLOVE. ALKOHOLA NEMA ( ! ) AKO TI NEKO DA GOTOV CAJ OD KOMBUHE SIPAJ U TEGLU . POKRIJ GAZOM . I NA TOPLOM ZA 10-15 DANA ONA VEC FORMIRANA . SAMO PAZI DA JE NE ZATVORIS DA NE OSTANE BEZ VAZDUHA . OD KUPOVNE NE MOZES DA JE NAPRAVIS . TO TI JE SVA MUDROST . E , TOLIKO PA AKO TE JOS NESTO INTERESUJE MOJ PROFIL NA FEJSU JE CVETAN PETROVIC . I SKAJP ISTO .

05.02.2013 09:20
Gordana

Indjija ne verujem da vam je bilo lose od kombuhe, procitala sam da smete da je pijete bez obzira da li koristite neke lekove.

06.02.2013 04:20
Dragan

Indjija,kombuha sadrzi vrlo mali procenat alkohola tako da je moguce da si se cudno osecala ako si je popila sa lekovima ..ali verujem da ce ti pomoci ako izbacis bensedine i slicno, jer je kombuha odlicna i protiv nesanice.Procitaj ovu „pricu o kombuhi“ na ovom sajtu pa ce ti sve biti jasno. Inace i ja sam od skoro poceo da koristim i gajim tu cudesnu „gljivu“ tako da se osecam izvrsno! Pozdrav!

12.02.2013 20:28
Ivka

Kombuhu sam cuvala pre 15 godina ali smo je tada cuvali za srecu i delili prijateljima…sada je kombuha veoma lekovita (ustvari i tada je bila ali se o tome malo znalo) uzela bih ponovo da je cuvam…!Alo neko ima i zeli da mi pokloni neka se javi???Hvala

15.02.2013 18:47
Duska

Pre skoro godinu dana,pala sam i povredila se gadno.Istog dana operisana ,nosila fiksatore,oko kojih je uskoro pocelo da se javlja crvenilo,bez obzira na skoro besprekornu higijenu.(alkohol,hidrogen,jod,sterilne makaze,gaze,zavoji).Crvenilo se sirilo,letnje vrucine,ja rezim u krevetu a kombuhu u kuhinji ignorisem.Pocela sam i da se salim na svoj racun,npr. Zamolicu nekog da mi kupi slajfericu da isecem fiksatore ili nogu,ali,crvenilo se siri i siri…A kombuha koju sam dobila da Pijem,raste do debljine oko santimetar,mozda i malo vise,tankih slojeva malo ,mislim da je bilo dva komada…I,odlucujem da nikom nista ne govorim i stavim kombuhu debljine +- 1cm direktno na ranu,bukvalno sam je obmotala oko fiksatora.Prespavam,ujutru,samo malo crvenila!!!A od gljive tanka opna,ko krila leptira.Sutradan sam vec,telefonom zvala sve koji je imaju i tako sam sanirala rane,bez cekanja u previjalistu.Normalno,posle sam se pohvalila ukucanima,sva vazna,a suprug je neki dan kasnije cuo reklamu za neku kremu sa ekstraktom kombuhe,pa su,nakon toga i kceri krenule da tecnost koriste,kao tonik za lice,pre spavanja.Nisu im od toga bubuljice nestale,ali je umirilo kozu.Posle ovoga,pocela sam i da pijem,ali je rano da bilo sta komentarisem jer su mi povisene vrednosti holesterola i triglicerida a tek je par dana kako sam krenula da pijem po 0.5 pre dorucka,posle rucka i vecere.Ovim sam htela da prenesem svoje iskustvo,i zelim svima koji budu procitali dobro zdravlje.

24.02.2013 14:28
Svetozar

Živim u Beogradu, zainteresovan sam- da nabavim kombuhu, zna li neko gde može da se nabavi.HVALA !moj mail. svetomilu@gmail.com

02.03.2013 14:43
MIrjana

Da li kombuhu mogu da piju trudnice?

04.03.2013 11:42
Administrator

Kombuha u suštini ne može da šteti, jako je zdrava, no ipak se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da je pijete.

02.03.2013 21:43
MAKSO BOSKOVSKI

Pozdrav svima na KOMBUHA FORUMU; JA IMAM ZENU I JEDNOG SINA OD 22 GOD. A IMAM I 4 DEVOJCICE KOJE SE ZOVU ,, KOMBUHA ,, KOJE KUPAM ,HRANIM I ODGAJAM U STANU ,.,A CAJ PIJEM PO LITRU NA DAN A DAJEM NIHOVE SLOJEVE I CAJ NA POKLON PRIJATELJIMA ., A I NEPOZNATIMA KO MI JE POTRAZI DA JE CUVA , TAKO SAM DOBIO PUNO PRIJATELJA

16.03.2013 20:02
Bisenija

Pre više godina sam imala kombuhu, pila je kao preventivu i delila je svima koji su je želeli. E sada mi je potrebna za lečenje, a nemam je. Živim u Nišu. Molim one koji su voljni da mi pomognu u nabavci kombuhe da mi jave na e-mail : bisenija2me@yahoo.com. Unapred hvala

02.03.2013 22:09
MAKSO BOSKOVSKI

SAD POKUSAVAM DA LECIM PRIJATELJA IZ BANSKO-.BUGARSKA KOJI NA DLANOVIMA IMA EGZEM A RANIJE SU MU REKLI DA IMA PSORIJAZU. I AKO NEKO IMA NEKO ISKUSTVTVO NEKA PISE KAKO STO JE PISALA G-A DUSKA ,HVALA ,.,IDEM ZA BANSKO U CETVRTAK 7 MARTA DA MU ODNESEM 2 KOMADA DA BI IH RAZVIO I ZADEBLJAO A ONDAH STA GOSPOD DA ,NEKA IH RAZMNOZI DA IMA ZA PRAVLJENJE CAJA I OSTALE NEKA LOZI NA RUKE–NEKA IH ZRTVUJE– NEKA DELUJE IZNUTRA PIJUCI AJ I DIREKTNO NA EGZEM –NAPISACU KAKA CE DA BUDE KRAJNI REZULTAT.

03.03.2013 23:42
Ella

Kombuha je čudotvorni napitak. Odavno ga koristim i vrlo sam zadovoljna. Nemoze da naškodi, samo može da pomogne. Osečam se divno!

05.03.2013 22:33
Kristina

Ljudi, imate u Nisu, u prodavnici zdrave hrane kombuhu.. Kupuje se ona u zelenoj flasi, jer se u toj flasi nalazi i pecurka, koju vi kasnije gajite i ona se razvija.. Nema potrebe da toliko narucujete i dajete velike sume novca, zato sto je ovde jako jeftina, 170 dinara 🙂

23.03.2013 22:00
dragana.....

imam pecurku….i bice mi zadovojstvo podeliti je sa ljudima kojima je potrebna…….

25.03.2013 14:14
Mirjana

Ja sam iz Bora potrebna mi je kombuha ali mi recite odakle ste vi kako bi lakse stupile u kontakt. Poozzz

04.04.2013 17:36
dragana.....

ja iz Nisa…..

04.04.2013 17:38
dragana.....
25.03.2013 18:00
jasna

meni je potrebna pecurka za prvo pravljenje caja,hvala

26.03.2013 21:00
CANE

ko je blizu Cuprije moze da dobije kombuhu i da krene da radi s njom . dalje bi bilo problematicno za dostavu .

28.03.2013 12:14
CANE

KOMBUHA NE MOZE BEZ KISEONIKA I ZATO SE POKRIVA SAMO GAZOM . ONA IZ PRODAVNICE JE HERMETICKI ZATVORENA I GLJIVICE U NJOJ SU UGINULE . NIJE MI POZNATO DA JE NEKO PROIZVEO OD KUPOVNE . NE TREBA VAM GLJIVA DA BI STE POCELI DA PRAVITE KOMBUHU . DOVOLJNO JE DA VAM NEKO POSALJE 200….300 GRAMA GOTOVE FERMENTISANE TECNOSTI , POKRIJTE GAZOM U TEGLI I ZA DESETAK DANA NA TOPLOM ONA CE SE FORMIRATI NA POVRSINI . LAKSE SE TRANSPORTUJE TECNOST U ZATVORENOJ FLASI NEGO GLJIVA U OTVORENOJ TEGLI .I , POGRESNO JE VEROVANJE DA NE SME DA SE MESA METALNOM KASIKOM . NIJE PREPORUCLJIVO PRAVITI KOMBUHU U METALNIM SUDOVIMA JER KISELINA NAGRIZA METAL . MOZE U PROHROMSKIM , A I KASIKA JE PROHROMSKA . JEDNOSTAVNA JE ZA PROIZVODNJU A VEOMA , VEOMA JE ZDRAVA . I DECA MOGU DA JE PIJU ALI DECI NIJE PREPORUCLJIVO DAVATI VECE KOLICINE SAMO IZ RAZLOGA STO I ZELENI I CRNI CAJ IMAJU VELIKI PROCENAT KOFEINA . SRETNO .

01.04.2013 13:16
jasna

hvala puno na ovim informacijama

02.04.2013 21:11
CANE

Jasna , znate li “ mere “ za pravljenje kombuhe ? uzmite teglu od dva ipo litra (a moze i veca) do dela gde pocinje da se suzava ima dva litra . nemojte da je punite jer smanjujete precnik gljive . sipajte u teglu 200 mililitra ( 10 % ) tecnosti kombuhe koju ste otocili , i dodajte 1,8 l. caja ( sobna temperatura ) . mera za kuvanje caja : na 1 l. vode 80-100 grama secera i jedna ipo kasicica ( puna ) mesavine crnog i zelenog caja ( 5 grama ) . kasicice ne one bas male nego “ cajne “ one “ za slatko “ sto se ranije koristile . kad se prohladi procedite i nalijte gljivu . probajte cesce na ukus i kad vam odgovara vi otocite .

06.04.2013 21:13
jasna

hvala na postupku

03.04.2013 16:59
olja

Nekada davno jos kao devojka, cula sam za kombuhu od mamine koleginice koja nam je i donosila da je pijemo, leti izuzetno osvezavajuce deluje. Sada bih je pila jer sam u nekim drugim“ludim godinama“ presla 40-tu i mnogo bi mi znacilo da je nabavim! Ima ovde kod nas u bio-spajizu ali nemam poverenja u to prerađeno ili kako ga vec prave…
Koleginice na zalost vise nema pa zato molim nekoga ko ima gljivu ako je zeli pokloniti ili prodati da mi se javi na email :olja.cvele@gmail.com
Zivim u Vrscu
Veliko hvala svim forumasima sto nesebicno dele svoja iskustva!

04.04.2013 19:38
CANE

A kakav bi to covek bio ko bi vam PRODAO kombuhu ? ! gljiva se deli besplatno . ona se toliko brzo “ umnozava “ da jednostavno moraju delovi da se bacaju . meni je zao sto su mnogi od vas daleko od Cuprije pa ne mogu da vam izadjem u susret .

13.04.2013 20:07
adi

super je ta kombuha

13.04.2013 20:05
slobodan

ja pravim sok od kombuhe super je iz kragujevca adi

13.04.2013 20:06
slobodan

super je taj sok

27.04.2013 07:43
Vesna

…..koristim kombuhu i zadovoljna sam njenim dejstvom na moj organizam, medjutim imam pitanje za iskusne uzgajivace i korisnike: zelim da zatrudnim pa me interesuje ima li nekih stetnih dejstava tih gljivica na plod i smem li uopste da je koristim u periodu trudnoce i dojenja. Molim Vas samo oni koji su 100% sigurni da znaju odgovor neka mi. odgovore….hvala ….:)

29.04.2013 19:55
CANE

Vesna , najsigurnije ti je da potrazis po internetu misljenja strucnjaka . ukucaj na razne nacine “ kombuha – trudnoca – dojenje “ . ja sam isprevrtao sve opcije i nalazio sam razna misljenja . uglavnom se sve svodi na to da moze da se koristi i samo u jednom tekstu upozoravaju da se izbegava kod trudnoce i dojenja “ jer ima antibiotsko dejstvo “ i kofein . Pa , i med je jedna vrsta antibiotika pa ne zabranjuje se u trudnoci . i limun je antiseptik . i da ne nabrajamo . a trudnice piju i kafu sa kofeinom . pa popiju i po neku casicu pica . uostalom to su individualna misljenja . kombuhu na istoku koriste vise hiljada godina , pa da je makar i malo stetna brzo bi prestali da je koriste . ili bi pisalo da je trudnice ne koriste . eno ih svi zdravi i mnoze se kao zecevi . i deca im piju kombuhu . kombuha ima zanemarljiv procenat alkohola i ako se koristi umereno nikako ne bi mogla da skodi . cak je preporucuju protiv neprijatnog povracanja u pocetku trudnoce . dve case dnevno NIKAKO ne mogu imati nezeljena dejstva . mnogo bi ti vise koristilo . uostalom , to je ipak samo fermentisani caj . ja imam 5 tegli po 2 litra . skoro litar ipo dnevno . . . ekstrakt kombuhe bi vec trebalo opreznije da se koristi . 20 puta je jaci . kombuha je kod nas poznata relativno kratko ., odnosno malo je poznata pa svako o njoj ima neko svoje “ strucno “ misljenje . najvise ce da te uplasi neko ko cak i ne zna sta je kombuha . prelistaj literaturu i slusaj svoj zdrav razum . srecno .

02.05.2013 19:12
milena

Ako neko zeli da dobije kombuhu neka se javi na sledecem broju radi dogovora…0616187866

1 2 3

Comments are closed.