Magazin Life styleLekovito bilje Kombuha lekovita pečurka

Kombuha lekovita pečurka

by Administrator

kombuha Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla“ bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka“, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.kombuha1
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litru sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kasicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.
2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
kombuha23. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.
4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.
5. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao „startnu tečnost“.
6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.
8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni.kombuha3
Kombuha kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.
Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
kombuha410. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su flaše čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne moze izaći. Na taj način se dobija penušavi napitak. Preporucljivo je flaše držati na hladnom mestu.
11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje.
Ponekad kultura pliva na površini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.kombuha5
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.
kombuha6Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge“. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.
Postoji dosta različitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka skeptično gleda na čudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja.

217 komentara

Slične teme

217 komentara

08.05.2013 21:13
CANE

Pozdrav za kolege po Kombuhi . kako vam napreduju ljubimci ? moje su super . ne znam o kombuhi apsolutno sve ali imam prilicno iskustvo , pa oni koji pocinju sa gajenjem , i jos uvek nisu sigurni kako je ispravno , ili oni koji bi hteli kombuhu za pocetak , neka mi se obrate i podelicu s njima svoja iskustva . ISKLJUCIVO PORUKOM na broj 0631172573 jer mi je to internet broj .

15.05.2013 14:37
Selmir

Šta je to kombuha ? Gdje se moze nabavit,zasto se spominje kvasac ? Molim odgovor i hvala. 🙂

24.05.2013 18:06
Svetozar

Ako nekome treba kombuha neka se javi na mail svetomilu@gmail.com, stanujem na Novom Beogradu

15.05.2014 08:35
Svetozar

Nemam više kombuhu .
pozdrav svim kombuhašima.

02.06.2013 14:32
ljiljana divnic

Imam Kombuhu vec nekoliko meseci.Kada sam je dobila ,bila je kao sto je opisuju na sajtu i duze vreme sam cekala da bi se odvojio prvi list.Medjutim,u poslednje vreme ona se ubrzano razmnozava.Kod svake zamene caja pojave se po dve nove kombuhe.Tanke su ,ali za 10 dana se ponovo, iz tako tanke kombuhe,pojavi najmanje jedna nova.Molim da mi neko objasni da li je ova pojava normalna i da li su moje kombuhe podjednako zdrave kao i one deblje.Cuvam je u ostavi ,na tamnom mestu i ne pomeram je .Sve druge radnje oko pripreme su iste .Napitak je isti kao od prvobitne, koju sam kada je potamnela bacila.Unapred hvala i pozdrav za sve KOMBUHISTE!

07.06.2013 23:22
CANE

ne sekiraj se . sto je deblja ona je jaca . iako je na listove ona je jedinstven organizam . kad dosta odeblja , ja jednostavno pazljivo odvojim i bacim donju – tamniju . imam tri tegle po dva ipo litra ( 2 litra do dela gde se suzava ) i sutra cu i cetvrtu . pijem tri puta po dva ipo decilitra a dosta mi popiju prijatelji . ako nesto nisi sigurna imas gore moj broj pa pusti poruku .

03.10.2013 10:12
antal

imamo odprilike 30 do 40 kombucha ali je potrebna temperatura od 20 do 30 stepeni da imate uostavi gde ih drzite.Mi imamo ih vec godinu dana.Kupili jednu tanku kao list papira a sada imamo 15cm do 30 cm precnik idebele od 1 cm.Uostalommogu samo da Kazem odkako pijemo Kombuchu bolovi u kostima nestali i kakve god da su one lece

15.06.2013 11:46
Aleksandar

Ako nekog zanima KOMBUHA,ja je uzimam vec dve godine i sad hocu da prekinem,ako nekog zanima imam da mu dam dve tegle,odprilike sest flasa od 1lit….

21.07.2013 13:49
Jasna

Potreban mi je broj od Aleksandra jer mi je hitno potrebna kombuha. . .

31.07.2013 18:26
djordje

imam ja,ako si zainteresovana reci

22.10.2013 20:43
micko

hto bih nabaviti jednu kombuhu kako da je dobijem

31.07.2013 20:09
Aleksic

Nekada davno sam imao kombuhu i delio drugima, ali zbog odsustva sam ostao bez nje.
Sada mi je hitno potrebna zbog bolesti u porodici. Ako je jos imate da li i kako bih je mogao dobiti od vas ?

05.08.2013 00:13
CANE

ako si blizu Cuprije , dobijes sa teglom . besplatno , naravno

09.10.2013 14:11
svetozar

Imam kombuhu .javite se na mail.

17.06.2013 17:38
jasna

nabavila sam kombuhu i vrlo sam srećna,za sada uspevam da odredim kiselost koja meni prija,samo je meni malo kombuha potamnela ne znam koliko tamna treba da bude da bi se zamenila

24.06.2013 00:51
CANE

deo koji je iznad tecnosti – na vazduhu – je uvek svetliji a deo u tecnosti je tamniji – od crnog caja . nista joj ne fali . kad zadeblja odbacuj donje delove . bacam one delove koji budu veoma tamni – stari . ja sam juce bacio skoro 2 centimetra donjeg dela . i ostalo je jos oko 3-4 sm. ako hoces novu samo sipaj u neku posudu malo kombuhe ( onu sto pijes ) i za desetak dana imas mladu . kombuha :“ radi “ i u frizideru u flasi . moras da je procedis u casu kad pijes . a kiselost zna da prevari . gore , oko gljive prekiselo – a na dnu nije dovoljno kiselo ..

30.07.2013 15:48
Sandra

Dobila sam Kombuhu jer se mom sinu jako svideo ukus. Danas sam napravila caj i stavila u teglu. Moja tegla je pet ipo litara, kombuha je velika, mesnata ali ne znam da li je dovoljna za toliko tecnosti. Drugo pitanje je da li smeju da je piju deca: sin mi je 8 godina, a cerka 10. godina. Ona ima problema sa usporenim metabolizmom zbog usporenog rada stitne zlezde. Mislim da bi bilo dobro da pored osnovne terapije pije i caj od kombuhe ali nigde ne mogu da nadjem da li deca mogu da ga koriste i u kojim kolicinama i koliko dugo. Ako neko zna molim Vas da mi odgovori.

04.08.2013 22:28
CANE

crni i zeleni caj ( narocito crni ) imaju dosta veliki procenat kofeina . pa kao sto se deci ne daje kafa onda ne bi trebalo ni kombuha u VELIKIM kolicinama . ali korist koju ce dete imati od kombuhe mnogo je veca nego sto bi kofein EVENTUALNO mogao da steti . daj ti deci bar tri puta dnevno po jednu soljicu i ne sekiraj se . ako stavljas mesavinu crnog i zelenog caja smanji procentualno crni caj jer zeleni je mnogo zdraviji . ja , naprimer , pravim od mesavine ali i samo od zelenog caja . on je antioksidans , antikancerogen i jos dosta toga . kinezi , naprimer , ne mogu da zamisle dan bez ZELENOG caja .

31.07.2013 18:32
djordje

kome je potrebna pecurka ,neka se javi

06.08.2013 12:56
Sasa

Meni je hitno potrebna kombuha zbog bolesti u porodici i dugotrajnog i bezuspesnog lecenja .
Stanujem u okolini Zrenjanina pa ko moze hvala unapred!

25.11.2013 20:05
Smiljko Katančević

Poštovani,
Želeo bih da kupim jednu kombuha gljivu. Javite mi koja je cena i da li se to može poslati postekspresom jer živim u Indjiji. Pozdrav.

27.12.2013 21:52
Vedran

Potrebna mi je kombuha gljiva. Javite mi da li je mogu nabaviti od vas.
pozdrav,

veki

29.12.2013 20:00
CANE

Javice se neko iz tvog mesta i dobices je od njega . samo jos da napises odakle si . mnogi bi ti ponudili kad bi znali da zivis blizu njih . ne razumem zasto svi kriju odakle su .

06.09.2013 15:00
Svetlana

Da li se pravi pauza kad se pije kombuha?I ako se pravi koliko traje?

08.09.2013 10:55
Cane

Nema ogranicenja ni pauze.Ne prekidaj i pij slobodno nekoliko casa dnevno.

23.03.2014 11:21
vesna

imas iskustva sa ovom gljivom,ja sam je dobila juce.Interesuje me da li posle 12 dana u caju dodajem caja da je razblazim ili kako se pije?

12.09.2013 12:02
vladimir

ako neko ima konbuhu da proda licno za mene za svoje potrebe neka se javi 0643429529 pozeljno okolina pirota nis

26.09.2013 23:00
svetlana

kada sam prvi put pila kombuha-caj (popila oko 7dc) u toku dana i uvece,celu noc nisam mogla zaspati.verovatno je puna vitamina pa zato.kao kad pojedemo pomorandzu pred spavanje(zbog vit C) efekat je isti.mozda neko ima drugo objasnjenje?Cane,sta ti mislis?

03.10.2013 00:07
CANE

Pa , sama si rekla “ kad sam prvi put pila . . . “ . svako ko prvi put proba , u neizvesnosti je jer ne zna sta da ocekuje pa je instiktivno malo nervozan . to je bilo i kod tebe . siguran sam da drugog razloga nema . da je po tome ja ne bih uopste spavao koliko nedeljno popijem . dnevno oko 1 litra pa i vise . to uopste nije mnogo . konstruisao sam posebnu komoru sa grejacima za 6 tegli da bi i sada kad je hladno mogao redovno nedeljno da menjam . pij ti nju redovno ( narocito ujutru na prazan zeludac ) i ne sekiraj se .

03.10.2013 23:18
Gaga

Da li je dobro piti kombuhu ako imas candidu? Citala sam da jeste, jer podize imunitet, ali mi je malo sumnjivo, s obzirom da su obe gljive. Ima li neko iskustva sa tim?

09.10.2013 01:08
CANE

kombuhu nazivaju “ gljiva “ ali je ona kombinacija razlicitih organizama . i nece da ti smeta nista sto je pijes ako imas Cndidu . imaj na umu da i u hlebu imas kvasne gljivice pa sam siguran da ti to ne izaziva nikakve smetnje . za Candidu je smrt – beli luk ! on ubija svaku vrstu gljivica . svez je najefikasniji . bilo da se jede , ili da se stavlja kao obloga , ili za ispiranje . imas puno toga na internetu i u literaturi .

05.02.2014 17:33
mira

Svaka cast Cane,nista Ti se nije otelo!:))

05.02.2014 22:17
CANE

Hvala Miro ! Hriscanski je pomoci svakome , pa makar i savetom . Kad bi svi mi bili takvi – na Zemlji bi zavladao Raj ! ALI . . . . A , je l’ imas i ti Kombuhu ? Ja sam nabavio i Kefir , pa , kakve sam srece . . . jos cu i da se podmladfim !!

24.03.2014 10:22
Dusica

Cane,
ti si iz Cuprilje? Pocela sam da gajim kombuhu, prvi napitak mi je malo kiseliji, ali naucicu vec. Vidim da imas i kefir?! Kako postoji mogucnost da dodjem do gljiva kefira? Ja sam iz Beograda. Hvala na odgovoru.

19.10.2013 21:11
ljubica

Pred dve godine sam koristila kombuhu i imam jako pozitvno iskustvo,ali nazalost,svojom nemarnoscu sam je izgubila,osusila se,pa molim,ako netko zna gde mogu nabaviti,hvala!

30.10.2013 15:53
CANE

skoro niko ne napise odakle je , jer bi se sigurno javio neko ko je blizu i ponudio da pomogne , ja sam iz Cuprije i poklonio bih Kombuhu svakome ko mi se obrati i ko je blizu . vec sam mnogima dao i sada i oni dele drugima .

05.11.2013 09:07
snezana

Pijem napitak ode kombuhe oko dve ipo godine i to samo 2,5dcl ujutru na prazan zeludac.Osecam se odlicno i dosta sam pojacala imunitet.Interesuje me da li bih trebala da napravim pauzu i koliko?

07.11.2013 22:39
CANE

Pauza nije potrebna . A , mislim da je malo jednom dnevno jer preporucena terapija je tri puta na dan . Oko 750 – 1000 ml.dnevno pa i vise . To je ipak samo blago fermentisani caj ! Znaci : za jednu osobu – 3 tegle po 2 litra tecnosti nedeljno . Ja imam 6 tegli . Tri za prijatelje – tri za mene .

06.11.2013 13:47
milica

imam dve u posudama u frizideru poklon od nutricioniste
ali vec dva meseca tako stoje nzm jesu li jos uvek dobre da pocnem sa pripremom prvi put spremam hvala unapred

07.11.2013 22:21
CANE

Ako su bile u tecnosti sa secerom i ako ih nisi hermeticki zatvorila pa su imale kiseonik – oporavice se . zilave su one . ako su bele iili malo potamnele i plivaju na povrsini dobre su . skuvaj i ohladi caj i stavi ih posebno u posude i za par dana videce se . nista ne gubis ako probas .

13.11.2013 17:23
Katarina

Pozdrav, ja sam iz Paracina i zanimalo bi me da kupim kombuhu, ima li nekog u okolini ko ih prodaje i po kojoj ceni?

14.11.2013 00:30
CANE

E , komsinice Katarina , Cuprija ti nije daleko , spremi teglu i dodji , cika Cane ce da ti da i Kombuhu i uputstvo kako treba da je negujes . Besplatno , naravno . Kad resis da dodjes , javi se na 064 1181397 . nije daleko , odmah tu kod „Slavije “ .

17.11.2013 19:31
Vladimir

Cane vidim da si kompetentan i aktivan stoga bih te malo ugnjavio pitanjima 🙂
Kupio sam u plasticnoj flasi napitak, skuvao caj, bacio gljivu u njega i od tad je proslo jedno dve nedelje i zanima me kako da znam da radim ispravno? Mislim, porasla je ona, nije prekrila celu teglu, izgleda kao ogroman crv… Kako da znam kada je napitak spreman i da me nece otrovati? 😀 Pozzz

19.11.2013 00:12
CANE

Kompetentan bas nisam jer nemam bas apsolutno sve znanje iz ove materije , ali imam dosta iskustva i volim da radim sa Kombuhom . ne gnjavis me uopste . Volim da razmenjujem iskustva jer tako se sticu saznanja i ispravljaju greske . u ranijim komentarima sam izrazio sumnju u to da od kombuhe iz prodavnice moze da se dobije nova jedinka . razlog je taj sto zbog odsustva kiseonika uginu gljivice a opstaju neke od bakterija , bez gljivica ne moze nista . a postoji mogucnost da je tecnost pasterizovana pre flasiranja . u prilog tome govori cinjenica da je tvoja Kombuha kao CRV a morala bi da se formira kao tanka skrama koja vremenom odeblja . mozda gresim , ali to je moje misljenje . zato je bolje da pokusas da nadjes “ zivu “ gljivu ili makar samo malo tecnosti i ona ce sama da “ krene “ . ako nisi mnogo daleko od Cuprije mozemo nesto da pokusamo u vezi transporta . sve je besplatno .

19.11.2013 19:38
bane

postovani,da li itrenutno imatr gljivu?

21.11.2013 23:56
CANE

Ako si pazljivo pratio komentare video si da cesto pominjem koliko tegli s Kombuhom imam. i uvek naglasim da se jave svi koji su blizu Cuprije i dobice na poklon gljivu i sve sto treba za pocetak .

16.11.2013 20:13
Slobodan

uzeo sam kombuhu od prijatelja,tj. on je cuva u vrcvi gde pravi vinsko sirce i ne zna ni kako se ona ustvari zove,oni je zovu krpa. svetlo braon je boje….interesuje me da li je to uopste kombuha? ista je kao i mlade kombuhe na slici….. tanke su i okruglog oblika….? hvala unapred…… iz Vlasotinca sam,blizu leskovca….

19.11.2013 00:25
CANE

Slobodane . to je Kombuha . ona se bas i proizvodi na komini uz dodatak vode i secera . skuvaj caj , prohladi , stavi je u caj i . . krenulo je .braon je zbog sirceta , pobelece u caju . prelistaj ranije komentare imas mere za caj i uputstva . ja inace trenutno imam 5 tegli sa razblazenim vinom i kombuhom na njemu . pravim domace vinsko sirce .

17.11.2013 00:28
Sanja

Zdravo ja sam iz Makedonije,tacnije iz Kumanova htela bih da nadjem kombuhu jer mi je otac bolestan.Procitala sam za njena lekovita svojstva, pa me zanima ima li neko u blizini ko bih mogao da mi da kombuhu?

25.11.2013 17:04
veljko

cane druze ocesli mi opisati kakva je u snizavanju stresa jer ja sam anksiozan drug mi poklanja kambuhu pa hteo bi da je gajim i pravim napitke.samo iz iskustva mi reci kako djeluje na nervni sistem….???? odg mi na moj mejl veljkojaksic3@gmail.com hvalaaaaaaaaaa

02.12.2013 16:05
CANE

Veljko . Kombuha je ustvari zeleni caj obogacen fermentacijom zbog prisustva gljive , i nikako nije ni eliksir ni carobni napitak pa da mozes da ocekujes neko trenutno poboljsanje . kao i svaki caj , i ona mora da se koristi duze vreme da bi se pokazali rezultati . u svakom slucaju ne moze da ti skodi vec naprotiv veoma ce da ti koristi . staro je pravilo da kad covek ima probleme sa nekim organom onda je zbog toga razdrazljiv i nervozan . kad se to stabilizuje onda dolazi do poboljsavanja dusevnog stanja . pij ti nekoliko casa Kombuhe dnevno i videces da ces prijatnije da se osecas . pozzzz . .

01.12.2013 13:35
darko lo

skoro sam dobio kombuhu,svi je u porodici pijemo,napitak je odlican

06.12.2013 13:19
Hasena

Zdravo zivim u Sloveniji tacnije u Mariboru molila bih da mi neko kaze dali se kombuha moze naci u biljnim apotekama. Citala sam da pospjesuje rad stitne zlijezde pa bih htjela da probam. Lijep pozdrav.

28.12.2013 13:26
Katarina

Hasena ja sam u Kočevju i imam kombuhu, možemo da se čujemo preko mejla ili telefona pa da razmnožim svoju,neznam samo kako da ti dostavim. Lep pozdrav Katarina. Moj broj je 070-568-921.

31.12.2013 00:42
CANE

Katarina . ja ih cesto saljem “ brzom postom “ ili “ citi expres “ ili kako se to vec kod vas zove . jednostavno je . u plasticnu flasu od litar ipo ili dva litra sa SIRIM ZATVARACEM , ubaci gljivu i sipaj oko 700-800 ml. “ startne “ tecnosti iz tegle , koju si otocila za pijenje . zategni zatvarac dobro i ona ce bezbedno da stigne gde je posaljes . nemoj samo da punis do vrha da bi ostalo dosta vazduha .

08.12.2013 12:43
Tanja

Da li čaj mogu da zasladim medom, umesto šećerom? Hvala, pozz

09.12.2013 21:53
CANE

Tanja . NIKAKO se ne sme staviti med ili vestacki zasladjivaci umesto belog secera kod kuvanja caja za nalivanje gljive . moze da bude veoma stetno pa cak i opasno. SAMO SECER . ali med mozes da stavis u casu kad sipas da pijes . med , limun , sta god mislis da ce da mu eventualno poboljsa ukus .

09.12.2013 08:00
majda

ja sam u americi a tek juce sam cula sa tu kombuhu,a potrebna mi je za mog brata jer je puno bolestan a ovdje je nisam nigdje vidjela pa me zanima vidjela sam da postoje kombuha capsule pa vas pitam ako neko zna jeli I njihovo dejstvo kao I caj ,,,hvala

09.12.2013 22:30
CANE

Majda .Gljiva Kombuha fermentise kuvani zasladjeni caj ( najcesce zeleni ) koji se zatim konzumira u kolicini od tri do sest casa dnevno . jedino je tako lekovita . ne verujem da postoji nacin da se ta kolicina svede na nekoliko kapsula . u svakoj PRODAVNICI ZDRAVE HRANE ima kombuhe . ( kod nas u pakovanju od 1 litra i kosta oko 160 din ). Kinezi , Japanci , Indusi , tradicionalno piju Kombuhu pa sam siguran da kod njih mozes da nabavis “ gljivu “ i da sama proizvodis Kombuha – caj . ionako bacaju delove gljive jer se brzo umnozava . veoma je jednostavno i jeftino za samoproizvodnju.( oko 10 evrocenti po litru ! ) . uputstva i mere imas u ranijim komentarima .

24.12.2013 12:55
Mary

Vec 20-ak dana pijem tibetansku gljivu,da li bih smela da pijem i kombuhu,da li se ove dve gljive mogu piti u istom vremenskom periodu?

28.12.2013 01:49
CANE

“ Tibetanska gljiva “ ili Kefir . ( ima mlecni i vodeni kefir ) ustvari i nije gljiva nego simbioza vise vrsta bakterija i nekih vrsta kvasca . Slobodno mozes da konzumiras obe istovremano. samo napravi raspored jer ne ide itovremeno mleko i kiseo caj . i ja imam i Kefir i Kombuhu . u hlebu imas kvasnih gljivica , pecurke su gljive , pa se jedu zajedno .

10.12.2013 11:25
darko lo

moze se sladiti medom,ali za trecinu manje meda
nego secera.Kad se ukuva caj,pa kad pocne da se hladi dodati med i dobro promesati

28.12.2013 14:29
Ceca

Zasto mi je napitak kad ga sipam u flase malo gusci (kao sirup) ?hvala Pozdrav

31.12.2013 00:54
CANE

„Kao sirup “ ne bi smelo da bude . kazi mi : da li ti je gljiva bela do svetlo smedja , da li pliva na povrsini ( nije strasno i ako padne na dno ) , koliko secera na litar vode stavljas ide od 70-120 gr na 1l. optimalna mera je 90 gr . na 1 l. ( ne stavljas valjda mnogo secera ?! ) . . da li je ukus tesnosti blago kiseo i prijatan ? . operi i popari teglu da bi je sterilisala . ne vidim nikakav razlog za tu pojavu .

03.01.2014 18:03
Gaga-Le

Nedavno sam kupila tecnost kombuhe u zdr.hrani u kojoj je bila i manja kombuha.Stavila sam je u caj +10% tecnost.Kombuhica je nekada na povrsini,a nekada na dnu.Na povrsini se formirala neka skrama veoma tanka velicine oko 10 mm belicasre boje.Da li to raste mlada kombuha,ili se meni ovo ubudjalo?Prvi put sam resila da cuvam kombuhu,pa ne znam o cemu je rec.Unapred zahvaljujem na odgovoru!

04.01.2014 15:09
CANE

U ranijinm komentarima je bilo dosta reci o tome . Malo sam skeptican kad je rec o tome da se kombuha moze proizvesti od kupljene tecnosti iz prodavnice . zato sto pretpostavljam da je pasterizovana i dugo je bila zatvorena i bez vazduha . ali – ne tvrdim da ne moze ! dobro si odradila postupak , i ta skramica na vrhu je Kombuha , jer se ona tako i formira . ostavi je tako jos desetak dana i ako pokrije celu povrsinu i pobeli – uspela si . srecno .

06.01.2014 16:14
Gaga-Le

Hvala vam,javljam sta je ispalo od toga,pa delim kome teba!

05.01.2014 15:46
RADINA

svida mi se ,….kako da nabavim ja sam iz Lazarevca….hvala

09.01.2014 22:51
Gaga-Le

Pokusajte kao ja,meni je izgleda uspelo.Svakim danom joj se precnik povecava,ali je jos uvek mala za razmnozavanje.

11.01.2014 08:31
snezana

Pila sam napitak godinu ipo dana,a onda htela da napravim pauzu,koja se oduzila na dva meseca.Sve to vreme,kombuha mi stoji u svojoj tecnosti u frizideru.Sada hocu ponovo da pocnem da je pijem,pa me interesuje da li smem da pravim od nje ili da nabavim drugu?

15.01.2014 20:12
CANE

Skuvaj ti Snezo caj onako kako si to radila i ranije i nastavi sa postupkom . mislim da ce ona da nastavi sa “ radom “ jer i u podrumu na komini ili na povrsini sirceta opstaje po nekoliko meseci . stetna nije postala siguran sam ! Od te tecnosti u kojoj je gljiva sipaj u caj 10 % za “ start “ a ostalo baci jer je prekiselo . pa , iako ne uspe nisi nista izgubila . KAD VAM SE UMNOZE , DAJTE OD SRCA I DRUGIMA JER IONAKO MORATE DA BACATE VISAK KAD ODEBLJAJU .Pozdrav i za Margitu i za sve Kombuhase .

14.01.2014 21:36
Margita

Divno je da postoje ovakva objasnjenja. Dobila sam gljivu na poklon od prijatelja. I meni je stajala malo vremena u tegli sa tecnosti pa sam napravila caj tek za dvadesetak dana. Cekala i gledala hoce li se nesto dogoditi. Pitala prijateljicu jesam li pravilno postupila. Mislila sam da je ostarila i da miruje. A ono izgleda da je sada proradila. Da ima malu gljivu. Znaci i kad neko vrijeme miruje, moze se sacekati i proraditi ce ponovno.
Cane, hvala na podijeljenom iskustvu.

19.01.2014 12:45
Aleksandra

Cula sam da je Kombuha, zdrav. Mogu da je nabavim, ali imam pitanje jedno. Moja mama ima secer pa sam htela da pitam sme li i ona da je pije? Ako bi Cane mogao da mi odgovori.

Hvala .

21.01.2014 21:52
CANE

E . Aleksandra , to je malo tesko za odgovor . Kombuha dokazano jeste zdrava i lekovita i moze da se konzumira neograniceno dugo . ali , problem je u tome sto je za njenu fermentaciju obavezan secer – i to ISKLJUCIVO BELI , koji inace secerasi ne smeju da koriste . nije precizno odredjena kolicina secera u tecnosti tako da se moze pokusati sa minimalnom kolicinom od koje gljiva preradi veci deo pa u fermentisanoj tecnosti ostaje mnogo manje nego na pocetku . optimalna mera ( ja toliko stavljam ) je oko 90 gr. na litar . ako je manje secera trebace malo duze vremena da fermentise i preradice se veliki procenat secera iz caja . pokusaj sa 40-50 gr secera na litar pa kad bude prijatno-kiselog ukusa , mama neka pije 2-3 case dnevno i neka kontrolise secer , pa ako se vrednost ne povecava – neka redovno uzima . ako joj smeta , ti povecaj kolcinu secera i pijte svi ostali u kuci . vise od ovoga ne smem da kazem da ne budem kriv zbog loseg saveta . pozdrav .

20.01.2014 09:55
boban

zanima me za kombuhu znali neko koliko vremena treba koristiti da bi se osjetio pomak tj.poboljsanje i zasta najbolje djeluje,hvala

23.01.2014 12:54
slavica

pravila sam sirce od divljih jabuka na povrsini se stvorio beli debeli sloj upravo kako vi opisujete kombuhu da li neko zna mogu li to da upotrebim kao kombuhu

25.01.2014 23:39
snezana

Da,to je kombuha.

25.01.2014 08:33
snezana

Da li napitak od kombuhe utice na povecanje telesne tezine?

25.01.2014 20:15
Gaga-Le

Gospodjo SLAVICE,nisam uopste iskusna sa kombuhom,ali sam nasla na netu,da se stvara kozasta naslaga prilikom pravljenja jabukovog sirceta,i da se onda treba prebaciti na povrsini crnog caja.U ovom slucaju koristi se simbiotska forma sa jabukovog sirceta u vrenju za pripremu lekovitog napitka.Ja sam pokusala vise puta,doduse sa kupovnom kombuhom, ali mi ni jednom nije uspelo.Rastu do neke velicine,a onda se na zalost ubudjaju.Ako bi mi neko dao-prodao,bila bih mu zahvalna!

26.01.2014 03:31
Aleksandar _Kg

Pozdrav za komsiju Caneta od komsije iz Kragujevca. Posaljite mi vas broj mob na mail. Dosao bi do vas kad god vama odgovara.

26.01.2014 03:35
Aleksandar _Kg

Uh,nisam ostavio mail, kragujevcanin034@gmail.com

27.01.2014 10:08
ivan cemerski

imam golemo iskustvo so kambuhata.jas ja donesov vo makedonija 1972 godina i do deneska ja odgleduvam.kambuhata ja dasvam samo so ljubov bidejki samo taka efikasno deluva..ima dosta komentari na portalot i so istite se slozuvam.sakam da kazsam samo nekokambuhata lku moi konstatacii koi se 100 posto tocni:: kambuhata leci ciroza na crniot drob ,posle operacija na rak na dojkite i matkata do kolku redovno se pie ne dozvoluva istiot da se obnovi, celosno go leci tumurot na kozata,a stareckite pegi gi smemuva posle 5 meseci,popmaga vo lecenjeto na obol;enata prostata.imam i drugi soznanija no za sega e dovolno bidejki prv pat koristam kompjuter

29.01.2014 18:52
CANE

Se toa e tocno Ivane . Se slozuvam so tebe . Redovno i dolgo da se pie . Nekoi mislat deka za 10-20 dena ke se izlecat so nea . Jas preferiram zeleniot caj . A za SNEZANU odgovor : U caju ima secera ali ga Kombuha najvecim delom preradi tako da ga i ne ostane bas previse da bi ugojio . a napitak deluje tako da cisti organizam i sagoreva masti tako da je korist od nje visestruko veca nego eventualna opasnost od povecanja telesne tezine optimalna mera za caj je oko 90 grama na litar ali moze da se dosta smanji – vec prema ukusu ! .

30.01.2014 01:03
Kat

Kombuha Guru Cane 🙂
Hvala na informacijama. Ja sam dobila Kombuhu na poklon i evo spema se drugi napitak, tako da bih nastavila tradiciju poklanjanja iste i usrecila nekog. Iz Beograda sam , pa se javite ako zelite da imate novog ljubimca.

05.02.2014 22:08
CANE

Eh . . otkud sad “ guru “ . Imam dosta iskustva sa Kombuhom pa mi je drago da ga podelim sa drugima . Znam kako je meni bilo kad sam pocinjao sa oskudnim predznanjem . Posebno mi je drago kad vidim da neko nesebicno deli i gljivu i iskustvo sa drugima – besplatno . . naravno . Ja sam za zadnja tri meseca poslao najmanje 30 gljiva u razne gradove . A , posto ti je to tek drugi napitak , tesko da ces da imas bas odmah za poklanjanje . Trebace malo vremena dok se ona umnozi .ali kad pocne da deblja , moraces i da bacas visak ! . Ima kod negovanja Kombuhe dosta sitnica koje treba znati pa sam uvek dostupan na 064 1181397 ili 035 8473781 .Pozdrav i srecno .

30.01.2014 01:04
Kat

Pozdrav za sve, kitket5@gmail.com

05.02.2014 17:04
Simi

zasto mora iskljucivo beli secer da se koristi? Zar ne moze braon?Dobila sam kombuhu od drugaeice i ona koristi braon secer…

05.02.2014 22:28
CANE

Simi . beli i “ smedji “ ( braon ) se mogu stavljati u tecnost . isto je to . Braon je mozda i bolji zato sto je sam po sebi lekovit – narocito za bronhijalne probleme . U komentarima je naglaseno “ iskljucivo BELI secer “ samo zato da bi se dalo na znanje da nikakve zamene ili zasladjivaci kao NI MED ne smeju da se koriste .

05.02.2014 17:52
mira

Moze i braon,ali mislim da nema potrebe.:))

07.02.2014 14:08
Gaga-Le

Napokon sam uzgojila svoju kombuhu iz kupovnog napitka!Imam ih nekoliko,jer sam tecnost razlila u nekoliko teglica i sve su se „primile“,ako nekom treba rado cu dati-naravno besplatno!Troskove dostave,placate vi 🙂 !

16.02.2014 22:39
suzana

dali mozda imas jos kombuhu volela bi da je koristim zbog bolesti placam troskove dostave

20.03.2014 20:19
Danko

Ako je jos uvek aktuelna ponuda 1 gljive Kombuhe potvrdite mi da Vam posaljem adresu.
Hvala

25.03.2014 23:44
Gaga-Le

Tu kombuhu vise nemam,ali mogu ostaviti napitak kako bi se stvorila nova kombuha,ili da vam posaljem napitak,pa vi sami da je stvorite?Izvinite,retko svracam na ovu stranicu,pa zato kasnim sa odgovorom.

08.02.2014 22:42
Dragana

Pozzz za sve koji koriste Konbuhu 🙂 Takođe jedno pitanje : Mnogo rano sam ušla u menopauzu sa 23 god jer sam imala karcinom 🙁 interesuje me da li ja smijem to koristiti jer mi hormoni luduju nesanica,nervoza,lupanje srca itd itd……Hvala unaprijed !

12.02.2014 16:31
CANE

Dragana . imam problema sa komjuterom pa bi bilo dobro da me nadjes na Fejsu ili Skajpu ako zelis da prodiskutujemo o tome sta leci Kombuha . PETROVIC CVETAN . ( admina molim da izbrise pre\thodne neuspele komentare . hvala ) .

16.02.2014 22:40
suzana

treba i meni kombuha ako jos imas placam troskove dostave

21.02.2014 00:08
Gaga-Le

Oprosti suzana nisam bila nekoliko dana,imam kombuhu,dacu ti vrlo rado,ostavi mi kontakt.

27.02.2014 15:04
Snezana

Ćao svima,danas san na poklon dobila od koleginice Kombuhu i jako malo znam o njoj,ali sam dosta čitala na internetu i vidim da je jako lekovita.

16.03.2014 10:12
milka popovic

zanima me kako se pravi napitak od kombuhe sa mlijekom slatkim i koja su njegova svojstva?

18.03.2014 10:02
CANE

Milka – NIKAKO kombuhu u mleko !!! Tako se radi sa Kefirom . Kombuha ide U CAJ sa secerom . Vrati se unazad na komentare i naci ces do detalja objasnjen postupak .

16.03.2014 17:57
radenko

ja vas pozdravljam sve a caneta bih zamolio da mi posalje porukom ako nije tesko kako se to radi sve dami objasni poeto ce mi prijatelj da posalje tu gljivu kako da to odrzavam i trosim unapred fala +38765768585 moj broj telefona

18.03.2014 10:06
CANE

Radenko , brate , dugacko je za pisanje . Vrati se na ranije i starije komentare i naci ces doi najsitnijih detalja objasnjen postupak i mere .Uvek sam slab sa kreditom pa me nadji na Fejsu , tu ce mo da se dopisujemo . CVETAN PETROVIC

20.03.2014 22:20
pribojce

kombuhu gajim vec vise od 15 godina,u zelenom caju i po recepturi koju ne menjam od pocetka, a to je 2litra vode,8kasika secera,kasika zelenog caja, cedjenje na 8 dana,efekata ima,pozdrav svim korisnicima

1 2 3

Comments are closed.