Sreda, 16.10.2019

Magazin » Life style » Lekovito bilje » Sve što niste znali o celeru

Sve što niste znali o celeru

Objavi ovaj članak na

19.05.2014 10:10 PM

Beo ili zelen sa intenzivnim mirisom, celer se jede ceo – koren, lišće i stabljika. Odličan je sastojak svežih salata i gurmanskih specijaliteta.

Beli celer ima razvijenu biljku, sa čvrstim, mesnatim i hrskavim stabljikama. Spoljašnje stabljike, velikei drvenaste imaju svetlo žutu boju, dok su unutrašnje bele i nežne. Odličnog je ukusa i koristi se u raznim jelima.

Zeleni celer sličnog je izgleda kao beli, ali ima stabljike i lišće u zelenoj boji, jakog ukusa. Odličan je za pržena i kuvana jela.

Nemojte kupovati celer ako  je busen isuviše veliki ili preterano dugačak ili ako su stabljike mekane a lišće uvelo. Celer je najbolje čuvati u fružideru u papirnoj kesi sa rupicama. Na ovaj način može se čuvati deset dana.

Možete ga čuvati i u zamrzivaču čak nekoliko meseci, očišćen i nasečen na kockice, ilil grubo nasečen sa crnim lukom i šargarepom.  Celer je pun vitamina A i kalijuma, a jedan celer ima samo 20 kalorija što ga svrstava u najbolje saveznike svake dijete.

Oznake teksta

Napiši komentar




Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031