Dodaj firmu

Svako od nas je bio zaljubljen barem jednom u životu i kao takav, obelezio barem jedan dan zaljubljenih. Ljubav je, definitivno, najlepše osećanje na svetu. Zbog toga je sasvim očekivano da jedan dan u godini bude posvećen ovom divnom osećanju, pa zbog toga 14. februara obeležavamo Dan zaljubljenih.

Dan zaljubljenih – istorija i običaji

Veliki broj ljudi širom sveta, obeležava ovaj dan, ali pri tome, mnogi ni ne znaju kako je on nastao, od kada se slavi i slično.

Drugi naziv za Dan zaljubljenih je Dan svetog Valentina, i sam datum se vezuje za vreme još pre početka hrišćanstva, međutim, u to prvo vreme, nije značio ovo što predstavlja danas. Kasnije, u Starom Rimu se obeležavao praznik plodnosti, - Luperkalija, tako da se ovaj običaj uzima kao preteča današnjeg praznovanja i veličanja ljubavi, 14. februara.

Kog datuma pada Dan zaljubljenih?

Kao što smo već naveli u tekstu do sada, Dan zaljubljenih ili Sveti Valentin, obeležava se svake godine, 14. februara. Na ovaj dan, prema pravoslavnom kalendaru, slavi se Sveti Trifun.

Šta pokloniti za Dan zaljubljenih?

Ovde možete da pustite mašti na volju, a kao neizbežan poklon se uvek nameće cveće. Naime, poznato je da cvetovi mogu reći više od bilo kojih reči, odnosno, oni prenose neverbalne poruke. Ako izaberete crveno cveće, to znači da pokazujete tople emocije ljubavi, a ukoliko se odlučite za bele nijanse, tada govorite o poštovanju, divljenju, čednosti i čistoti vaših osećanja; ljubičasto i plavo cveće može da simbolizuje da je dotična dama jedinstvena za vas, baš kao što su i ove boje cveća retke u prirodi u odnosu na druge.

Osim cveća, ljubav može da se pokaže putem poklona na još mnogo načina, pa se odlučite za prelepe bombonjere, ili za dobra, stara, skupocena i kvalitetna vina. Parfemi su uvek predivan poklon, pod uslovom da dobro poznajete ukus osobe kojoj poklanjate taj dar, a isto su tako popularna razna srca sa natpisima, ali i simpatične plišane igračke kao što su mede, zeke i drugo. Nakit je takođe, izuzetan odabir.

Pokloni za Dan zaljubljenih

Kada je reč o cveću, uvek se mogu napraviti cvetni aranžmani, koji će dotičnu damu ostaviti bez dana. Cvetni aranžmani su mnogo više od cveća – tu je predivna pletena korpica, sa raznim mašnicama i trakicama, kao i dekorativnim, ukrasnim biljem... U korpi se ne nalazi samo jedna vrsta cveća, već više njih, što sve čini da se ostavi jedinstven utisak.

Poklon za Dan zaljubljenih dečku

Za razliku od 8. marta kada isključivo muškarci poklanjaju damama razne poklone, Dan zaljubljenih je vreme kada se darovi uručuju obostrano. Svom dečku  možete da poklonite parfem, ali isto tako i neki komad nakita, kao što je narukvica, zlatan lanac, ali i kravata, sat, novčanik... Isto tako su vredni i manji pokloni, kao što su raznorazne igračkice, koje prenose poruke nežnosti, privrženosti, vernosti...

Poklon za Dan zaljubljenih devojci

Kao što se vidi iz celog našeg teksta, najlepši poklon devojkama je cveće, ali taj buket ili cvetni aranžman dobro bi bilo da proprati još nešto, kao što je, na primer, privezak na kome je ugravirano njeno ime ili neki značajan datum, na primer, dan početka zabavljanja, dan veridbe ili venčanja i slično... Devojke vole slatke poklone, pa će se oduševiti luksuznom bombonjerom, ali i divnim, starim vinom, pažljivo odabranim... Zeke, mede, i druge plišane igračke, samo govore o tome koliko su nežna vaša osećanja prema njima a sigurni smo da će ovakve lutkice naći posebno mesto negde u njenom kutku doma.

Ideje za poklon za Dan zaljubljenih

Ideja zaista ima bezbroj i sve što je potrebno, to je da pustite mašti na volju. Vodite računa da bi ljubav trebalo da pokazujete svakoga dana, a ne samo 14. februara. Od cveća, preko parfema, do nakita i igračaka... sve dolazi u obzir, u zavisnosti od toga u kom je stadijumu vaša veza i da li se samo udvarate, na primer, ili ste više godina ili čak decenija u bračnoj zajednici. U svakom slučaju, ljubavi nikada nije dosta i pokloni su uvek dobro došli!

Dan zaljubljenih putovanja

Još jedna sjajna ideja jeste da obradujete voljenu osobu time što ćete uplatiti aranžman za neko romantično putovanje. Parovi obično biraju Veneciju, pošto je to jedan od najromantičnijih gradova na svetu i zasigurno ćete uživati u vožnji gondolom, uz svoju lepšu/jaču polovinu. Svakako je dobar izbor i Beč, kao stari evropski grad, ali i Prag, kao i Budimpešta, koja nam je u komšiluku. Ako planirate da odete malo dalje, predivno je uživati u dvorcima Bavarske, ali i u Provansi, u Francuskoj.

Egzotična mesta, u sred zime, pravi su izbor, ako nameravate da potrošite nešto više novca i da se  zadržite malo duže, tako da su Tajland, Maldivi ili Sejšeli, idealna odluka, ali i let do Njujorka, na primer.

Dan zaljubljenih – najlepše ljubavne poruke

Postoji mnogo poruka koje govore o ljubavi, a vi budite originalni, pa svojoj jačoj ili lepšoj polovini podarite stihove iz neke pesme Dučića, Rakića, Šantića, Jesenjina, Desanke Maksimović...

Imajte na umu, da nekoliko pažljivo odabranih reči i rečenica, mogu više dirnuti srce dotične osobe nego bilo kakav skup poklon. Još bolje bi bilo da prelepe reči napišete svojom rukom, na posebnoj čestitci, jer kada se govori iz duše, tada se ne šalje mejl ili poruka preko Vibera i sms-a.

*Za sve dodatne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Idi na vrh strane