Subota, 20.12.2014

Magazin » Life style » Lekovito bilje » Kombuha lekovita pečurka

Kombuha lekovita pečurka

Objavi ovaj članak na

19.07.2010 12:01 AM

kombuha Kombuha pečurka je veoma poznata u svetu. Zovu je ruska, japanska, kineska i indijska čajna pečurka. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu pečurku zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Smatra se da ovaj napitak vraća mladost, „pegla” bore, potamnjuje kosu, ali i povećava imunitet, odlaže staračke bolesti, pa čak je koristan i u prevenciji raka.
Iako joj u imenu stoji reč „pečurka”, nije samo to. Naime, to je smeša različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se. Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste mase koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Ceo proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih bljaka. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost.kombuha1
Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi Kombuha pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja.
Najbolje je početi sa pripremom 2 litre čaja. Kad vaša Kombuha kultura dovoljno naraste i počne se razmnožavati, moći ćete pripremati veće količine napitka.
1. Pripremite čaj na uobičajen način. Na litru sveže kuvane vode dodajte 2 čajne kasicice crnog ili zelenog čaja. Nakon 15 minuta izvadite vrećice sa čajem iz vode.
2. Dodajte približno 70-100 grama belog šećera na litru čaja pre nego što se ohladi. Promešajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna kašika šećera ima približno 20 grama.
kombuha23. Ohladite čaj na temperaturu od 20° – 25° stepeni, odnosno da bude mlak. Kultura umire ako se stavi u čaj koji je vruć.
4. Kada se čaj ohladi na sobnu temperaturu, sipajte ga u staklenu, porcelansku ili glinenu posudu. Izbegavajte upotrebu posuda od metala i plastike.
5. Ako Kombuha napitak pripremate prvi put, dodajte čaju tečnost koju ste dobili zajedno sa kulturom. Za sve sledeće pripreme uvek sačuvajte dovoljno Kombuha napitka, da biste dodali oko 10 posto količine u vašu novu pripremu kao “startnu tečnost”.
6. Stavite živu Kombuha kulturu u tečnost.
7. Pokrijte otvor posude za fermentaciju lanenom ili pamučnom krpom, ili sličnom laganom tkaninom da biste zaštitili napitak od voćnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagađivača. Pričvrstite je gumicom da bi osigurali da voćne mušice ne mogu da uđu. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući vazduhu da cirkuliše, da bi kultura mogla da diše.
8. Fermentacija treba da traje 8 do 12 dana, zavisno od temperature. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Period od 8 do 12 dana je samo orijentacioni.kombuha3
Kombuha kulturi treba toplo i mirno mesto i nikad je ne pomerajte. Temperatura čaja ne sme da padne ispod 20° C niti da naraste iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takođe uspeva i u mraku. Kultura se može oštetiti izlaganjem jakoj sunčevoj svetlosti.
Ako više volite blago slatki napitak, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suvi ili blago kiseli ukus neka fermentacija traje duže.
9. Kad čaj postigne željeni ispravni stepen kiselosti (pH 2,7-3,2) zavisno od individualnog ukusa, čistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Sipajte novi čaj u posudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu čaja. Sipajte napitak u staklene posude, koje treba da budu pune do vrha. Približno 10 posto sačuvajte za izradu nove kulture. Posudu dobro zatvorite. Nije potrebno procediti fermentisani napitak kroz tkaninu. Određena količina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne učinke na ljudski organizam.
kombuha410. Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zri (najmanje 5 dana), nakon što je flaširan.
Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje isključuje pristup vazduhu, dok kvas nastavlja da radi. Ako su flaše čvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošću kvasa ne moze izaći. Na taj način se dobija penušavi napitak. Preporucljivo je flaše držati na hladnom mestu.
11. Napitak ima prijatan ukus. On je penušav, blago kiselkast i osvežavajući. Normalna količina koju treba popiti je tri čaše dnevno, i to jednu čašu na prazan želudac ujutru, drugu čašu posle ručka, a treću malo pre odlaska na spavanje.
Ponekad kultura pliva na površini, ponekad tone na dno. I jedno i drugo je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini čaja počinje da raste nova kultura.kombuha5
Kombuha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu čaja. Kultura tokom rasta na površini čaja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugog i svaki se moze upotrebiti kao nezavisna kultura za proizvodnju Kombuha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu će početi da se stvara nova kultura.
Na taj način svaka kultura nastavlja da se razmnožava sama sve dok ne postane tamno smeđa. Kada postane tamna i prljavo smeđa, bacite je i zamenite jednim od njenih potomaka. Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.
kombuha6Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju čaja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha je preventivna kod pojedinih vrsta raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje „valunge”. Pomaže i astmatičarima i obolelima od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.
Postoji dosta različitih mišljenja o lekovitosti napitka od kombuhe. Izveštaji iz naroda pokazuju veliku simpatiju dok službena nauka skeptično gleda na čudotvornost napitka. Podaci iz sveta, prenošeni usmenim predanjem, govore o velikoj moći čaja u sprečavanju i lečenju najtežih oboljenja.

Pregled komentara (207)

Pošaljite komentar

Ocena: 3,96 od 53 glasova 12345

Oznake teksta

,

Komentara (207)

  1. Jelena

    Trebala bi mi kombuha za oca koji boluje od raka koji je metastazirao, zbog hemoterapije bi probala da mu pomognem podizanjem imunog sistema sa kajsijinim kosticama i kombuhom, al dok je sama uzgajim procice ce vecnost. da li neko ima na prodaju? iz novog sada sam. U napred hvala.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1

    • CANE

      Stvarno ce da prodje vecnost sad dok ti ja odgovorim – pa ti odgovoris meni – pa opet ja tebi . . . koji je problem bio da nisi ostavila broj telefona i zasto nisi pregledala starije komentare u kojima sam VISE PUTA ostavio svoje brojeve telefona i Fejsbuk ime . da si to nasla – do sada bi vec dobila kombuhu . ‘ajde nadji to pa mi se javi !! Poslacu ti Brzom postom . . BESPLATNO !!!

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 17 Thumb down 3

      • Tajana

        Cane,htela bih da nabavim tecnost da pocnem da gajim kombuhu (citala sam u prethodnim komentarima da moze i tako i da je lakse za transport).Nalazim se u okolini Leskovca i volela bih da mi posaljes,imam godinama problem sa anemijom.Mozes li ostaviti svoj broj telefona,ili fejsbuk na moj email tajanapav89@gmail.com da te kontaktiram da se dogovorimo? Hvala

        Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 2

        • CANE

          Velikim slovima u tekstu iznad pise da sam VISE puta ostavljao brojeve telefona i Fejsbuk ime a ti se nisi potrudila da nadjes i da me zovnes , nego sad JA tebe da trazim i da te zovem ! Fejs – Skajp = Cvetan Petrovic . Telefoni : 035 8473 781 ili 064 11 81397 . Zovi me i odmah ti saljem .

          Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

          • Tajana

            Javljam se.Sorry,u pravu si.

            Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

    • Vesna

      Imam ja kombuhu, ako jos uvek treba, javite se.

      Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

      • nada petricevic

        najlepse vas molim ako imate gljivu kombuhu za prodaju da mi javite rado bi je kupila

        Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

      • Orhan

        Vrlo ljudski sa vase strane, rado bih isporucio ako je moguce?
        Unapred havala.

        Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. Milica

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

    Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 2 Thumb down 6

  3. Bojan

    Zanima me da kupim ,posaljite mi na meil kontakt telefon.

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

    • Raka

      Imam Konbuhu u vecim kolicinama,ako nekog zanima moze da mi se javi na br +38268883617 ili +38269328103

      Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 1

      • drago gotic i slavica

        PO KOJOJ CENI PRODAJETE I IZ KOJE STE ZEMLJE.NEKA VAS BOG BLAGOSLOVI U OVOME POSLU,JER I TU KOMBUHU GLJIVU DAO JE BOG DOBRI LJUDIMA

        Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 1

  4. nadja

    Zivim u Zivinicama kod Tuzle ,imam vise kombuha ,rado ih poklanjam ako nekom trebaju.

    Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

    • miloši

      Nadja, hvala ti, meni treba jer zelim da pravim napitak za mene i porodicu kako bih ga imao stalno u svjezem stsnju. Ja cu doci u Zivinice, samo mi javi neku adresu ili kontakt telefon. Pozdrav!

      Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 1

    • MILANOV SUZANA

      Postovana Nadja ja sam se obratila za poklon kombuxe posto moja mama boluje od alegriske asme pa joj je potrebna kombuxa unapred hvala

      Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  5. Dejana

    Kombuha je pravo cudo pijem je vec 5 godina svakom bih preporucila ako nekog zanima nek pise i pita sta ga zanima uglavnom je za sve dobra da se pije.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 0

    • Emi

      Pozdrav…zanima me u koje flase sacuvate caj od kombuhe? Mora biti staklena ili moze se koristiti i plasticna flasa?

      Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

      • Cane

        Pozeljno je u staklenim , ali su nezgodne i teske za cuvanje u frizideru . Ja vec godinama cuvam u plasticnim jer vidim i one i prodavnicama su u plasticnoj ambalazi .

        Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

  6. Nadezda

    Od skora pijem caj od kombuhe, gljivu sam dobila na poklon od rodjaka, posto se ona samo poklanja, mnogo mi se svidja caj, jako je ukusan i odgovara mi, vec sam gljive razmnozila jer nije dovoljan caj od jedne, naprimer, za dvoje. Neka pozivi ova kombuha jos hiljade i hiljade godina, odlicna je.

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar


decembar 2014.
P U S Č P S N
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031