Magazin Ljubav Sve što treba da znate o Kamasutri

Sve što treba da znate o Kamasutri

by Administrator

kamasutra U indijskoj reči „kamasutra“, „sutra“ znači traktat, zbirka izreka i aforizama, a „kama“ znači ljubav, zadovoljstvo, čulno uživanje. Dakle, Kamasutra je zbirka aforizama o ljubavi.
Vatsjajanina knjiga
Tradicija ove knjige je veoma stara, datirajući mnogo vekova pre hrišćanske ere. Tokom prvih vekova naše ere (između prvog i petog veka), izvesni Vatsjajana se ponudio da u jednoj knjizi objedini, rezimirajući, sva dela koja imaju za temu ljubav. Bio je ubeđen da je poznavanje Kame neophodno za čovekov razvoj i želeo je da ponudi sve potrebne informacije koje će biti sadržane u jednoj knjizi, svima dostupnoj: to je tekst koji je sačuvan do današnjih dana i koji je od 19. veka počeo da se prevodi na sve evropske jezike.
Poze između ostalog
Ljubavni saveti u Kamasutri nisu ograničeni samo na erotske poze. Zapravo, poze zauzimaju samo jedan od sedam odeljaka knjige, tj. pet strana od ukupnih dvesta pedeset! Ostale glave knjige govore o braku i odnosu muškarca i žene tokom braka; jedna glava je posebno posvećena kurtizanama; poslednja glava govori o sredstvima koja pojačavaju želju i čak su navedeni neki recepti za spravljanje tih afrodizijaka. 
Kamasutra: knjiga za svakoga
Ono što će sigurno iznenaditi svakog Evropljanina je veoma slobodan izraz kojim se u Kamasutri govori o seksualnosti. Delo je namenjeno muškarcima, mladim devojkama, stasalim za udaju i javnim ženama. Znanja koja ćete steći čitajući knjigu garantuju:
Javnim ženama: da ih muškarci poštuju
Suprugama: da budu omiljene supruge (u poligamiji)
Muškarcima: sigurnost da će brzo osvojiti srce svoje izabranice
Kamasutra je, dakle, namenjena svima koji žele da steknu ljubavne veštine, bili u braku ili ne. Ona nije namenjena razuzdanima koji žele da poboljšaju seksualni život.
Šta se nalazi u Kamasutri?kamasutra2
U Kamasutri se problemi koji se odnose na veličinu muškog i ženskog polnog organa tretiraju kao prirodna stvar koja utiče na harmoniju seksualnog odnosa. Govori se o ulozi mašte tokom odnosa, intenzitetu telesne želje, vremenu koje treba izdvojiti za odnose… Nabrojane su brojne varijante zagrljaja, poljubaca i naravno seksualnih poza, ali i razni prateći efekti, kao što su ujedanje, grebanje noktima, nežni udarci, zvukovi (od kojih je najspontaniji „mama“ u momentu vrhunca). Ako žena nije doživela orgazam, Vatsjajana predlaže da se počne ispočetka, i, u slučaju novog neuspeha, savetuje trljanje polnog organa žene sa rukama i prstima, dok se ne smiri. I trudnoća se pominje u knjizi, zatim fantazije o drugoj voljenoj osobi, opisane su igre sa ustima i analna penetracija. Muška  i ženska homoseksualnost je prikazana kao jedna varijanta dostizanja seksualnog zadovoljstva.
Međutim, stid je smatran normalnim: žena ne treba da bude inicijator, niti je u obavezi da s neba pa u rebra prihvati intimna milovanja i penetraciju. Muž koji je izabrao devicu za ženu, treba da sačeka 3 dana pre nego što počne sa seksualnim odnosima i da se strpi još jednu nedelju kako bi se devojka navikla na odnose i kako ne bi stvorila odbojnost prema njemu ako previše žuri. Dakle, predstava o Kamasutri kao knjizi u kojoj su sadržane samo razne varijante seks poza, je pogrešna. Tek će se u knjigama nastalim posle Vatsjajanine smrti pojavljivati komentari Kamasutre i detaljisati poze koje je on naveo.
kamasutra3Hladni i objektivni opisi
Da li možemo oceniti neku pozu navedenu u Kamasutri kao klasičnu, erotičnu ili akrobatsku? Odgovor je – ne.  Knjiga objektivno nabraja poze, bez kvalifikativnog suda o različitim figurama. Na primer: kada žena podigne butine pravo, tu pozu zovemo uspravnom. Kada podigne noge i smesti ih na ramena svog ljubavnika, dobijamo otvorenu pozu. Kada su noge savijene… Kada se muškarac osloni na zid…Kada se žena stoji četvoronoške, a muškarac iza nje. Kada jedan muškarac u isto vreme uživa sa dve žene… Zašto ovakva bezlična nabrajanja? Zato što jedna dovitljiva osoba treba da zna da razvija vrste seksualnog prilaza.
Nama, Evroplajnima, kojima su crkva i moral zabranjivali da tražimo zadovoljstvo u seksu, činjenica da su pre mnogo milenijuma smatrali banalnim učiti mlade ljude i devojke kako da njima samima i svojim partnerima učine igru tela što lepšom, deluje neverovatna.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar