Subota, 18.01.2020

Magazin » Ljubav » Sami sa svojim telom

Sami sa svojim telom

Objavi ovaj članak na

1.09.2010 12:01 AM

masturbiranje1 Iako je masturbacija stara koliko i čovečanstvo, naučno gledanje na nju stvara problem. Teško je gledati na samozadovoljavanje samo kao na zanimaciju i zadovoljstvo rezervisano za jednu osobu. Crkva i nauka su se zainteresovali za ovu pojavu i pokušavaju da je bolje sagledaju i objasne.
 Masturbacija je osuđena od strane društva i postala je tabu, tako da je o njoj teško govoriti otvoreno.
Naime, iako masturbaciju većina više ne smatra grehom, za neke je i dalje ostala sramno delo. Možemo ovako postaviti pretpostavku: masturbacija je neka vrsta tajnog dvorišta u koje odlazimo slobodno vođeni fantazijama koje se ne usuđujemo da podelimo sa našim partnerom. Priča o masturbaciji evocira naše malo skriveno dvorište koje ne želimo da delimo sa drugima. U tom slučaju, da li je sam čin tabu ili su to, pak, misli i fantazme koje prate taj čin?
Čime se služimo?
S obzirom na njihovu anatomiju, žene raspolažu dvema tehnikama masturbacije: stimulacijom spoljašnjih genitalnih organa (klitoris i usnice) i stimulacijom unutrašnjih delova (ulaz i vagina). Muškarcima je dostupna samo jedna tehnika – stimulacija polnog uda. Kod oba pola, masturbacija se najčešće obavlja rukama, a ponekad i nekim spoljnim predmetom.
Sticanje iskustva
Prvi istraživač koji se bavio proučavanjem seksualnog ponašanja, sredinom 20. veka bio je Alfred Kinsi. On je na veoma direktan način ispitivao ljude o tome kako se samozadovoljavaju. Došao je do sledećih rezultata: više od 90 odsto muškaraca i oko 60 odsto žena se zadovoljava ili se zadovoljavalo.
Kinsi je zapazio da se žene koje su se pre braka samozadovoljavale mnogo bolje snalaze u krevetu sa mužem i mnogo češće doživlajvaju orgazam. Orgazmi do kojih se došlo masturbacijom predstavljaju veliko iskustvo i priprema za orgazam tokom odnosa sa muškarcem.
Razlike u polovima
Jedno istraživanje je pokazalo da je 95 odsto masturbiranje2dečaka i 45 odsto devojčica uzrasta 15-18 godina već imalo intimne susrete sa svojim telom. Osim što govori o popularnosti masturbacije među adolescentima, ovo istraživanje ukazuje i na to da se dečacima masturbacija dešava pre prvog flerta i prvog odnosa, dok je kod devojaka situacija obrnuta: devojke prvo spoznaju prvi seksualni odnos, a tek onda se same upozanju sa svojim telom. Dečaci su tokom masturbacije vođeni svojim fantazijama, dok se devojke prisećaju sopstvenih iskustava.
Od viška glava ne boli
Drugo istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama je pokazalo druge zanimljive rezultate: oni i one koji masturbiraju više od jednom nedeljno, doživljavaju praktično sistematično ograzme. Muškarci i žene koji žive zajedno masturbiraju ređe od onih koji žive zasebno, ali ipak masturbiraju. Dakle, masturbacija nije zamena za seksualne odnose nego njihova dopuna!
Zaposleni –zauzeti
Tokom svih istraživanja zapažena je jedna konstanta: kao i učestalost seksualnih odnosa, masturbacija opada sa godinama. Da li postajemo manje osetljivi na telesna zadovoljstva kako starimo? U svim državama, muškarci i žene koji imaju završene visoke škole, izjavljuju da češće praktikuju masturbaciju od ostalih. Da li je ovo rezultat stečene navike tokom dugih godina provedenih u učenju i nedostataka vremena da se posvete vezi ili činjenica da su stvorili tajni vrt bogat fantazijama?

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031