Sreda, 19.02.2020

Magazin » Life style » Lekovito bilje » Obloga od ruzmarina u borbi protiv išijasa

Obloga od ruzmarina u borbi protiv išijasa

Objavi ovaj članak na

29.03.2014 10:31 PM

Išijas predstavlja poremećaj lumbalnog dela kičme, odnosno donjeg dela leđa. Nastaje kao posledica degenerativnih promena na pršljenovima i diskusima, pa prilikom podizanja tereta ili pri naglim pokretima može doći do pucanja diskusa.

Simptomi išijasa su bol u lumbalnom delu kičme, koji se spušta niz nogu preko lista sve do nožnih prstiju. Često je javlja i osećaj trnjenja, a mnogi taj osećaj opisuju kao milenje mrava. U težim slučajevima jedan od simptoma je i delimični ili potpuni gubitak osećaja u palcu noge.

Ukoliko se bol pri pokretima pojačava, ili se bol javlja prilikom kijanja, kašljanja ili smejanja, najverovatnije je u pitanju išijas.

Lečenje išijasa

Ukoliko posumnjate na išijas odmah se obratite lekaru koji će vam najverovatnije prepisati terapiju injekcijama anelgetika i kortikosteroida. Da biste sebi dodatno pomogli i da se ne biste oslanjali samo na lekove, postoje stvari koje možete da primenite.

Lumbalni deo kičme, odnosno donji deo leđa koji je zahvatio išijas, potrebno je da utopljavate pomoću termofora, i da konzumirate namirnice bogate vitaminima B1, B6, i B12 koji imaju sedativno dejstvo na naš organizam.

Neophodno je ojačati i leđne mišiće što se najčešće postiže primenom fizkalne terapije. Obloga od ruzmarina  i komovice odličan je saveznik u borbi protiv išijasa. Potebno je masirati bolno mesto laganim pokretima nekoliko puta u toku dana.

Kada se smanje bolovi, u konsultaciji sa lekarom treba pristupiti vežbama koje ojačavaju trbušne kao i leđne mišiće. Fizička aktivnost trebalo bi da bude redovna i da obuhvata plivanje, jogu, pilates, trčanje, kao i vežbe istezanja.

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829