Četvrtak, 20.02.2020

Magazin » Life style » Ishrana » Tanjiri koji vas upozoravaju

Tanjiri koji vas upozoravaju

Objavi ovaj članak na

26.11.2010 12:01 AM

TanjiriTanjiri su vam prepuni o bilo kom obroku da se radi. Jednostavno ne znate kada vam je dosta. Često se zapričate dok jedete, udubite u omiljenu tv novelu i u stanju ste da žvaćete satima. Tek kada se ceo lonac isprazni shvatite šta ste uradili. Manji tanjiri su još gori. Njima se samo tešite da niste mnogo pojeli iako na svakih pet minuta dosipate hranu. E pa, dragi naši gurmani, nema više izgovora, jer tu su tanjiri koji brinu o količini i kvalitetu hrane koju unosite u sebe.

Dosta ste se ožderavali mesom i slatkišima, dok ste lukavo zanemarivali voće i povrće ili ga jeli u neznatnim količinama. Ako ništa drugo, ovi tanjiri probudiće vam savest, pa vas bar na taj način naterati da promenite na bolje svoj režim ishrane.

Hafsten Džulison i Rui Periera dizajneri su tanjira koji se drži prehrambene piramide. Dakle, podeljen je na pet delova, a svaki deo označen je drugom bojom, a boja je ta koja ograničava, odnosno dozvoljava količinu.

Ne znate koja boja predstavlja koje namirnice? Ništa strašno. Dizajneri su i o tome vodili brigu. Kada okrenete posudu, primetićete objašnjenje boje, tako da ćete u polje za npr. hleb staviti samo onoliko hleba koliko prostor ograničen bojom dozvoljava.

A pošto nas ima manje ili više buckastih, mršavih, onih koji drže dijetu, postoje tri tipa tanjira. Tanjiri za vrlo krupne osobe, za one prosečne i one koji drže dijetu. Tako ćePosuđe npr. zeleno polje, koje je inače predviđeno za povrće, biti znatno veće na diet verziji tanjira nego na onoj za osobe prosečne kilaže.

Prijatno! Uživajte u jelu, ali samo onoliko koliko vam ovaj tanjir dozvoli. Možda ima preteći izgled, ali svakako je koristan.

Komentara (3)

 1. Adila,

  hvala za ove korisne savijete,pusa

 2. Kristina

  Gde se mogu nabaviti ovi tanjiri i koliko kostaju?

  • Administrator

   Nažalost, kod nas ih još uvek nema… 🙁

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829