Magazin Life styleIshrana Anemija – lečite je hranom

Anemija – lečite je hranom

by Administrator

anemijaAnemija je jedostavnije rečeno malokrvnost i uzrokuje je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca. Najčešće greške koje pravimo, a zahvaljujući kojima smo malokrvni, jesu greške u prehrani, pa onda osetimo da nam telo klone, da je iscrpljeno čak i nakon mirno prespavane noći, a kamo li nakon treninga u teretani. Kada anemija uspe da se ostvari u još jačem obliku, javljaju se glavobolja, lako lomljenje kose, noktiju, sušenje kože, jako lupanje srca i po još koja neprijatnost koja otežava normalno funkcionisanje organizma.

Anemija neretko poseti i trudnice, ali i decu koja su u razvoju. Tada lekari preporučuju uzimanje kapsula koje će nadoknaditi nedostatak crvenih krvnih zranaca. Ipak, priroda je mnogo bolje rešenje, pa pre svega treba povesti računa o unosu namirnica koje ih mogu umnožiti. Dakle, anemija se da rešiti vrlo jednostavno. Samo je potrebno biti uporan i neće biti potrebno mnogo da popravite svoju krvnu sliku.

„Fabrike“ crvenih krvnih zrnaca

Hrane kojom se anemija rešava ima pregršt. Neki će biti manje neki više oduševljeni što moraju da je jedu. Pre svega, umesto belog hleba koji ste do sada konzumirali počnite da kupujete integralni. Svakoga jutra na jednu krišku namažite pola kafene kašike meda od kestena. Za ručak jedite više ribe, graška, boranije, a u podne do mile volje grickajte semenke bundeve ili sucokreta. Jaja, krompir, ribizle, grožđe, šljive samo su još neke od zdravih stvarčica koje je priroda spravila za dobrobit našega zdravlja.

Čaša dobrog vina

Svi ljubitelji kupinovog vina sada imaju odličan izgovor da ga piju, naravno u umerenim količinama. Naime, ono pomaže anemičnim ljudima zahvaljujući velikim količinama vitamina C, B, pektinu i folnoj kiselini. Ono je inače nadaleko poznato kao regulator probave i „pokretač“ cirkulacije. Biće sasvim dovoljno da pre svakog ručka popijete pola čaše kupinovog vina, nikako više od toga.

Rumena cvekla

Cvekla je još jedno u nizu zapetih oružja koje borbumalokrvnost protiv malokrvnosti čini još lakšom, a vaše telo i um jača elementima od kojih je sačinjena. Ona sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12 i kao takva neviđenom brzinom regeneriše krv. Može se jesti sveža, kao salata, kuvana kao glavno jelo ili se od nje može napraviti i sok. Međutim, kada je iscedite, obavezno sačekajte neko vreme pre nego što je popijete. Vrlo je jaka, te bi mogla da izazove pravi vitaminski udar. S obzirom da je telo nenavknuto, moglo bi se deseiti da padnete u nesvest. Zato, imajte strpljenja makar 15ak minuta po ceđenju.

5 komentara

Slične teme

5 komentara

13.01.2014 14:08
Visnja

cesto koristim sok od cvekle,jabuke, mrkve uz c vitamin. ovaj napitak daje dobre rezultate, moj savjet jedite konjsko meso . bolujem od anemije mixta.

17.01.2014 15:23
jelena

ja sam trudnica i mnogo sam malokrvna,pokusavam da poboljsam krvnu sliku ali nikako ne uspevam.. pa me zanima da li ce mi ovo sve pomoci.. najvise se plasim za svoje dete..

21.01.2014 12:27
Administrator

Ako zaista imate velikih problema, onda je najbolje da se posavetujete sa svojim doktorom.

08.09.2015 04:02
dada

prije nekoliko dana sam otkrila da imam anemiju. osjecam se umorno, imam bolove u plucima i lijevoj strani, puno kasljem i ponekad tesko disem, isla sam kod doktora i dobila tablete za alergiju i zeljezo.
Dali je u pitanju nesto ozbiljno?

21.09.2015 19:02

Nije ništa ozbiljno, ali bi svakako trebalo da se posavetujete sa lekarom šta da radite.

Comments are closed.