Magazin Life style Kako kontrolisati jutarnju mučninu

Kako kontrolisati jutarnju mučninu

by Administrator

povracanje Uopšte nije neuobičajeno da žena u prvim mesecima trudnoće pati od mučnina i povraćanja. U tim danima nije lako proceniti hoće li se javiti mučnina i ako se javi koliko će jaka biti. Neke žene mučninu osećaju tek u drugoj ili trećoj trudnoći, dok je neke srećnice nikada ne osete, ali ima i žena koje mučnina prati kroz celu trudnoću. Jačina mučnine varira od žene do žene. Nekim ženama je veoma loše svako jutro, ali ne povraćaju, nekim je povraćanje, nažalost, svakodnevni početak dana. Drugim se ženama mučnine javljaju tokom dana, a stvari znaju da se pogoršaju uveče.
Lekari i naučnici nisu u potpunosti sigurni šta je uzrok mučnine. Neki smatraju da su krive hormonske promene, a drugi tvrde da su uzrok promene količine šećera u krvi.
U većini slučajeva mučnina prođe sama od sebe, ali ukoliko mnogo povraćate javite se lekaru kako bi mogao da vam pomogne. U tim slučajevima postoji veća šansa da dehidrirate, pa pijte više tečnosti. Ako vam sadržaj želuca izbačen povraćanjem sadrži krv ili tamno smeđu boju odmah obavestite lekara.
Kako kontrolisati mučnine:72421310
– Nemojte ujutru žurno ustajati iz kreveta
– Kad ustanete, pokušajte da pojedete nešto, na primer dvopek
– Pojedite nešto pre nego što legnete
– Pijte puno tečnosti
– Izbegavajte jako začinjenu hranu
– Izbegavajte masnu hranu
– Izbegavajte kofein
– Čaj od đumbira ili drugi preparati od đumbira pomažu protiv mučnine
– Nakon jela se obavezno odmorite
– Izbegavajte mirise koji vam smetaju
– Jedite hranu bogatu proteinima (meso, piletina, riba, jaja, mahunarke, mlečni proizvodi)
– Nemojte uzimati tablete protiv mučnine osim ako vam ih nije prepisao lekar
Ovi saveti neće pomoći svakoj trudnici. Slušajte potrebe svog tela i tome prilagodite ponašanje. Ipak o svemu obavestite svog lekara kako biste u ovo osetljivo doba bile sigurne u svoje zdravlje i zdravlje svog deteta.

0 komentar

Slične teme