Magazin Life style Ludo ponašanje vaše mačke

Ludo ponašanje vaše mačke

by Administrator

macka_luda Da li se ikada zapitali zašto se vaša mačka ponaša na određeni način? Da li ste ikada svoju mačku opisali kao malog psihopatu? Kao ludu? Opjednutu? Čudnu? Ako imate mačku koja se tako ponaša, znajte da niste jedini, ali važno je imati na umu da se nijedan od tih naziva zapravo stvarno ne može iskoristiti kako bi se opisalo ponašanje vaše mačke. Koliko god to bilo frustrirajuće, vaša mačka zapravo nije “luda”.
Etiketiranje neželjenog ponašanja vaše mačke je veoma kontraproduktivno i može vas sprečiti u tome da shvatite stvarni uzrok tog ponašanja, ali i kako da ga sprečite, odnosno ispravite. Ako mačku jednostavno proglasite “ludom” nećete se ni  potruditi da otkrijete šta je podstaklo takvo ponašanje – koje je sa tačke gledišta vaše mačke verovatno potpuno logično.
Svako ponašanje ima svoju svrhu jer mačka ne bi nastavila tako da se ponaša. Na primer, ako vas mačka ugrize kada je mazite mogli biste da je okarakterišete kao “zlobnu”, ali to ponašanje služi svrsi. Kad vas mačka ugrize verojatno ćete pomeriti ruku. Posledica tog ponašanja iz njenog ugla je da je poslužilo svrsi – zaustavilo je maženje koje joj očigledno nije odgovaralo. I umesto da odustanete i proglasite svoju mačku ludom, istražite šta ju je nateralo da vas ugrize.
Možda ste mačku mazili po leđima, pa joj to nije prijalo. Možda ste bili pregrubi ili ste je mazili pokretima koji joj ne odgovaraju, ili nisu dovoljno umirujući. Možda ste pokušali da se mazite sa njom onda kada vam je već dala nekoliko signala da joj očigledno nije do toga.
U datom primeru maženja možda je samo potrebno promeniti način na koji to činite. Naučite da čitate govor tela vaše mačke i sve će vam biti jasnije.

0 komentar

Slične teme