Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Juka - drvo života
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Juka - drvo života

Mnogo ljudi zna da postoji biljka koja se zove drvo života, a dosta njih je ima i u svom domu. Retki znaju da se ono pravilno naziva – juka. Dakle, ovo je priča o juki, njenim karakteristikama, „životnom stilu“ i o tome kako da brinete o ovoj lepotici.

 

Juka – drvo života

Naziv drvo života, juka je ponela zato što iz njenog stabla izbijaju nove mladice. Ona nimalo nije zahtevna što se održavanja tiče, dugo će vam trajati a u vašem stanu izgledaće veoma dekorativno.

Najzastupljenija je Gvatemalska juka. Uvezene zrele stabljike sade se u toplim staklenicima, da bi formirale koren i rozetu listova. Juka izgleda tako što ima smeđe stablo i „čuperak“ od šiljatih, krutih i tamnozelenih listova na vrhu. Postoji i juka aloifolia, koja je mnogo veća, a listovi joj imaju oštre ivice i vrh.

Zbog svog vrlo lepog izgleda, kao i velike izdržljivosti, drvo života se veoma često koristi kao ukras za terase i stepeništa. Interesantno je da postoji preko 50 različitih vrsta juka. Pojedine vrste drveta života mogu dostići visinu i do 12 metara. Uglavnom, juka raste sporo, ali zato može dostići uobičajenu visinu od jednog pa do tri metra. Veoma je zanimljivo gajiti juku i posmatrati kako ona sa godinama postaje viša od vas.

Drvo života – održavanje

Juka ima jedan „uslov“: želi dosta sunčeve svetlosti i to joj morate obezbediti ako želite da bude zdrava i da napreduje. Možda se pitate kako se pravilno zaliva juka? Svi znamo da ni previše vode nije dobro za biljke, jer to može da ošteti njihov koren, stoga znajte da leti juku treba zalivati dva do tri puta nedeljno i prihranjivati, a zimi će biti dovoljno jednom sedmično.

Ako imate terasu, na kojoj ima dosta sunca, svoje drvo života u toplijem delu godine možete izneti tamo. Tokom zime, juki će prijati nešto niža temperatura, od 5 do 10 stepeni, mada se neće „buniti“ ni ako je u vašem stanu nešto toplije.

 

Drvo života – bolesti

Juka je „živo biće“, pa može da se razboli kao i svako drugo. Na primer, ako juku stavite zimi na toplo mesto koje nema sunčevu svetlost, njoj to neće prijati, i listovi će početi naglo da joj opadaju. U tom slučaju drvo života morate premestiti na svetlije mesto i nužno je prestati sa zalivanjem, kako bi se zemlja potpuno osušila, a za to će biti potrebno od šest do osam sedmica. 

Posle toga, juku bi trebalo presaditi u novu zemlju, i zalivati samo po malo.

Drvo života – iskustva

Ne morate se brinuti da će juka imati previše sunca koje joj neće prijati. Njoj sunca nikad nije dosta, i stoga je potpuno možete izložiti njegovim zracima. Za juku, moraćete izabrati veoma veliku saksiju, a presađivanje se vrši tek kada njeno korenje ispuni staru saksiju. Pre toga, dovoljno je obnavljati površinsku zemlju. 

Drvo života bi trebalo presađivati svake dve godine, i to dok je biljka još mlada, a ako vaša juka brzo napreduje, slobodno je možete presađivati  i svake godine. Savet iskusnih uzgajivača cveća glasi da na dno saksije stavite šljunak ili crep zbog drenaže.

Drvo života – cena:

Za mladu juku potrebno je izdvojiti u proseku 1000 dinara, dok su stariji primerci, koji su zreli i visoki, dosta skuplji.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate cvećare ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

10.10.2018
Zorica Simic

Nisam do sada gajila drvo zivota. Cula sam da nije preterano zahtevno za odrzavanje i da ga je potrebno zalivati jednom nedeljno. Cena se krece oko 1000 dinara.

26.02.2018
Milovan Radovanović Milovan Radovanović

treba mi 3 komada po 50 cm debljine oko f 30.50 mm drvo zivota ne uziljeno samo oreyano..gde mogu to da nadjem pozzz

26.02.2018
Milovan Radovanović Milovan Radovanović

treba mi ne uziljeno drvo od 50 cm 35 cm 25cm..debljine od 30 do 50 mm...gde mogu i kako da dodjem do ova tri drveta

31.08.2017
Marina Zivkovic

Ne verujem da juka - drvo zivota moze sad nesto posebno da uspe u nasim krajevima. Pre svega, za ovo drvo je zaista potrebno da postoje odgovaraju klimatski uslovi koji pri tome zaista treba da budu na pravom nivou.

17.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju mora ovo drvo da se lepo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena ukoliko mene licno pitate.

03.05.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju je ovo drvo koje nije ni malo jeftino.

19.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Koliko mi se samo cini, sto se ovog drveta tice, sigurno je kvalitet i vise nego vazan. Sve drugo je daleko manje vazno i bitno.

05.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ovo drvo nesto posebno i u sta u svakom slucaju treba i mora da imate puno poverenje kako pre tako i kasnije. Po meni ostale stvari zaisat nisu vise toliko vazne.

03.04.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju je juka drvo zivota nesto sto treba da se posebno uradi i u sta treba da se posebno ulozi.

17.03.2017
Simona Vucinic

Sigurno da ovo drvo i nije bas toliko jeftino.

28.02.2017
Janko Zivanovic

Sto se tice ovog drveta, samo treba da znate da je kvlalitet veoma vazan. Sve drugo je mnogo losije resenje.

09.02.2017
Marta Dencevic

Sto se ovog drveta tice, veoma je vazno da ga dobro negujete kako bi moglo da poraste. Zaista mislim da je ovo jedno i vise nego dobro drvo.

13.01.2017
Petar Jankovic

Ovo je jedno posebno lepo i zanimljivo drvo, jedini je problem u tome sto zaista sa njim treba da umete da radite.

23.12.2016
Ljubinka Sreckovic

Gotovo sam 100% siguran da je Juka drvo zivota nesto sto moze da se kupi po bas povoljnim cenama.

07.12.2016
Ivan Stojanovic

Iskren da budem nikada do sada nisam video kako ovo drvo u stvarnosti izgleda ali sam zato siguran ako je sudeci po imenu, veoma vazno da se oko toga posavetujete sa nekim strucnim licem.

21.11.2016
Nikolina Pantelic

Nema sta, juka je jedno izuzetno kvalitetno drvo u ciji kvalitet je najbolje da se uverite ukoliko sami pocnete da ga uzgajate. Zato je zaista najbolje da posetite cvecaru Nocna Frajla.

01.11.2016
Biljana Brankovic

Iz tog razloga sam ja zapravoI ljubitelj nekog minimalizma. Smatram da je minimalizam kljuc uspeha u bilo kojem poslu da se bavite.

09.09.2016
Marko Petrovic

Juka je veoma lepo drvo koje baz nekako izgleda lepo i unosi neki mir onome ko ga posmatrata. Medjutim, postupak njegovog gajenja koliko je meni poznato nije ni malo jednostavan i naivan.

05.08.2016
Dusan Markovic

Cena jeste u preoseku nesto vise od 1000 dinara. Medjutim, treba znati na pravilan nacin negovati ovo drvo. Poprilicno je zahtevno i potrebno je dosta vreme da bi poraslo na neku normalnu velicinu.

06.07.2016
Jana Stankovic

Nisam do sada gajila drvo zivota. Cula sam da nije preterano zahtevno za odrzavanje i da ga je potrebno zalivati jednom nedeljno. Cena se krece oko 1000 dinara.