Dodaj firmu

XL Sport System

Firma XL SPORT SYSTEM svim profesionalnim i rekreativnim sportistima nudi najkvalitetnije sportsko-dijetetske proizvode (suplemente). Iz naše ponude posebno izdvajamo proizvode svetskog brenda broj 1 WEIDER, čiji smo ovlašćeni uvoznik i distributer za Srbiju.
Pročitaj više

Jurija Gagarina 231, lok.150, TC Enjub
Novi Beograd, Beograd

Sport Active glutamin

Nalazi se na dve lokacije u gradu i svim svojim članovima nudi najsavremenije programe za pripremu rekreativnih i profesionalnih sportista. Svi programi se izvode na spravama najpoznatijih svetskih proizvođača opreme.
Pročitaj više

Sarajevska 62
Savski venac, Beograd

ULTIMATE NUTRITION -vitaminski i za mrsavljenje preparati

Vojvode Stepe 20
Stari grad, Beograd

Često ćemo čuti kako se glutamin spominje u sportovima vezanim za snagu, ali i za izdržljivost. Šta je zapravo glutamin? U pitanju je neesencijalna aminokiselina, što znači da je naše telo u stanju da je proizvodi. 

Međutim, kod pomenutih sportova, nama su potrebne veće količine glutamina, pa ga unosimo kroz suplemente, odnosno dodatke ishrani.

Koji su benefiti upotrebe glutamina?

Pošto znamo šta je glutamin, hajde da se pozabavimo temom koja glasi, kakve konkretne koristi ćete imati ako ga koristite? 

Najvažnija funkcija glutamina jeste da spreči kataboličke procese u organizmu. Do njih dolazi kod profesionalnih sportista ili vatrenih rekreativaca, prilikom velikih napora pri treninzima visokog intenziteta. 

Katabolizam, zapravo je metabolički proces kod koga dolazi do razgrađivanja velikih molekula na manje jedinice energije. U prevodu na običan jezik, to bi značilo razgradnju mišića, kako bi naš organizam došao do energije koja mu je neophodna. Sve ovo može imati veoma negativne posledice, kao što je gubitak telesne mase, slabljenje imunog sistema, a kao rezultat svega toga i slabije sportske rezultate.

Dakle, upotrebom glutamina jača se imuni sistem, što je posebno važno za ljude koji se, na primer, rekreativno bave trčanjem maratona ili triatlonom. 

Kod sportista kod kojih je telo izloženo stresu usled napornih treninga, pa više nije u stanju da proizvodi odgovarajuću odbranu, glutamin će pomoći tako što doprinosi očuvanju optimalnog zdravstvenog stanja, pa će se smanjiti mogućnost za virusnim i respiratornim infekcijama.

Prednosti upotrebe glutamina

Kada je telo izloženo velikim naporima, kao što su intenzivni treninzi, u mišićima se skupljaju produkti mlečnih kiselina. Glutamin ove produkte uništava, jer povećava sposobnost organizma da se izbori sa visokim nivoima mlečne kiseline. Kod sportista i rekreativaca koji koriste glutamin, primećuje se brži oporavak i manji zamor, u odnosu na one koji ga ne koriste.

Zahvaljujući glutaminu, u jetri se stvaraju glikogenske rezerve, što je bitno za ljude koji se bave aerobnim aktivnostima koje su visokog intenziteta. 

Kako koristiti glutamin?

Da bi pokazao pozitivne željene efekte, preporučena doza glutamina se kreće od 5 do 20 grama dnevno. To sve zavisi od vaše telesne mase ali i od toga kakve fizičke aktivnosti upražnjavate. Interesantno je da su vršena istraživanja i sa višim dozama glutamina, pa se pokazalo da su koristi još veće. 

Ono što je potrebno naglasiti, da prilikom ispitivanja korisnosti glutena, nije došlo do toksikacije organizma, niti je zdravlje sportista bilo ugroženo na bilo koji način. Ipak, ove rezultate trebalo bi shvatiti kao istraživanje, koje podleže daljoj proveri, ali ono što je zasigurno utvrđeno to je da je glutamin dosta efikasniji kada se koristi na duže staze nego u kratkom roku.

Glutamin – iskustva

Dokazano je da se glutamin pokazao kao veoma delotvoran u jačanju imunog sistema, otklanjanju umora, kao i pomenutoj sposobnosti da se telo izbori sa mlečnom kiselinom. Uz pomoć glutamina, postiže se brža regeneracija, a kada trenirate visokim intenzitetom smanjena je mogućnost da izgubite telesnu masu. 

Kao što smo napomenuli, smanjuje se razgradnja mišića ili takozvani katabolički procesi, povećava se proteinska sinteza kao i anabolički efekti. 

Naše telo proizvodi glutamin, međutim, potreba za njim se povećava kada je organizam pod stresom, a to može biti i veliki fizički napor. Ovakvi treninzi iscrpljuju telo, a samim tim i telesne rezerve aminokiselina.

Glutamin – cena:

Cene se kreću u rasponu od 2600 din. sve do 5200 dinara, a u zavisnosti od toga da li je u pitanju pakovanje od 300, 500, 600 grama ili jedan kilogram.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane