Dodaj firmu

Ruska apoteka Kapilar kalcijum

Veliki izbor dijetetskih suplemenata i dodataka ishrani u ruskoj apteci na Paliluli. Savetovanje, biljni preparati, suplementi i kozmetika.
Pročitaj više

Bogdana Tirnanića 21, lok 6
Palilula, Beograd

Siberian Wellness SD

Kompanija Siberian Wellness sa preko 65 predstavništva širom sveta i preko 15 prodajnih objekata u Srbiji je jedna od vodećih kompanija koja promoviše moć prirode koja se može iskoristiti za lečenje različitih hroničnih tegoba i u službi kozm...
Pročitaj više

Terazije 32
Stari grad, Beograd

Dijetetski suplementi

Na policama Laurus apoteka u Beogradu očekuje Vas bogata ponuda dijetetskih suplemenata svetski poznatih proizvođača. Svi naši proizvodi izrađeni su od sirovina vrhunskog kvaliteta, uz upotrebu inovativne tehnologije i znanja iz oblasti nutr...
Pročitaj više

Beogradska 14
Vračar, Beograd

Kada pričamo o kalcijum, najčešće govorimo o jakim kostima i zdravim zubima. Potencijal koji ima kalcijum za naše zdravlje, neophodno je da iskoristimo, međutim, sa godinama, ovaj mineral se sve manje apsorbuje, pa je potrebno da ga unosimo pomoću suplemenata i tableta, jer je to siguran način da nadoknadimo nedostatak kalcijuma u našoj ishrani i telu. 

Zbog čega je kalcijum toliko važan?

Sigurno ste čuli milion puta da je kalcijum veoma važan za decu. To je tačno, a razlog je što tada dečije kosti rastu. Sa druge strane, kalcijum je veoma bitan za stariju populaciju, jer kao što smo naveli, opada sposobnost njegove apsorpcije. 

Gotovo kilogram i po čovekove ukupne telesne mase otpada na mineral kalcijum, a od toga čak 99% na kosti i zube, dok se ostatak nalazi u mišićima, krvi i nervima.

Da bi naš skelet bio dovoljno krut, a ne krhak, neophodan nam je ovaj mineral, i kao što smo naveli, posebno u detinjstvu i starosti. Kalcijum često deluje udružen sa magnezijumom, i time se postiže da se nervi i mišići aktiviraju i da ispravno funkcionišu, zatim, kalcijum potpomaže zgrušavanje krvi i doprinosi očuvanju kiselo-alkalne ravnoteže. 

Dovoljan nivo kalcijuma u našem organizmu je neophodan da bi se normalno odvijali procesi u telu. Kalcijum uzimamo iz hrane, ali ako ga tu nema dovoljno, onda se oslobađa iz kostiju. Posebno je važna resorpcija kalcijuma, ali na nju utiče mnogo faktora.

Kalcijum – iskustva

Dakle, telo se na dva načina snabdeva ovim značajnim mineralom: tako što ga dobija iz namirnica koje se nalaze na našoj trpezi i tako što crpi kalcijum iz kostiju. Drugo pomenuto, naravno, nije dobro rešenje na duže staze, ali naš organizam je prinuđen na to, ako je naša ishrana siromašna ovim mineralom. 

Ljudima do 30 godina i dalje se odvija izgradnja koštane mase, pa je kalcijum jako bitan da se u poznim godinama izbegne osteoporoza.

Nadoknađivanje kalcijuma uz pomoć suplemenata

I ako vam fali ovaj mineral, mesta za paniku nema, jer se on veoma jednostavno može nadoknaditi tako što se koriste odgovarajući dodaci ishrani. Postoje određene tablete, a možemo ga pronaći u sledećim oblicima: kalcijum-citrat, kalcijum-karbonat, kalcijum-glukonat, kalcijum-aspartat, kalcijum-laktat, hidroksiapatit. 

Kalcijum se bolje usvaja u kiseloj sredini, pa je kalcijum-citrat dobro rešenje, koji se uzima na prazan želudac, ipak, trebalo bi da ga izbegavaju osobe sa viškom kiseline. 

Kada govorimo o suplementaciji, mora se obratiti pažnja koliko u proizvodu ima samog elementarnog kalcijuma. Navešćemo primer: ako je na etiketi označen sadržaj kalcijumovog-karbonata ili kalcijumovog-citrata, trebalo bi znati koliko stvarno ima kalcijuma. Opet ilustracije radi, sadržaj od 500 mg kalcijumovog-karbonata odgovara 200 mg elementarnog kalcijuma. 

Kalcijum u trudnoći

U trudnoći su često povećane potrebe za kalcijumom, pa u tom stanju, kao i periodu dojenja,  ne bi trebalo da uzimate više od 1200 mg kalcijuma. 

Dnevne doze kalcijuma za odrasle do 25 godina starosti iznose od 1000 do 1200 miligrama, preko 25 godina, od 800 do 1000 mg. Kada žena uđe u menopauzu, potrebe za kalcijumom ponovo rastu do 1200 mg dnevno. 

Kod najmlađih, 60 posto kalcijuma iz hrane se usvaja u crevima, jer je deci potrebno mnogo kalcijuma za pravilnu izgradnju kostiju. Ukoliko ovog minerala nema dovoljno u periodu rasta i razvoja, može se dogoditi poremećaj rasta i deformiteti skeleta. 

Ukoliko je nedostatak kalcijuma u telu značajan, najbolje rešenje je upotreba suplemenata čime će se nivo ovog važnog minerala dovesti na normalne vrednosti u našem organizmu.

Kalcijum – cena:

Za kalcijum, kao dodatak ishrani, potrebno je izdvojiti od 1290 din. do 1432 dinara za 100 tableta.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane