Dodaj firmu

Siberian Wellness SD

Kompanija Siberian Wellness sa preko 65 predstavništva širom sveta i preko 15 prodajnih objekata u Srbiji je jedna od vodećih kompanija koja promoviše moć prirode koja se može iskoristiti za lečenje različitih hroničnih tegoba i u službi kozm...
Pročitaj više

Terazije 32
Stari grad, Beograd

XL Sport System

Firma XL SPORT SYSTEM svim profesionalnim i rekreativnim sportistima nudi najkvalitetnije sportsko-dijetetske proizvode (suplemente). Iz naše ponude posebno izdvajamo proizvode svetskog brenda broj 1 WEIDER, čiji smo ovlašćeni uvoznik i dis...
Pročitaj više

Jurija Gagarina 231, lok.150, TC Enjub
Novi Beograd, Beograd

Proteini su gradivni elementi misica. Sportisti kao i ljudi koji se rekreativno bave sportom, koriste proteine kao dodatke svakodnevnoj ishrani. Samim tim, i najčešće pitanje koje postavljaju početnici kada kreću sa upotrebom suplemenata odnosi se na proteine.

Šta su proteini?

Proteini su važni nutrijenti koji sadrže esencijalne i neesencijalne aminokiseline koje našem telu daju energiju. Oni kontrolišu mnoge metaboličke procese u organizmu, i predstavljaju osnovne komponente svih živih ćelija.

Za rast i razvoj mišića, odgovorni su upravo – proteini. Oni su osnovne gradivne materije, koje pored mišića utiču i na kosti, ligamente i tkiva. Dobra su pomoć i u borbi protiv infekcija jer jačaju odbrambeni sistem organizma, pa održavaju i funkcije u organizmu kao što su varenje, cirkulacija i metabolizam.

Da bi naše telo proizvodilo enzime, hormone i druga telesno hemijska jedinjenja, potrebni su mu ovi makronutrijenti. Ukoliko vašem telu nedostaju proteini, ono će se pobuniti. To ćete znati tako što može doći do gubitka mišićne mase, srčane slabosti, slabog imunog sistema, a u ekstremnim slučajevima nedostatka proteina može doći i do fatalnog ishoda, odnosno, smrti.

Proteini – iskustva

Oni su svima potrebni. Mi smo naveli sportiste i rekreativce, ali proteini će se naći kao dodaci u ishrani trudnica i dojilja, kao i kod starijih osoba. 

Bez proteina nema funkcionisanja nervnog sistema, nema imuniteta, oni su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu, pa iz svega rečenog možemo zaključiti da bez proteina nema ni života.

Zbog prevelikog broja obaveza prosečnog čoveka, nemoguće je pojesti šest pravilno izbalansiranih obroka na dan, kako biste se doveli u formu. Proteinski suplementi se u tom smislu koriste kao brza hrana, ali zamislite koliko je to zdravija hrana od prave brze hrane kao što su hamburgeri, čizburgeri, pomfrit i slično.

Postoji mnogo kategorija proteinskih suplemenata na tržištu. Kvalitet proteina se meri njegovom biološkom vrednosti. To je vrednost koja meri koliko dobro naše telo može apsorbovati i iskoristiti proteine. Kao rezultat toga, proteini koji imaju najveću biološku vrednost, donose najviše bezmasne mišićne mase. 

Vrste proteina

Spomenimo whey proteine, koji poboljšavaju sportske performanse, poboljšavaju imunitet, smanjuju krvni pritisak, mogu čak pomoći i u borbi protiv HIV virusa, ali isto tako i smanjuju nus pojave pretreniranosti.

Whey izolati i koncentrati, takođe su u ponudi na našem tržištu. Izolati su dobar izbor nakon treninga, pošto je to vreme u kome je telo u velikoj potrebi za aminokiselinama. 

Jajčani proteini su drugi po biološkoj vrednosti posle whey proteina. Apsorbuju se polaganije i stoga su prilagođeniji upotrebi u toku dana. 

Mlečni proteini, poznati su po tome, što se polako otpuštaju u krvotok. Takođe imaju veliku biološku vrednost.

Na kraju, spomenimo i sojine proteine, jer je soja najučinkovitija kod smanjenja holesterola, kao i kod ublažavanja simptoma menopauze. Takođe, pomaže kod osteoporoze, na taj način što izgrađuje koštanu masu. 

Proteini – cena:

Za proteine, kao dodatke ishrani, potrebno je izdvojiti od 140 dinara za jednu kesicu, sve do 12940 dinara za pakovanje od 5 kilograma Whey proteina.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane