Dodaj firmu

Agape GNSS geometar parcelacija

Geodetske usluge na teritoriji Zemuna i cele Srbije. Usluge za pravna i fizička lica. Izrada geodetskih snimaka, ucrtavanje objekata u katastar, legalizacija i drugo
Pročitaj više

Ugrinovačka 105
Zemun, Beograd

Geotarget geometar Parcelacija

Geodetske usluge na teritoriji Beograda i okoline. Usluga geodetskog snimka, elaborati geodetskih radova, izrada topografskog plana za pravna i fizička lica
Pročitaj više

Narodnog Fronta 90
Zvezdara, Beograd

Parcelacija Geodetske usluge Premer-Sja

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantu...
Pročitaj više

Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara, Beograd

Parcelacija Intergeo

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad
Pročitaj više

Ruzveltova 4
Palilula, Beograd

Parcelacija EURO GEO

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo priliko...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara, Beograd

Parcelacija Geo SLAJ

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…
Pročitaj više

Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun, Beograd

Parcelacija XYZ ENGINEERING

Licencirana geodetska agencija XYZ ENGINEERING nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz...
Pročitaj više

Ustanička 189/21
Zvezdara, Beograd

Parcelacija Geometar Goran

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata.
Pročitaj više


Čukarica, Beograd

Parcelacija Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije.
Pročitaj više


Beograd

U našem tekstu ćemo objasniti pojam parcelacija, kada se taj postupak obavlja, zbog čega, kao i šta čini celokupnu proceduru.

Dakle, kada kažemo parcelacija, pod tim mislimo da se jedna parcela može podeliti na više delova (dva, tri, četiri, itd), ali isto tako je moguće i obratno – da se dve ili tri parcele spoje u jednu, jedinstvenu.

Parcelacija zemljišta

U svakodnevnom govoru se za parcelaciju kaže deoba parcele, podela placa, deoba placa, podela parcele, deoba placa na dva dela, sastavljanje parcela, objedinjavanje parcela, podela parcela na više delova i mnogo drugih sličnih termina.

Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu, može se izvršiti parcelacija, pod tim uslovom da novostvorene parcele ili delovi zemljišta, budu veći od pedeset ari.

Parcelacija placa

Recimo da ste kupili plac i želite da na njemu sagradite porodičnu kuću. Potrebno je da dobijete građevinsku dozvolu, a naš zakon tako nalaže da zemljište na kome se nešto izgrađuje mora biti građevinska parcela. Na njoj bi trebalo da bude uknjiženo vlasništvo investitora.

Parcelisanje zemlje

U svakodnevnom životu, to jest u praksi, često se događa da investitor kupi samo jedan deo katastarske parcele. Takođe, dešava se da se tu već nalazi izgrađen jedan ili više objekata. Ti objekti mogu posedovati ili ne posedovati građevinsku dozvolu.

Kada se dogodi ovakva situacija, neophodno je da se izvši postupak parcelacije, odnosno preparcelacije zemlje.

Parcelisanje dvorišta

Kao što vidimo iz celog dosadašnjeg teksta, parcelacija može da se izvrši na bilo kom komadu zemlje, pa se tako obavlja i na delovima dvorišta.

Primera radi, ukoliko postoji jedna velika kuća, čiji je deo prodat (na primer vertikala), tada novi vlasnici žele da se tačno znaju granice njihovog dvorišta. U ovom slučaju će se obratiti geometrima, to jest geodetskim biroima i agencijama da bi se izvršilo parcelisanje dvorišta.

Parcelacija objekta

Kada govorimo o opštim pravilima za parcelaciju, najpre je potrebno odrediti oblik, veličinu kao i površinu građevinske parcele koja će biti formirana.

Takva građevinska parcela mora imati površinu i oblik koji će omogućiti izgradnju objekta, a sve u skladu sa opštim pravilima za parcelaciju koja nalaže zakon.

Parcelisanje objekta

Pomenuta opšta pravila za parcelisanje odnose se na opšte stambene i mešovite zone, centralne gradske i stambene gradske zone, zatim zone kuća za odmor, seoske zone, periferne industrijske, poslovne i privredne zone, zone porodične gradnje i retkih naselja.

Kao što smo već naveli, najmanja površina koju bi trebalo da ima građevinska parcela na kojoj će biti izgrađeni slobodnostojeći pojedinačni objekti za odmor ili privremeno stanovanje, iznosi pet stotina metara kvadratnih.

Ukoliko vam je neophodna ova usluga, ispod našeg teksta se nalaze firme koje pružaju usluge premera zemljišta i parcelacije, a to su geometri, odnosno geodetski biroi i agencije.

Parcelacija – cena:

Ukoliko vam je potrebno da izvršite podelu placa ili objedinjavanje više parcela u jednu, najbolje je da pozovete stručna lica da izađu na teren i na osnovu utvrđene situacije, saopšte vam tačnu cenu, zbog toga što je svaka parcela zasebna celina, sa drugačijim karakteristikama.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane