Dodaj firmu

Izrada katastarsko-topografskog plana Premer-Sja

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantu...
Pročitaj više

Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara, Beograd

Izrada katastarsko-topografskog plana EURO GEO

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo priliko...
Pročitaj više

Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara, Beograd

Izrada katastarsko-topografskog plana Geo SLAJ

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…
Pročitaj više

Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun, Beograd

Izrada katastarsko-topografskog plana XYZ ENGINEERING

Licencirana geodetska agencija XYZ ENGINEERING nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz...
Pročitaj više

Ustanička 189/21
Zvezdara, Beograd

Izrada katastarsko-topografskog plana Geometar Goran

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata.
Pročitaj više


Čukarica, Beograd

Izrada katastarsko-topografskog plana Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije.
Pročitaj više


Beograd

Kada je potrebno projektovati određeni objekat, tada se vrši izrada katastarsko-topografskog plana. On predstavlja svojevrsnu podlogu, na kojoj se obavlja projektovanje tog građevinskog objekta – to mogu biti poslovne i stambene zgrade, vodovi, putevi, infrastruktura...

U svakodnevnom govoru ljudi koriste različite izraze za katastarsko-topografski plan, pa ćete čuti: situacioni plan, topografski plan, podloga za projektovanje, geodetski plan, digitalni plan i slično.

Izrada katastarskog plana

Ovaj dokument izrađuje geodetski biro – geodetska agencija, odnosno geometar. Ukoliko vas zanima šta tačno sadrži katastarski plan, odgovor je da on poseduje sve bitne detalje područja koje je snimljeno.

To znači da plan obuhvata već postojeće objekte, bandere, šahtove, ograde, puteve, kao i promene pada terena i slično. Potrebno je da se prikaže visina svake snimljene tačke, kao i da se ucrta granica katastarske parcele.

Katastarsko-topografski plan treba da bude overen od nadležnog katastra nepokretnosti. Ovaj plan se izrađuje na papiru, ali i kako digitalni snimak, na CD-u.

Kada se plan uradi na takav način, on postaje validan dokument za projektovanje, i može se izvršiti kompletiranje dokumentacije, a sve u cilju dobijanja građevinske dozvole.

Šta je situacioni plan?

Ponekad, kada za tim postoji potreba, izrađuje se situacioni plan. On sadrži iste detalje kao i katastarsko-topografski plan, ali nije overen od strane nadležnog katastra, a nema ni granica parcele. Ipak, situacioni plan je potreban kod analiza lokacije.

Izrada topografskog plana

Topografski plan sadrži visinski i položajni prikaz terena, prateću infrastrukturu, položaj svih postojećih objekata, kao i granice katastarskih parcela.

Bitno je naglasiti da katastarsko-topografski plan overava Služba za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda. Od tog trenutka, ovakav plan se može dalje upotrebljavati kao podloga za projektovanje.

Izrada topografskog plana je neophodna pre nego što se započne sa projektovanjem nekog objekta. Takođe, plan je potreban i kod projekta preparcelacije. Smisao topografskog plana je u tome da se izbegne projektovanje koje bi bilo zasnovano na nedovoljno tačnim ili na planovima koji nisu detaljni. Ako bi se projektovanje radilo na taj način, dakle bez detaljnog katastarsko-topografskog plana, kasnije bi mogli nastati problemi kada je potrebno dobiti upotrebnu dozvolu, ili potvrdu projekta parcelisanja.

Šta je digitalna topografija?

Verovatno ste čuli za ovaj termin, ali možda niste sasvim sigurni šta isti znači. Dakle, digitalna topografija je zapravo jedna geometrijska prezentacija prostornih formi koje su kartirane na osnovu određenih standarda.

Uz pomoć projektnog zadatka definiše se područje za koje se formira digitalni topografski plan.

Kada se radi kombinacija dva plana, digitalni katastarski plan i digitalni topografski plan, tada dobijamo katastarsko-topografski plan za određeno područje.

Izrada katastarsko-topografskog plana – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za izradu katastarsko-topografskog plana, zavisi od više faktora, kao što je veličina objekta, odnosno površina i slično, tako da nije moguće dati neku paušalnu cenu, već je najbolje da pozovete stručna lica da izađu na teren i da utvrde konkretnu situaciju.

*Za sve preciznije informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane