Magazin PutovanjeOdmor za svačiji džep Jerusalim – sveti grad

Jerusalim – sveti grad

by Administrator

jerusalim1 Jerusalim je naseljen sa negde oko 700 000 stanovnika, a na samo manje od deset kilometara je grad u kojem se rodio Isus Hrist – Vitlejem. U njemu se nalazi jedna od najlepših bazilika na svetu, koju je podigao rimski car Konstantin još u 4. veku. Ali, nakon požara koji ju je zadesio, obnovljena je u 6. veku, a car Justinijan I je bio zaslužan za obnovu. Ono što joj daje najveću draž jeste pećina ispred oltara u kojoj je rođen Isus, a na samom mestu njegovog rođenja ucrtana je vitlejemska zvezda.
Preko puta Jerusalima nalazi se brdo sa čijeg se vrha Isus Hrist vazneo u nebesa – Maslinova gora, a nedaleko odatle se može posetiti i manistir koji je sagrađen na mestu na kojem je Isus podučavao svoje učenike i gde je nastala molitva „Oče naš“.
U blizini možete posetiti i pećinu gde je Juda izdao Hrista, a tik uz nju je i manastir Marije Magdalene.
Na Veliki četvrtak obavlja se čin umivanja nogu, kada jerusalimski patrijarh pere noge dvanaestorici sveštenika, dok na Veliki petak, vernici koji se odluče da posete Jerusalim, idu putem Pet suza kojim je Hrist išao do svog pogubilišta noseći na leđima krst na koji su ga razapeli. Put ima 1000 koraka, a svake godine, od zatvora gde je Hrist proveo noć između četvrtka i petka, jerusalmski patrijarh nosi krst, a na Veliku subotu sa svojih dvanaest sveštenika i četvoricom đakona odlazi u crkvu Svetog groba, obilazi oko nje, a zatim ulazi u grobnicu, dok crkvena zvona ispunjavaju crkvu osećanjem sigurnosti i topline. Nakon toga, patrijarh izlazi noseći sa sobom snop sveća zapaljnim Blagodetnim ognjem.
Verovatno je mali broj onih koji znaju zašto Uskrs, između ostalog, obeležavamo i farbajući jaja, darivajući ih drugima, a sve to uz pozdravljanje rečima „Hristos voskrese“. Kada je Hrist vaskrsao, apostoli su krenuli u svet da propovedaju hrišćanstvo, dok je Marija Magdalena, hristova učenica, otišla u Rim. Kada su izlazili pred cara Tiberija, bogati su nosili skupe darove, dok je ona imala svega jedno jaje. Prišavši Tiberiju, pozdravila ge je rečima: „Hristos voskrese“. Čuvši to, car je bio i više nego zbunjen, govoreći Mariji da je to moguće isto koliko je moguće da belo jaje postane crveno. Ubrzo nakon tih reči, jaje je počelo da menja boju sve dok nije postalo crveno.jerusalim
Jerusalim svakako možete posetiti i van praznika. Prepun je raznih suvenira, među kojima se najviše kupuju krstovi pravljeni od maslinovog drveta. Takođe se može videti i Zid plača (ili Zapadni zid kako ga nazivaju Jevreji), ostatak Solomonovog hrama koji su Rimljani, osvojivši Jerusalim, srušili 70. godine. Jevreji tu dolaze da se mole, ali je zid i velika turistička atrakcija.
Međutim, čari duhovnosti ipak dolaze do izražaja pri učestvovanju u prazničnim liturgijama, a možda je najlepše posetiti ga na Uskrs. Svako ko ga poseti i pokloni se svetim mestima dobija titulu hadžije, tako da može dodati „hadži“ ispred svog imena, a njegovi potomci ispred prezimena.

2 komentara

Slične teme

2 komentara

28.01.2012 00:09
adrijana

divno je ovo sto ste prikazali,jos bi bilo divnije da se sve vise srbi vracaju veri nas narod je jos uvek duhovno nepismen,ja bogu hvala nisam,zivotna mi je zelja dadodem u jerusalim..

03.04.2012 21:17
david

ovo stoje napisao je istina ali marija magdalena nije otisla u rim irekla belo jaje neka postanecrveno ali mozda i istina

Ostavite komentar