Sreda, 22.01.2020

Magazin » Nauka » Psihologija » Ljubav nastaje u mozgu

Ljubav nastaje u mozgu

Objavi ovaj članak na

30.08.2010 12:01 AM

leptirici_u_stomaku Ljubav na prvi pogled, leptirići u stomaku, ozareno lice, knedle u grlu…toliko je znaka koji ukazuju na ljubav i koji ne mogu da omanu. Iako se ljubav ničim ne može objasniti, dva britanska neurologa su uspela da dokuče ovo osećanje koje je nadahnulo tolike pesnike i filosofe. Njihovo otkriće će se može jednog dana koristiti kao ljubavni detektor.
Kako kaže članak u američkom listu “The New Scientist”, Anderas Bartels i Semir Zeki sa Univerziteta u Londonu su uspeli da lokalizuju ljubav, koju su objasnili kao poseban tip aktivnosti mozga. Ljubav nije mogla da zavara skener magnetne rezonance.
Srce ima razloge koje skener prepoznaje
Dvojcia naučnika su okačili postere po Univerzitetu u kome su radili kako bi im se javili dobrovoljci koji ispunjavaju jedan uslov : zaljubljeni su do ušiju! Imali su veliki izbor i odlučili su se za 17 volontera: 11 devojaka i 6 momaka. Prvo su upotebili detektor laži da bi proverili da li su ove osobe zaista zaljubljene. Zatim im je ekipa pokazala slike osobe u koju su zaljubljene i sliku nekog prijatelja koji je istog pola kao njihov partner.leptirici1
Slike prijatelja nisu izazvale nikakve vidljive reakcije, dok je pogled na njihovog partnera aktivirao četiri dela mozga koji su bili neaktivni tokom prethodnog ispitivanja. Naučnici su priznali da su bili iznenađeni razlikom u reakcijama!
Jednaki pred ljubavlju
Ovi delovi mozga su isti oni koji se aktiviraju u stanjima euforije izazvane psihoaktivnim supstancama, kokainom, na primer.
Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo moždanu aktivnost sa ljubavnim osećanjima. Ostala istraživanja su pokušavala da identifikuju delove mozga koji su povezani sa bolom, strahom, srećom…
Tokom istraživanja nije zabeležena nikakva razlika između reakcija muškaraca i reakcija žena, ali je ipak studija rađena na malom broju ispitanika.
Oni koji sumnjaju u osećanja svog partnera mogu da koriste skener magnetne rezonance da bi proverili kakva osećanja njihov partner gaji prema njima. Dakle, skener može koristiti kao ljubavni test! Međutim, skener nikako nije namenjen toj vrsti ispitivanja i nije lako dostupan, s obzirom da je jako skup. Ali, kada nekoga volimo…

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031