Magazin NaukaPsihologija Praćenje dece – veliko olakšanje za roditelje ili prilika za zloupotrebu?

Praćenje dece – veliko olakšanje za roditelje ili prilika za zloupotrebu?

by Administrator

Poslednjih nekoliko godina pojavilo se nekoliko uređaja i aplikacija pomoću kog putem aplikacije na telefonu možete u svakom trenutku znati gde vam se dete nalazi. Neki uređaji kao što su GPS sat omogućavaju i mogućnost SOS poziva gde dete može pozvati vas ili vi dete.

Ove aplikacije su napravljene tako da su pozivi strogo ograničeni na nekoliko brojeva sa kojima dete može biti u kontaktu i signalizacije putem koje dete obaveštava roditelje da je u problemu.

Takođe najnovije aplikacije omogućavaju da roditelj bude u toku sa svim dešavanjima u detetovom životu. Apliakcije se zasnivaju na odobrenju vlasnika za praćenje i preuzimanje imenika, pristupu kameri, fotografijama iz telefona i tačnoj lokaciji u svakom trenutku. Ukoliko se dete ne javi, roditelj ima opciju da uključi mikrofon i tako sazna gde se dete nalazi i da li postoji potencijalna opasnost. Takođe popularni GPS satovi rade po istom prncipu, samo što je aplikacija mnogo podložnija zloupotrebi.

Sa jedne strane ovakav vid praćenja i informacije o lokaciji deteta kao i mogućnosti da svakog trenutka stupi sa njim u kontakt je ogroman pomoć roditeljima, koji će tako znatno smanjiti neprestanu brigu kad dete nije sa njima. Sa druge strane ovakve aplikacije otvaraju vrata sajber kriminalu i mogućnosti za zloupotrebu privatnih podataka preko kompjutera.

Zato iako veoma korisna mogućnost i olakašavajuća okolnost, roditelji bi trebalo da budu svesni da postoji i ona druga mogućnost a to je da tako izlože svoje dete opasnosti da i neko drugi može da ga prati.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar