Magazin NaukaPsihologija Kreativnost samo od 09h do 17h?

Kreativnost samo od 09h do 17h?

by Administrator

radno-vremeOd kako je nastao ozbiljan biznis i rad u kancelarijama navikli smo da na poslu zapravo znači biti u kalupu. Od nas se sve očekuju, ali samo od devet do pet, van toga je sve rano ili sve kasno. Smatramo da je to optimalno vreme za koje se može postići da prorade sva naša čula, ostvare se sve naše ideje i sklope svi važni poslovi. E pa, šta ako ja nešto mogu bolje da uradim ako se nalazim u udobnoj fotelji svog doma ili ako moja kreativna strana otvara oči tek posle 12? Da li to znači da ću biti izopštena iz društva?

Danas se srećemo sa sve većim brojem ljudi koji odlično funkcionišu na daljinu, da li to bio rad od kuće ili u nekoj divljini nadomak mora; danas je radno mesto zapravo moguće osmisliti svuda, zahvaljujući novim tehnologijama. Svi funkcionišemo različito, svi pisci su svoja najveća dela stvarali noću ili pred samu zoru, što dodatno daje na značaju da jutro nije pametnije od noći. Ovo otvara i novo pitanje, a to je da li kao nadređeni možemo verovati svom zaposlenom koji nam nije „na oku“, da li možemo verovati kolegama koje su oko nas i da li prvenstveno možemo verovati sebi i svojoj produktivnosti kada smo daleko od svog autoriteta?

Pritisak koji vršimo na sami sebe da nešto moramo da uradimo samo dok nam se ne završi radno vreme, pa onda isto to očekujemo od kolega, a isto to očekuje i neko „od gore“‚ samo je kontraproduktivno. Ostavite prostor da se neke stvari dese same. Kada vidite da nekome nije dan, prosto mu dajte prostora da preuzme neke lakše poslovne zadatke, recimo zameni se sa kolegom koji tog dana briljira sa pažnjom. Verujte svojim zaposlenima, unutrašnji instinkt je nepogrešiv u našim potrebama. Ne postavljajte pitanje kada neko od njih izrazi želju da svoje zadatke završava od kuće. Dajte mu slobodu da se izrazi na najbolji mogući način i rezultati su tu pred vama.

Ja recimo nikako nemam inspiraciju kada sam sama kod kuće. Ne radim najbolje u tišini, moja kreativna strana ustaje negde oko deset prepodne, i najbolje funkcioniše kada je u poslovnoj atmosferi. Svoju idealnu radnu prostoriju zamišljam kao kancelariju u kojoj između ostalog stoje sveska gde mogu da zapišem svoje misli i slikarsko platno na koje ću preneti sve svoje ekspresije. Moje najveće i najbolje ideje uvek se završe sa nekom dobrom pričom i nekom dobrom slikom. Šta je sa vama? Šta je to što vas pokreće? Muzika? Neki prozor koji gleda na zelenilo? Rad od kuće?

Svi mi zabušavamo kad radimo, i nije istina da smo efikasni svih šest ili osam radnih sati. Svi ste se nekad pretvarali da nešto pomno proučavate ili radite, a da su vam misli negde drugde. Ako radite u kompaniji gde je dobra komunikacija i vaša istinska potreba na istoj relaciji, onda se ne bojte da već sada vašem nadređenom kažete- A kako bi bilo da ja neko vreme radim od kuće? Ili od deset do šest, ili u kući moje bake koja ima ogroman prozor na najdivniju baštu, ili… Izbora je mnogo, a osnov svega je poverenje.

Moderno doba tehnologije biznis plan dovodi do toga da se može ostvariti sasvim korektno i putem razgovora uživo, recimo. Ne mora da se zasniva na radu u kancelariji, niti pod strogim radnim vremenom. Samo pripremite i otvorite sebe na ovakve mogućnosti i, ko zna, možda ćete iz radnika koji je bio pred otkazom i bez ideja dobiti nekog ravnog vama…

Copyright @ by Gordana Đorđević Eurotranslate

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar