Ponedeljak, 20.01.2020

Magazin » Nauka » Psihologija » Kako izbeći prejedanje uzrokovano emocijama?

Kako izbeći prejedanje uzrokovano emocijama?

Objavi ovaj članak na

3.11.2014 9:00 AM

prejedanjeNeretko se dešava da kada smo u problemima mnogo više jedemo nego inače, čak i ako realno ne osećamo glad. Hrana postaje naš lek (ili barem mi tako mislimo), a na prekomerne količine se brzo naviknemo. To svakako ne ide u prilog našem fizičkom izgledu. Mi vam predlažemo nekoliko jednostavnih, a delotvornih načina da skrenete misli sa hrane koje vas mami ali i, što je još važnije, sa problema kojim ste okupirani.

Radite

Umesto da jedete, naterajte sebe da tu negativnu energiju koja se nakupila u vama oslobodite na neki drugi način. Kako biste odagnali misli i od problema koji vas muči i od frižidera, koncentrišite se na neku fizičku aktivnost. Idite u šetnju, trčite ili, jednostavno, sredite kuću. Osim što ćete se malo “isprazniti”, uradićete i nešto korisno.

Pišite o problemu

Umesto u kuhinju, vi sedite za radni sto i napišite sve što vas muči. Naučno je dokazano da stavljanjem problema na papir ili eventualno pisanje osobi koja je uticala na to da se loše osećate (pismo koje joj, naravno, nećete predati, već ga napisati za sebe) deluje vrlo umirujuće, a nekada i pomaže da se lakše dođe do rešenja problema.

Dišite duboko

Prejedanje uzrokovano emocijama najčešće je povezano sa anksioznošću, a kada je anksiozan čovek mnogo sporije diše. Zato je jedan od najbržih i najlakših načina da se rešite tog neprijatnog osećanja duboko disanje. Izađite na svež vazduh i pokušajte da se fokusirate isključivo na to kako dišete.

Pijte dosta tečnosti

Kada je telo dehidrirano, čovek je skloniji da posegne za hranom. Zato je važno da pijete što više vode koja takođe
cokoladadeluje umirujuće, ispunjava stomak i samim tim daje osećaj sitosti, pa ćete pojesti manje nego što biste to inače učinili.

Pripremite toplu kupku

Kako biste sprečili sebe da odete do frižidera i kako biste se umirili, napunite kadu toplom vodom i kupkom i u nju pospite eterično ulje čiji miris najviše volite. Pustite laganu muziku i pokušajte da se fokusirate na nju umesto na problem. Jednostavno, probajte da isključite mozak bar na neko vreme.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031