Sreda, 18.09.2019

Magazin » Nauka » Ekologija » Hortenzija – japanska lepotica

Hortenzija – japanska lepotica

Objavi ovaj članak na

14.11.2010 12:01 AM

HortenzijaHortenzija krasi vrtove širom naše zemlje, a počasni je stanovnik i mnogih bašti u privatnom posedstvu, kao i prostranih terasa i malih balkona. Vodi poreklo iz Japana, a ono što njeno ime znači u opisnom prevodu sa latinskog jeste akumulator vode. Kako se veruje, hortenzija smiruje um, a postoji negde oko sedamdeset veličanstvenih vrsta. Ako želite da vam hortenzija krasi vrt, a ne znate ništa o njoj, onda evo nekoliko informacija i malih saveta.

Zahteva tokom svog rasta redovno zalivanje, ona jednostavnoBašta obožava vodu, pa nije čudo onda što najbolje uspeva u vlažnijim područjima. Boja koju poseduje nije slučajna, već ona zavisi od pH vrednosti zemlje. Što je tlo kiselije, cvetovi su plavlji, a sa smanjenjem kiselosti zemljišta smanjuje se i intenzitet boje cveta, pa često viđamo i hortenzije ružičastih nijansi. No ipak, na boju se može uticati. Nekada su žene, u želji da im hortenzije budu plave, dodavale u vodu kojom su ih zalivale mastilo za nalivpero. Naravno, uspevalo im je, pa zašto onda ne biste i vi pokušali. Postoji i hortenzija u potpuno beloj boji i mnoge dame smatraju je za najlepšu. Ta vrsta zove se “lace cap”.

Raste od 50 do 150 cm u visinu, a njen životni vek je tri do četiri godine ako je pravilno odgajate i brinete se o njoj. Zato, ako želite da vam toliko krasi vrt, onda je zasadite na mestu gde znate da je veći deo dana hlad, jer je osetljiva na visoke temperature.

LaticeKao i svo drugo cveće, za razliku od nas ljudi, ni ona ne voli hladan tuš na prejakom suncu. Ako je budete zalivali po najvećoj temperaturi, listovi će svenuti u roku od dva dana. S toga je najbolje zalivati je uveče, kada sunce malo zađe. Kao što smo već pomenuli gore, obožava vodu, pa nemojte štedeti. Poprskajte i listove kako se na njima ne bi zadržavala prašina i kako bi na taj način održali svoj prirodni sjaj.

Pregled komentara (2)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 2 glasova 12345

Komentara (2)

  1. slavica

    Imam hortenzije u duzini 12m, stare su oko 40g, koren ima sirinu i do 60cm, cvetaju od sredje roze do ljubicaste. Visine su preko 2m. Na severnoj strani sa suncem malo pre podne i vise popodne , voli dosta vode. Svake druge godine se drske skrate pa ona u prolece izbije nove izdanke i bogato cvete. Izgleda prelepo.

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  2. slavica

    Mogu poslati slike od 2010.g. dajtre mi email adresu.

    Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
septembar 2019.
P U S Č P S N
« avg    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30