Četvrtak, 12.12.2019

Magazin » Nauka » Ekologija » Jezera prirodne lepote Srbije

Jezera prirodne lepote Srbije

Objavi ovaj članak na

17.08.2010 12:01 AM

jezerozlatarskoJezera u Srbiji pružaju smaragdnu vodu i nezagađenu prirodu, koji su odavno stecište ribolovaca i lovaca, ali i mnogobrojnih turista, koji su peščane morske plaže zamenili šljunkovitim jezerskim obalama.
Srbija nema more, ali ima takvu turističku ponudu da ljubitelji kupanja, sunčanja, sportova i uživanja na vodi taj nedostatak ne osećaju. Ono što priroda na jednoj strani uskrati, obilno na drugoj podari. Brojni vodotokovi uz čovekovu pomoć stvorili su veliki broj jezera. Mnoga od njih su odavno pronašla mesto u turističkoj ponudi.
Palićko jezero je jedno od najatraktivnijih u Srbiji. Lekovite vode i blato privukli su na Palić prve goste pre više od 150 godina. Na jezeru su nastala i prva javna kupališta, muški i ženski štrand, namenjena sve brojnijim turistima iz cele Evrope koje su na sever Bačke privukle čari jezera i mogućnost dobre zabave. Drugo najveće jezero severne Bačke je Ludaško, čije okno je nastalo pre oko milion godina tako što ga je izdubio vetar i sprečio dalje oticanje vode, zaustavljajući je među peščanim dinama. jezeropalickoRaznovrsnost životnog prostora jezera i njegove okoline pružila je dom izuzetno bogatom biljnom i životinjskom svetu. Ovde cveta zaštićeni veliki kaćunak, u jezeru živi 20 vrsta riba među kojima je i zaštićeni čikov i stanište je ptica močvarica. Ludaško jezero je zaštićeno kao specijalni rezervat prirode.
Odmor se može provesti na dva od sedam jezera, Gradskom i Vračevgajskom. Osim uređenih plaža, kupačima je na raspolaganju otvoreno plivalište za sportove na vodi, a na peščanim terenima mogu da se igraju odbojka i fudbal. Tu su restorani i letnje bašte. U blizini su auto-kampovi, uređeni i kategorisani, a turiste privlače i mnogobrojne manifestacije od kojih su najpoznatije Karneval cveća, Dani jabuke i lov na Besi, soma kapitalca.
jezerosrebrnoSrebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Jezero je zapravo rukavac Dunava, a sada je zatvoreno dvema branama na dva kilometra od Velikog Gradišta. Bogato je ribom i pominje se u Ginisovoj knjizi rekorda jer je iz njega izvađen najveći šaran, težak oko 44 kilograma.
Na samo 17 kilometara od rudarskog Bora, u podnožju Homoljskih planina, smestilo se Borsko jezero. Voda ovog jezera leti dostiže temperaturu i do 25 stepeni, pa je osveženje u bistrom jezeru pravi melem za dušu i telo. Blizina Brestovačke banje dovodi goste na lečenje, rehabilitaciju i rekreaciju. Homoljske planine su bogate atraktivnim pećinama koje vredi videti, a lov i ribolov su pravi raj za ljubitelje ovog vida odmora. jezeroborsko
Izgradnjom brane koja je presekla Drinu formirano je akumulaciono jezero za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta, ali je vremenom jezero Perućac postalo veoma atraktivna destinacija. Tokom letnjih meseci privlači brojne kupače na veliki ponton u blizini brane. Lepota jezera najbolje može da se doživi sa palube turističkog brodića.
Zlatarsko jezero je nastalo šezdesetih godina prošlog veka izgradnjom brane kojom je pregrađena reka Uvac. Ako niste ribolovac, aktivan odmor možete provesti u okolini jezera, pre svega u kanjonu Uvca, gde se nalazi stanište beloglavog supa ili obilazeći crkve brvnare u selima Kućani i Radijevići. Nema lepšeg osećaja nego kupati se i sunčati na lepo uređenoj plaži, a udisati čist planinski vazduh i piti vodu sa nekog od 70 najčistijih izvora u Srbiji.jezerovlasinsko
Vlasinsko jezero priuža jednu od atrakcija koju čine ploveća ostrva od treseta i dva „stajaća” ostrva, Stratorija i Dugi del, koji se mogu obići čamcima. Bogatstvo ribljih vrsta privlači mnoge ribolovce, a ljubitelje prirode mnogobrojna izletišta. Na obali jezera je i kategorisani auto-kamp.

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

December 2019
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031