Magazin Life styleIshrana Supa – jedite kašikom

Supa – jedite kašikom

by Administrator

supa Supa je postala omiljeno jelo! Budući da okrepljuje organizam, nezaobilazan je deo obroka tokom hladnog dela godine. Supa ima i brojne druge kavalitete, jer doprinosi našem zdravlju i zdravom izgledu. Pomaže nam da steknemo bolju ravnotežu u ishrani i da se ne gojimo. Mnogo je razloga iz kojih je morate uvrstiti u vaš svakodnevni jelovnik!
Ne samo da je ukusna, već i zdrava!
Bilo kad!
Dobra supa treba da bude topla, da bi nas ugrejala u hladnim danima i da bismo je sa uživanjem i polako jeli. Tokom letnjih vrućina, može se jesti i hladna supa, da nas osveži i ugasi žeđ. Supom unosimo veliku količinu vode. Podjednako je važna konzumacija supe i tokom leta i tokom zime, jer obično ne unosimo dovoljno vode,a supica nadomešćuje te nedostatke.
Supa sa povrćem
Ono zbog čega je supa u stvari najkorisnija je povrće! Ako redovno spremate domaću supu sa svežim povrćem, opskrbljujete se dovoljnim količinama ovih vrednih namirnica koje doprinose ravnoteži ishrane. Povrće obezbeđuju vašem organizmu dosta minerala, vitamina i vlakana, koji poboljšavaju sposobnosti organizma da odoli raznim spoljašnjim agresijama. Količina povrća koja bi trebalo da bude prisutna u jednoj porciji supe je 150 grama.supa1
Supa je dobra za liniju. Istraživanja su pokazala da osobe koje redobno konzumiraju supu imaju niži indeks telesne mase od onih koji ne jedu supu. Zašto je to tako? Budući da se supa jede pre glavnog jela, smanjuje apetit. Dakle, ako pre jela pojedete tanjir supe manje ćete pojesti onoga što sledi. Organizam je skoro sit posle tanjira supe. Energetska vrednost supe je veome niska, oko 40 kalorija na 100 grama, to jest manje od 100 kalorija po porciji.
Saveti:
Supa koja sadrži parčiće povrća je bolja od kašaste supe, jer ovi komadići ostaju duže u stomaku i stvaraju osećaj sitosti.
Ne stavljajte puno soli u supu: na ovaj način ćete izbeći preteran unos natrijuma, a povećaćete odnos potasijum/natrijum, koji doprinosi protoku vode u telu i eliminaciji otpada i toksina, uriniranjem.
Da biste što bolje sačuvali nutritivni kvalitet supe, izaberite što svežije povrće, nemojte ga potapati u vodi i kuvajte ga samo onoliko koliko je potebno. U supu možete dodati, radi ukusa, i jednu kockicu za supu.

0 komentar

Slične teme