Utorak, 15.10.2019

Magazin » Life style » Ishrana » Slovenačka kuhinja

Slovenačka kuhinja

Objavi ovaj članak na

11.09.2010 12:01 AM

slovenija1Autentičnost i prirodnost odlike su tradicionalne slovenačke kuhinje, žganci, palenta, kranjske kobasice, pogače, kraški pršut. Geografski položaj i istorisjski razvoj uticali su i na specifične kulturne forme i životne stilove na malom području Republike Slovenije. Sve je to ostavilo traga na njenu gastronomiju, stare recepture, nove uticaje i domaće poljoprivredne proizvode sa vrlo malim udelom industrije.
Slovenačka kuhinja kreće se u rasponu od rafiniranih mediteranskih jela, ribljih specijaliteta, sušenih kraških mesnih specijaliteta, izuzetno zdravih heljdinih kaša i žganaca, palente, štrudla i gibanice. Nadaleko je poznat kraški pršut koji spada u sam vrh slovenačke kulinarske ponude.
Palenta je nekada bila zamena za hleb. U Ljubljani su u doba Drugog svetskog rata kriške palente mazali marmeladom. Uz kukuruznu poznata je i ona sa heljdom i belom palentom. Domaći žganci dobijeni su mešanjem brašna u vrućoj slanoj vodi, a njihova receptura koja nikome više nije tajna, već vekovima je ostala nepromenjena.
Čuveni idrijski žlikrofi su testo nadeveno krompirom uz dodato meso i jaja.
Najpoznatiji mesni proizvodi su krvavice, pečenice, kobasice, slanina, čvarci, šunka i vrhunski kraški pršut. slovenija
Jela sa krompirom serviraju se sa maslacem, kiselim mlekom ili salatom.
Izvrsna je supa od pečuraka u hlebnoj korici, a nešto klasičnije su kokošja, goveđa, krompirova…
Tradicionalni začini slovenačke kuhinje su mažuran, majčina dušica, lovor, a među “domaće” su se uvrstili cimet i biber. Od poslastica najpoznatiji su medenjaci i bledske krempite, kao i potice, koje se nadevaju orasima, lešnicima, makom, suvim grožđem i suvim voćem.
Moderna slovenačka kuhinja je pored uticaja brojnih poznatih evropskih kuhinja sačuvala sopstveni identitet, ali isto tako i usled tog uticaja širila je svoja saznanja.
Ljubljana je gastronomski svet u malom. Od renomiranih restorana preko domaćih gostionica pa do bureka, kebaba, čevapčića, pljeskavica, pice, ali i turskih, srpskih, bosanskih, dalmatinskih, istarskih, španskih, japanskih, meksičkih, kineskih, argentinskih, afričkih restauracija i znamenitih poslastičarnica, u Ljubljani će svako naći jelo po sopstvenom ukusu.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031