Magazin Life styleIshrana Arapska kuhinja

Arapska kuhinja

by Administrator

Ono što zapravo razlikuje arapsku od ostalih kuhinja je misteriozno sjedinjavanje začina i mešanje različitih ukusa. Najčešće korišćeni začini su menta i kim. Takođe prilikom pripremanja jela koriste i limun, pomorandže, kao i latice ruža.arapska-kuhinja
Pored ovih koriste se i praškasti začini kao što je filfil. To je izuzetno ljuta paprika koja se koristi za spremanje harise (nešto kao ajvar). Koristi se i u pripremanju drugih jela od kojih je najpoznatije kuskus koje se pravi od ovčetine, ribe i pirinča. Poznato je da arapi ne jedu svinjetinu zbog čega su ovčetina i riba stalno prisutni.
Arapima je velika čast da ugoste nekoga u svoj kući bez obzira da li su siromašni ili ne. Njihov je običaj da telu mora da se pomogne pre svega hranom pa tek onda lekovima. Ljudi jako malo znaju o arapskoj kuhinji i uglavnom imaju predrasude. Nije samo jako začinjena hrana simbol arapske kuhinje. Pored toga što je izuzetno hranljiva arapska kuhinja nudi dosta jela koja su laka za stomak i dobra za probavu.
Jela od povrća se dugo termički obrađuju, a malo je poznato da su upravo jela od povrća u arapski-zacini3arapskom svetu ukusnija od mesa.
Arapi se trude da maksimalno zadovolje gosta i zbog toga veliku pažnju posvećuju aranžiranju hrane i stola. Vode računa o svim detaljima. Mnogi mirisi u hrani namenjeni su da oraspolože gosta ali i da mu pojačaju apetit.  Arapska kuhinja je jedna od bogatijih upravo zbog raznih neobičnih specijaliteta .Nadamo se da smo ljubiteljima dobre hrane bar malo približili arapsku kuhinju i svu njenu prefinjenost.

0 komentar

Slične teme