Magazin LepotaKosa i nokti Karoten za lepotu vaše kose

Karoten za lepotu vaše kose

by Administrator

karoten1

Karoten je centralni sastojak našeg tela. Neophodan za lepotu vaše kose, ovaj protein ima i druga svojstva. Saznajte više o njima!
Šta je karoten?
Postoje dva osnovna oblika karotena : beta-karoten koji se nalazi kod reptila i ptica; alfa-karoten kod čoveka.
Bilo da je alfa ili beta, karoten je sintetizovani protein koji je glavni sastavni deo kože, kose i malja, noktiju i zubne gleđi.
Sastoji se od karotenocita, ćelija koje se nalaze u dubinskom sloju epiderma i koje apsorbuju melanin (pigment odgovoran za tamnjenje kože).
Karoten čini 96% sastava kose. Vremenom, kao i koža, kosa stari i lomi se: gubi karoten pa tako i svoju otpornost.
Čemu služi karoten?
Ovaj protein igra važnu ulogu jer je kao cement za kosu. On je taj koji daje koži snagu. Karoten daje kosi svoj nepropustljivi karakter. Perut nije ništa drugo nego deo karotena koji je ostao zarobljen u kosi.
Na površini vlasi karoten je raspoređen kao što su crepovi na krovu, to su čuvene pločice. Ta građa omogućava kosi da bude tako čvrsta dok njena debljina ne prelazi 10 milimetara. Znate li da pramen od 100 dlaka može da izdrži težinu od 10 kilograma!?
Osim toga, karoten kosi daje elastičnost. Ako je istegnemo, vlas će se produžiti za 5%, ali se takođe i brzo vrati, kao feder. Ako je jako izvlačimo, alfa-karoten se pretvara u beta-karoten.
Poslednja funkcija karotena: plasticitet (uobličljivost) kose ili sposobnost da sačuva oblik koji ste napravili od nje. Naime, ako zamotate jedan pramen oko viklera, skinuvši vikler vaša kosa će zadržati isti oblik. Ova osobina omogućava da se privremeno kosi da oblik koristeći vodu i toplotu fena.
Kakva je korist karotena za lepotu?
Kada je karoten u redu, sve je u redu! Pločice kutikule karotena koji je u dobrom stanju su pravilno spojene ćeramidima i predstavljaju površinu savršeno glatku i ravnu.karoten2222222
Kosa je dakle savitljiva, sjajna, jaka i lepa. Pločice daju kosi sposobnost da reflektuje svetlost. U suprotnom, ako su pločice otvorene, kosa postaje iskrzana, rascvetana i bez sjaja. Samim tim je osetljivija jer je postala propustljiva.
Gde naći karoten?
Usled farbanja koje isušuje kosu, šok tretmana i spoljašnjih štetnih uticaja, kao što su sunce, morska voda i voda koja sadrži kamenac, karoten je ogoljen. Lišena zaštite, kosa podleže promeni molekularne strukture što dovodi do brojnih neželjenih efekata: rascvetanost krajeva, lomljenje kose, porozna kosa… Cilj je onda da se karoten obnovi hranljivim elementima od koji je i sastavljen: amino-kiselinama i sumporom.
Mnogi prozvodi ga sadrže, dopuštajući da se, učvršćivanjem proteina sumporisanih na karotenu, ponovo stvori kapilarno vlakno i tako mu povrati kompaktnost. Što više koristimo proizvode za negu na bazi karotena više će rezultati na kosi biti vidljivi. Karoten je kao lek za mladost kose.
Generalno, kako počenete da koristite sredstva obogaćene karotenom (šampone, balsame, serume i farbe), kosa će povratiti sjaj, elastičnost i negovan izgled. Osim toga, kozmetika sa karotenom jača boju kose, bilo da je farbana ili prirodna.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

27.02.2013 20:48
Nataša

Da li ste mislili na KERATIN? Koliko je meni poznato karoten nije protein.

Comments are closed.