Da li ste nekada sami skidali tapete? Ako niste – bolje nemojte nikada, jer onaj ko je to sam radio, reći će vam da je u pitanju izuzetno mukotrpan i zahtevan posao, koji se u startu obično potceni.

skidanje tapeta

 

U našem daljem tekstu saznajte sve o tome kako se pravilno skidaju tapete, i zbog čega je vaša prava odluka da pozovete molere da odrade taj posao, a da vi pri tome uštedite svoj trud, rad, vreme i živce.

Skidanje starih tapeta – kratko uputstvo

Tapete su prilikom postavljanja zalepljene na zid uz pomoć lepka, i u tome je zapravo problem – ne skinuti samo tapetu, nego skinuti taj deo sa lepkom. Vi ćete prvi sloj lako odlepiti (posebno ako su tapete plastificirane), ali će vam na zidu ostati sloj papira na kome se nalazi lepak.

Nemojte pokušavati na grub način da trzate, vučete, grebete špaklom i slično, jer najgore što možete da uradite jeste da stvorite neravnine na zidu, koje će posle tražiti puno posla kada budu morale da se gletuju. Dobar savet je da se ti delovi tapeta navlaže vodom i nekim sredstvom (kao što je tečnost za pranje sudova), a onda se sve to ostavi da odstoji i potom se mnogo lakše skida, bez većih oštećenja.

Zašto je bolje zvati majstora umesto da sami radite?

U prethodnom delu teksta smo već delimično dali odgovor na ovo pitanje, ali ćemo dodati da majstor svakako mnogo manje košta nego što ćete vi tom istom majstoru platiti da ispravlja vaše greške. Nijedan posao nije za potcenjivanje i kada bi bilo lako skidati tapete, onda bi to svi radili sami. Ali, nije tako.

Neki ljudi prave greške jer pre skidanja tapeta ne obezbede prethodno podove i nameštaj, ili ne skinu maske utičnica i prekidača. Poznato je da staro pravilo glasi da je – priprema pola posla. Takođe, samozvani majstori vuku tapete od gornje ivice na dole, a pravilno je upravo obratno.

Ukoliko ne navlažite ostatke tapeta, i počnete grubo da skidate špaklom, ostavićete čak i rupe i brazde na površini zida koji sada zahteva mnogo gletovanja a time i dosta novca iz vašeg džepa.

Uklanjanje starih tapeta

Naravno, slažemo se sa tim da je skidanje tapeta daleko jednostavniji posao nego njihovo postavljanje, ali ipak traži određeno znanje, to jest, tehnike i veštine, kako bi posao bio izveden na pravi način.

skidanje tapeta cena

 

Kada majstor bude skinuo vaše stare tapete, on će vlažnom krpom očisititi zid od ostataka lepka, a kada se zid od toga bude osušio, moleri će ga blago prešmirglati, namazati podlogom, a potom je spreman za krečenje.

Skidanje tapeta – iskustva

Ako je neke delove tapeta baš izuzetno teško skinuti, jer se lepak jako uhvatio, tada majstori mogu da koriste poseban sapun za tu svrhu, koji će znatno olakšati rad. Već smo napomenuli da postoji tehnika povlačenja tapeta (od dole ka gore), dok se vlaženje radi sunđerom, krpom, prskalicom ili valjkom.

Skidanje tapeta – cena:

Cena skidanja tapeta se kreće od 1-2 evra po kvadratnom metru.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače ispod našeg teksta. 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Skidanje tapeta
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Krečenje sa zaštitom i materijalom (po m2)

Akcija -% 2 Din.
Krečenje sa zaštitom i materijalom (po m2) - 2 evra! Renoviranje stana Trichante!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon