Subota, 22.02.2020

Magazin » Zabava » Biografije slavnih » Kristofer Kolumbo

Kristofer Kolumbo

Objavi ovaj članak na

4.06.2010 12:01 AM

kristofer-kolumbo250 Za ceo svet Kristofer Kolumbo je otkrio Ameriku. Ustvari, mnogi drugi moreplovci, među kojima je Islanđanin Lajf Erikson su to uradili vekovima ranije. Ali, istorija je zabeležila ime ovog italijanskog moreplovca.
Kolumbo je imao san da otkrije novi put kojim bi se došlo do Indije. Nije ni znao da nije uspeo u potrazi, ali svejedno je njegovo otkriće bilo značajno.
Ljubav prema moru
Kolumbo je rođen u Italiji 1451. godine kao sin tkača, Domenika Kolumba. Odbijajući da živi od zanata, Kristofer je odlučio da postane mornar. Studirao je moreplovstvo. Godine1476. kreće na put ka Lisabonu i Engleskoj. Zbog napada Francuza, Kolumbo ostaje na Lagosu, a posle se pridružuje bratu u Portugalu. Upoznaje kćerku jednog od kolonizatora Madere, Filipu Perestvelo de Monik i ženi se njome 1479. godine. U životu je želeo samo jednu stvar – da nađe pomorski put preko Atlantika do Indije.
Kristofer Kolumbo izučava spise raznih učenjaka, pre svega one od Ptolomeja. Pristalica teze da je Zemlja okrugla, smatrao je da može da stigne do Azije prelazeći Atlantik. Dok je Ptolomej smatrao da je razdaljina između Evrope i Azije 16 090 km, Kolumbo ju je smanjio na 2 414 km. Svoj plan je izložio grupi stručnjaka na čelu sa kraljem Portugala. Udruženje je odbilo njegov projekat i kralj takođe odbija da ga finansira. Međutim, Kolumbo nije odustajao; približio se Isabeli od Kastije i pokušao da je ubedi da ga podrži, ali bezuspešno. Na kraju je pomognut od strane Fernanda i Isabele, kralja i kraljice Španije.
Ostvarenje sna
Kristofer Kolumbo je 3. avgusta 1452. godine napustio Palos sa 3 karavele (La Santa Maria, La Pinta i La Niña) i sa 90 članova posade. Nakon dva meseca plovidbe, konačno su ugledali tlo. Iskrcali su se 12. oktobra na ostrvu Guanahami. Kristofer Kolumbo je zauzeo ovo ostrvo u ime španskih katoličkih kraljeva i nazvao ga je San Salvador. Bio je ubeđen da je stigao u Indiju i zato je nazvao domoroce Indijanci. Ostrvo je proglasio španskim vlasništvom 28. oktobra 1452. godine. Kapetan Pinte kreće na zapad da traži zlato. Kristofer Kolumbo na ostrvu Hispaniola (danas Haiti) pronalazi zlato i ostavlja ljude da čuvaju. Kreće nazad u Španiju. Uspeh ove ekspedicije je uvećao ambicije admirala Kolumba. U septembru 1943. godine ponovo kreće sa flotom od 17 brodova oko 1500 ljudi sa ciljem da osnuje koloniju. Zatiče posadu zatrovanu sifilisom. Admiral istražuje Male Antile (Gvatemalu i Domenikanu) Puerto Riko, Kubu , Jamajku. Osniva Isabelinu kolonilu, a lokalno vlasništvo porobljava.
Kristofer Kolumbo se treći put uputio za “Indiju” 1458. godine. Kralj i kraljica primaju žalbe na njegovo upravljanje kolonijom i Kolumbo i njegov brat su uhapšeni.
Nakon parnice koja se vodila, Kolumbo je izgubio kontrolu nad zemljom koju je otkrio, ali mu je dozvoljeno da četvrti put tamo ode. Stiže u Honduras, a u Panami pronalazi velika zlatna bogatstva. Vraća se u Španiju 1504. godine.
Veliki moreplovac je umro u Valadolidu, 20. maja 1506. godine, uveren da je stigao do Indije.


Komentara (3)

 1. Nenad

  ja sam otkrio ameriku a on je srbiju

 2. Bojana

  ,,…rođen u Italiji 1451. godine kao…”, ,,…Kolumbo je 3. avgusta 1452. godine napustio Palos sa 3 karavele…”, ,,U septembru 1943. godine ponovo kreće sa flotom…”, ,,Vraća se u Španiju 1504. godine.” Mislim da ovo mora malo da se sredi… Posto ste rekli da je jednogodisnji Kolumbo krenuo na putovanje, a drugi put je otisao nekih 500 godina kasnije. Inace… Dobar clanak 🙂

 3. Libertador

  1451.god i jeste rodjen.. tu nema greske nikakve.”Kolumbo je 3. avgusta 1452. godine napustio Palos sa 3 karavele” ovde treba staviti 1492. god… ”U septembru 1943. godine” Ovde treba staviti 1493 god. … Nisam sad siguran dal se u Spaniju vratio 1502. ili 1504. god. …
  -Inace najvaznije stvari ste propustili da napisete… Kolumbo nije otkrio Severnu Ameriku nit je uopste AMERICKI KONTINENT otkrio 1… otkrio je ostrva poput Kube,Jamajke,Bahama i otkrio je deo centralne Amerike.. a inace Severnu Ameriku i uopste AMERICKI KONTINENT pre njega su jos otkrili vikinzi.. odnosno Erik Crveni sa njegovom flotom vikinga.. preko Grenlanda na severne obale Severne Amerike on je dospeo 1.
  -Takodje u tekstu treba dodati da je Kristofer Kolumbo ipak bio veliki zlocinac,odgovoran za stradanje mnogih nevinih indijanaca.. Hugo Chavez predsednik Venecuele je zabranio proslavu dana Kristofera Kolumba bas zbog tih stvari.Dolaskom Kristofera Kolumba na americki kontinent doslo je i ZLO koje su kasnije koristili Fernando Kortez,Fransisko Pizaro i slicni.. medjutim kasnije ih je SIMON BOLIVAR EL LIBERTADOR oterao sve odatle i oslobodio indijance spanskog i portugalskog ropstva.. zalim sto se nisu i indijanci Severne Amerike oslobodili :((

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829