Nedelja, 26.01.2020

Magazin » Putovanje » Zelenortska ostrva

Zelenortska ostrva

Objavi ovaj članak na

7.08.2010 12:01 AM

zelen Zovu se Sao Visente, Sao Antao, Fogo, Sao Nikolao i Brava. Ostrva pružaju odlične uslove za duge šetnje. Poseta ovih ostrva je idealna prilika da uživate u prijatnoj atmosferi, bez pojma o vremenu.
Vulkanski arhipelag smešten je u Atlantskom okeanu, na 500 km udaljenosti od senegalskih obala.
Suva i neplodna ostrva privlače lepotom, dok druga, zelenija, bogata reljefima, privlače ljubitelje pešačenja. Posetioci malo vremena provode na Santjagu, glavnom ostrvu arhipelaga. Takođe Praia ne privlači mnogo turiste, pored kolonijalnih kula, starog grada i turističke zone. I u Santjagu se nalaze prelepe plaže.
Sao Visente, na severozapadnom delu arhipelaga, ostrvo je Cezarije Evore: „diva golih stopala“ je rođena u mestu Mindelo, malom gradu popločanih ulica i kolonijalnih kuća. Tako da nije začuđujuće što je muzika svuda prisutna, više nego na bilo kom drugom ostrvu. Igra se u mnogim barovima i diskotekama. Žene pevaju la coladeiru i la mornu – muziku melanholičnog ritma, i igraju mazurku i funanu, inspirisane Afrikom.
Mindelo je poznat i po svom karnevalu, najuzbudljivijem i najživljem na ostrvu.zele2
Svakog dana možete se prevesti trajektom koji spaja Mindelo i Porto Novo, luku Sao Antao, ostrvo-vrt, najlepši na ostrvu. Kada stignete na ostrvo zemlja izgleda suva kao i na Sao Vincente, ali je zato sever ostrva potpuno zelen.
Od luke Porto Novo, mnogi putevi vode do neverovatnih predela, vulkanskih kupa, stazica iznad vrtoglavih provalija, oštrih brežuljaka, dubokih rečica. Priroda je raznovrsna, od jelki i kedrova, do manga, papaje, avokada.
Ne smemo zaboraviti šećernu trsku koja služi za proizvodnju jednog od najboljih rumova na svetu. Međutim, plaže na ostrvu nisu brojne.
Još jedno ostrvo zaslužuje pažnju zbog svoje bogate prirode, Fogo. Glavna atrakcija je Pico de Fogo, visok 2 829 m. Potrebna su 3 do 4 sata da se popne na vrh velikog vulkana, ako se krene od Châ das Caldeiras, njegovog kratera, gde se još uvek može osetiti sumporan miris od poslednje erupcije (1995). Nezaboravno iskustvo!
Možete uživati i u plažama crnog peska, strmim obalama, četinarskim šumama, kolonijalnim kućama i lepoti grada Sao Filipe, prestonici.
Brava je jedno od ostrva koja se preporučuju zaljubljenicima u pešačenje. Njegove obale su prošarane ribarskim naseljima čije je zemljište uglavnom plodno i vlažno i obiluje cvetnim rastinjem, pa zato ostrvo zovu i „ ostrvo cveća“.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031