Magazin PutovanjeOdmor za svačiji džep Razgledanje Jonskih ostrva

Razgledanje Jonskih ostrva

by Administrator

lefkadaLefkada, Kefalonija, Zakintos, Parga…sve to treba upoznati i proniknuti u bogatu i slavnu prošlost. Krstarenja brodom pružaju priliku da se vide najlepše plaže i skrivene pećine, a panoramsko razgledanje ostrva autobusom znači upoznavanje sa selima i tradicionalnom kulturom, istorijom, mitologijom i prirodnim lepotama.
Lefkada je ostrvo izvanredne lepote. Četvrto je po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga. Sa kontinentalnim delom Grčke povezana je pokretnim mostom. Zovu ga i ostrvom boja: bela boja stena, šljunka i peska po kojima je ostrvo dobilo ime (lefko-belo), nijanse plave boje mora koje se mogu uporediti samo sa morima dalekih, egzotičnih destinacija, a zelenu boju daju borovi, čempresi, masline, a tu su i eksplozivne boje raznobojnog cveća. Nidri je turističko mesto na jugoistoku Lefkade u prirodnoj luci, okruženo bujnim zelenilom. Nekada malo ribarsko seoce, danas je simpatičan gradić kojeg u stvari čini jedna ulica sa prodavnicama, kafićima i delom uz obalu na kojoj su restorani sa pogledom na luku.kefalonija
Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog mora, smešteno južno od Lefkade i Itake, a severno od Zakintosa. Na vrhu ostrva nalazi se „crna šuma“, stanište kefalonijskog bora, koji je do skoro mogao da se nađe samo na ovom ostrvu. Obala je prepuna zaliva i rtova. Kefalonija je ostrvo čudesnih pejzaža, predivnih plaža, simpatičnih mesta, ljubaznih domaćina, jednostavno rečeno ostrvo mira i spokoja. Skala je atraktivno malo mesto na istočnoj strani ostrva.
zakintosZakintos je najjužnije i treće po veličini od sedam Jonskih ostrva, poznato po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama, kao i po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Na zapadnoj strani ostrva je veliki broj morskih pećina, krševitih uvala i strmih litica. Laganas se nalazi na južnoj obali ostrva. Svoju najveću popularnost duguje lepim peskovitim plažama i noćnom životu. Kao najjveće i najdinamičnije letovalište na ostrvu, sa plažom dugom skoro pet kilometara i kristalno čistim morem, ujedno i sa mnoštvom noćnih klubova i barova predstavlja pravi izbor za mlade, ali i za one koji se tako osećaju. parga
Na obali Jonskog mora je i Parga, u oblasti Epir, nasuprot ostrva Krf. Izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta. Smeštena je u malom zalivu na padini, okružena šumom i stablima maslina. Romantične ulice sa šarenim kućama pune su kafića, restorana i taverni. Pargu karakteriše i raznolikost plaža, od dugih peščanih do malihi mirnih uvala do kojih se stiže jedino čamcem. Slikovit tradicionalni gradić odiše svojim šarmom. Naspram Parge su ostrva Paksos, Antipaksos i Krf, do kojih se organizuju izleti.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar