Petak, 15.11.2019

Magazin » Putovanje » Egzotika mističnog Tamil Nadua

Egzotika mističnog Tamil Nadua

Objavi ovaj članak na

27.08.2010 12:01 AM

tamilnadu Južna Indija je autentična i seoska zemlja, tropska i egzotična. Putovanje u Tamil Nadu će vam otvoriti vrata jedne lepe i neobične zemlje.
Tamil Nadu, smešten u jugoistočnom delu Indije, zaslužuje jedno putovanje samo njemu posvećeno. Ova zemlja je bogata kulturnim i istorijskim nasleđem. Ono što ćete sigurno prvo zapaziti pri ulasku u glavni grad, Madras, su živo obojene tkanine koje oblače njegovi stanovnici.
Posle putovanja će vam ostati u sećanju i haotično stanje na ulicama, kojima hoda oko 5 miliona ljudi i isto toliko automobila i, naravno, svete krave.
Madras treba dobro upoznati da bi se zavoleo. U njemu ćete otkriti lepe građevine iz kolonijalne epohe, umetnički centar, muziku i plesove preuzete iz regionalnih obreda.
Svako putovanje po Indiji zahteva period adaptacije. Indijske stanice su ujedno i škola strpljenja, a nekad i odricanja, jer se nalazite u zemlji koja je po svemu suprotnost od onoga na šta ste navikli.
Putovanje kroz zemlju autobusom ili vozom predstavlja jedinstveno iskustvo. Ovakav način transporta će vam pružiti priliku da upoznate indijski narod i njihov svakodnevni život. Naučićte ponešto o teškim uslovima života, o logici kasta, o prihvatanju sudbine i ravnodušnost prema smrti.
Divićete se izgledu Indusa, obučene u svoje sarije šarenih boja, sa velikim prstenjem na rukama. Bićete praćeni zagonetnim pogledima prolaznika u njihovim pronicljivim tamnim očima.
Lepe plaže Mahabalipurama se nalazi na nekoliko sati od Madrasa. Odmorite dušu i oči na pirinčanim poljima. Pustite da vas vode mirisi raznih začina i tumarajte ulicama Madrasa. Put će vas odvesti do predivnih hramova Čole, kolevke stare dravidske civilizacije.tamilnadu2
Hramovi, tornjevi od pedesetak metara visine, ukrašeni su statuama ljudi, nebeskih bića i životinja, u svim bojama.
U Tandžoru, prestonici Čole, vlada jedinstvena atmosfera. Tandžor je jedan od dve najveće dinastije na jugu Indije. Na stotine Indusa se okuplja u hramu Brihadišvara, remek-delu dravidske arhitekture. Posle posete hrama se odmaraju na okolnim travnjacima.
Ne propustite da da obiđete grad Šidambaram i njegov veliki hram.
Stopite se u skoro neverovatnu atmosferu grada-hrama Rarganatasmami u Tirčirapaliju, tokom večeri koje odišu mirisom tamjana, kada hodočasnici traže blagoslov od slona u zamenu za nekoliko novčića.
Južnije je Madurai, bogat, živ i prašnjav grad. Srce grada krije neobičan hram Meenakshi, gde hodočasnici umiruju surovost bogova hindu panteona bacajući na njihove statue loptice maslaca. Oni koji žele da posete Keralu i Karnataku, zemlje susedne Tamil Nadua, moraće da pređu planinski venac Zapadnih Gata. Na obroncima planina se nalaze plantaže čaja.
Na 2 200 m visine, u klimatskom mestu Oaty, skrivenom u vrhu planina Nilgiris, vazduh je veoma svež. Na vama je da izaberete između severa i bogate države Karnataka i zapada i luksuzne Kerale. Ali, to je već drugo putovanje…

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930