Magazin Putovanje Egzotika Ekvadora

Egzotika Ekvadora

by Administrator

ekvador Predivni kolonijalni gradovi Kito i Kuenka, lepe plaže Koste, indijanski gradići, zapanjujuća flora i fauna amazonskih džungli; sve ovo ćini Ekvador raznolikim po pejzažima i kulturi. Posebno je poznat arhipelag Galapagos.
Kito otvara ulaz u Ekvador. Okružen vulkanima, ekvadorski glavni grad je drugi po visini u Južnoj Americi (2 850 m). Njegov istorijski centar i trg San Francisko svedoče o epohi španskih kolonista i čuvaju svo bogatstvo gradske arhitekture. Grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine od 1978. godine.
Posle Kita, u srcu Sijere (Andi), potrebno je nekoliko časova da bi se otkrili vulkanski vrhovi pokriveni snegom, duž čuvene ‘avenije’ vulkana koja se prostire do Riobambe.
Zaustavite se na indijanskoj zemlji i uživajte u njihovim naseljima koja se izdvajaju po bogatom koloritu. Voz je dobar način da posetite grandiozne pejzaže.
Nešto južnije se nalazi Ingapirca, najveće arheološko nalazište u zemlji, izuzetna prilika da otkrijete tragove Inka.
Put južno od Kordiljera će vas odvesti do Kuenke, u podnožju jedne doline, na visini od 241 m. Grad je ravnoteža između visina pod snegom i vlažnih dolina žarkog pojasa.
Grad je takođe uvršten na Uneskovu listu svetske baštine. Kuenka poseduje šarm koji je teško odrediti. Njen raskošni istorijski centar svedoči o kolonijalnoj eri. Setkajte se po popločanim uličicama, oivičenim belim kućicama sa romanskim crepovima, ukrašenim lepim cvetnim balkonima. Duž strmih padina reke, kod zavoja mosta, videćete pralje kako peru rublje. Ali, ono što Kuenku čini jedinstvenom se nalazi u umetničkim trezorima kolonijalnog doba smeštenim u mnogim crkvama i manastirima iz 17. i 18. veka.
Otavalo, severno od Kita, postao je jedno od glavnih turističkih mesta na Ekvadoru. Ovo mesto svake subote privlači koliko turista toliko i Indijanaca, koji kreću pre zore, sa manje ili više udaljenih planina, ka čuvenom trgu ponćosa. Savet plus: ustanite rano, stočna pijaca počinje da radi u 5 sati!
Zapadnim delom Ekvadora se prostire La Costa, obala na Pacifiku, čije peščane plaže i ribarska naselja zasenjuju.
Severozapadno od Kita je Esmeraldas, poznatiji kao ‘grad sunca’, koji je nadaleko čuven po finim peščanim plažama i prozirnoj vodi. Ovde imate priliku da probate kuhinju svojstvenu obali, Ceviche, riba ili ljuskari prvo pečeni, a zatim marinirani u mešavini od limuna i crnog luka. A za piće, domaća chicha, vrsta kukuruznog piva.
Južno od Esmeraldasa se nalazi provincija Manabi. Njene plaže pozivaju putnika da se odmori, uživa u suncu, pesku i moru. Luka Manta je jedno od najboljih mesta za sportski ribolov i prima brojne krstarice.ekvador.jpg2 
Guayas poseduje takođe veličanstvene plaže i odmarališta koja posećuju ljubitelji podvodnog ribolova i sportova na vodi. Provincija d’El Oro je turistički zanimljiva jer se u njoj nalazi rudnik zlata Zarima, najlepše vrste orhideje i brojne plaže i turistička stajališta. Amazonija (takođe zvana Oriente) zauzima istok zemlje. Tokom četrdesetominutnog leta od Kita uživajte u pogledu na amazonsku šumu. Francisco de Orellana, gradić od 2 000 stanovnika koji je smešten na ušću reka Rio Coca i Rio Napo. Ovaj gradić je tačka polaska mnogih izleta u srce džungle. Spuštajući se rekom otkrivaćete bogatstvo flore i faune. Majmuni, tukani, papagaji, ptice u million boja, pirane i nekad čak i anakonde nalaze se među džinovskim lišćem, među lijanama i cvećem. Indijanska plemena i dalje žive u dubini šume, čuvajući svoj jezik i tradiciju.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar