Magazin Life styleZujanje Šta posle – institucija ili zajednica za osobe sa invaliditetom

Šta posle – institucija ili zajednica za osobe sa invaliditetom

by Administrator

osobe-sa-smetnjama-u-razvojuKada, iz različitih razloga, njihovi roditelji više nisu u mogućnosti da o njima brinu, osobe sa invaliditetom često bivaju smeštene u institucije socijalne zaštite zatvorenog tipa. Smeštaj u ovim insitucijama je skup i za porodicu i za državu, ali najviše košta ljude koji u njima žive. Košta ih boljeg života. Zašto je tako?

Odgovor je u nedostatku podrške, neinformisanosti roditelja, nedovoljnoj angažovanosti sredine, isključivanju osoba sa invaliditetom tj. nedovoljnom korišćenju kapaciteta zajednice za obezbeđivanje kvalitetnog i sadržajnog života osobe sa invaliditetom u prirodnoj sredini.

Šta mi možemo da uradimo povodom toga? Dok čekamo, iako protivan zakonima, strategijama i konvencijama o pravima osoba sa invaliditetom, iako protivan zdravom razumu, proces insitucionalizacije ne prestaje. Da li nam je tako lakše ili je lakše samo nekima od nas?

ŽIVIMO ZAJEDNO – Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad Vas poziva da nam se pridružite u otvorenoj diskusiji koju organizujemo sa ciljem da udružimo znanja i iskustva, odmerimo potrebe i mogućnosti kako bismo procenili postojeće i predložili nove oblike podrške u zajednici, kao alternative institucionalizaciji osoba sa invaliditetom.

Otvorena diskusija na temu “Šta posle?! – institucija ili zajednica za osobe sa invaliditetom” će se održati u četvrtak, 11. aprila 2013. godine, od 18:00 časova, u Art centru ŽIVIMO ZAJEDNO (Višnjićeva 3, Beograd).

AGENDA

18:00 – 18:30 Prezentacija evropskih smernica za prelazak sa institucionalne na brigu u okviru zajednice – Dejan Kozić, programski koordinator Udruženja Živimo zajedno

18:30 – 19:00 Predstavljanje evropskih i svetskih modela podrške za osobe sa invaliditetom – Thomas Kraus, predstavnik In Der Begegnung Leben i Freude der Erziehungskunst Rudolf Steiners, Nemačka

19:00 – 20:00 Diskusija na temu oblika podrške kvalitetnom životu u zajednici za osobe sa invaliditetom

Na otvorenu diskusiju pozivamo predstavnike insitucija, organizacija, društveno odgovornih firmi i pojedinaca, pozivamo sve koji svojim učešćem mogu doprineti unapređenju kvaliteta života osoba sa smetnjama u razvoju. Dobrodošli!

Humanitarna organizacija Živimo Zajedno

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar