Magazin Life styleZdravlje Šta bi trebalo da znate o ravnim tabanima?

Šta bi trebalo da znate o ravnim tabanima?

by Administrator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljude sa ravnim stopalima prepoznaćete po spuštenom svodu. Poznato je da deca dok su mala imaju ravna stopala, tek od treće godine se mogu otkriti deformiteti spuštenih stopala. Do ravnih stopala dolazi ukoliko je slaba fizička aktivnost i slabi ligamenti. Svakako ravni tabani se mogu javiti i kasnije, a većina ljudi sa ovim simptomima ne oseća bolove.

Ovaj deformitet može biti nasleđen ili urođen. Komplikacije nastaju kada dođe do bolova koji se prenose na ceo zglobni sistem uzrokujući deformitet u nogama, kičmi i vratnom delu.

Ravne tabane osim naslednim putem možemo dobiti i zbog niza drugih faktora kao što su; Loša ishrana, neodgovarajuća fizička aktivnost, gojaznost, povreda itd. Kao i neka privremena stanja kod kojih je telo sklono promenama, kao što su trudnoća, dijabetes, starenje.

Zato je važno da pre svega obratimo pažnju na izbor obuće, da ona bude kvalitetna i udobna.

Simptomi:

Uobičajni simptomi su bol u nogama , zamor, smotanost pri hodu, padanje itd

Bol ne mora biti samo u stopalu već se on širi na sve delove koštanog sistema, bol u kuku, u kičmi, u lumbalnom delu, u vratnom delu. Važno je da znamo da se on može preneti na celo telo i izazvati niz komplikacija i zastoj u funkcionisanju celog organizma zato je važno da odredimo stependeformiteta i ustanovimo pravilnu dijagnozu.

Ravna stopala se dele na fleksibilna i rigidna ravna stopala.

Lečenje:

Lečenje može biti aktivno i pasivno. Aktivno predstavlja primenu fizičkih vežbi kineziterapije, dok je pasivno lečenje nošenje različitih vrsta pomagala, uložaka za ispravljanje stopala, koja su se pokazala kao velika pomoć u rešavanju ovog problema.

0 komentar

Slične teme