Magazin NaukaOstale nauke Srpski izum za svetsku budućnost: Dobrivoje Rajković patentirao autonomne elektrane na prirodni pogon!

Srpski izum za svetsku budućnost: Dobrivoje Rajković patentirao autonomne elektrane na prirodni pogon!

by Administrator

elektricna-energijaSrbin je jedan od nosilaca programa desetogodišnjeg razvoja ostrva u Indijskom okeanu vrednog 200 milijardi dolara, a upravo Rajkovićeva otkrića za obnovljivu proizvodnju električne energije deo su ovog projekta

Milioni kilovata elektične energije mogli bi uskoro da budu proizvedeni i to na potpuno prirodan način, bez upotrebe fosilnih goriva i suvišnih zagađenja životne sredine kao što je to danas slučaj. Upravo na tome radi Dobrivoje Rajković iz Beograda čiji su pantenti već osvojili veći deo sveta.

-Danas sa ponosom objavljujem da sam usavršio mehanizme i načine upotrebe čistih prirodnih sila za proizvodnju električne energije od jednog do milijardi kilovata bez upotrebe fosilnih ili drugih vrsta energije koje zagađuju atmosferu. Dobio sam i saglasnost investitora da mogu odmah početi sa proizvodnjom elektrana za potrebe Srbije ukoliko se za to steknu uslovi. Inostrana grupa koja investira u zaštitu zdravlja i planete od fosilnih zagađenja, potpisala je ugovor o partnerstvu i obezbeđuje potrebna sredstva za proširivanje proizvodnje i eksploatacije širom sveta, kaže Rajković i dodaje:

-Ovih dana saznajem iz medija da je nemačka vlada donela odluku o ukidanju proizvodnje električne energije ugljem i nuklearnim centralama do kraja 2038 godine.

Investitori i korisnici mojih patentnih rešenja će nemačkoj vladi ponuditi saradnju kojom će za samo nekoliko godina dobiti svu potrebnu električnu energiju koja ne zagađuje atmosferu što će dati priliku našim mladim zdravim umovima da dođu do izražaja da sebi i Srbiji podignu ugled širom planete. Vrlo sam srećan i ponosan što će u Srbiji biti osnovane kompanije za razvoj i proizvodnju i da će polovinom 2020 početi isporuke prvih elektrana za 50 000 kuća u novoizgrađenim naseljima na ostrvima u indijskom okeanu kao i elektrifikacija regija u mnogim južnoafričkim zemljama, kaže Dobrivoje Rajković.

Rajković navodi i da će se rado sastati sa predsednikom države, ukoliko do poziva dođe:

-Petog aprila sam njegovom sekretarijatu dostavio dopis sa objašnjenjem i planovima ali verovatno je njegov sekretarijat to procenio kao neozbiljno i nije dostavio predsedniku. Ukoliko gospodin Vučić čiju politiku vođenja države u potpunosti podržavam i cenim, preko medija sazna za ove projekte rado ću se odazvati pozivu da se sretnemo, u njegovom ili mom kabinetu.

Investitorima, korisnicima mojih patenata nisu potrebne subvencije već interes da srbija zbog svoje pozicije bude prva koja će proizvoditi čistu električnu energiju po meri potrošača, odnosno domaćinstava, sela, gradova, industrije… Planirana proizvodnja početkom iduće godine će u Srbiji uposliti veliki broj podizvođača i dobavljača, inženjera, mašinaca i drugih radnika. Investitor je upoznat sa pozicijom Srbije i slobodnim tržištima.

Takođe su upoznati i sa novim auto-putevima kojim će se elektrane u delovima dopremati prema lukama za brodski transport. Stotine mladih elektro-inženjera će se slati u nerazvijene zemlje da obučavaju ekipe za montažu i servisiranje.

Ukoliko i vlada Srbije odluči da se najvećim industriskim potrošačima električne energije omogući instaliranje ovih elektrana u sopstvenim objektima, to će povećati stranu investiciju i uposliti hiljade radnika sirom Srbije. Važno je pomenuti i to da elektrana od jednog megavata zauzima prostor od pet-šest kvadratnih metara. Za vreme nekorišćenja, električna energija bi se usmeravala u mrežu elektrodistribucije, kaže Rajković.

0 komentar

Slične teme