Magazin Life style Seboreja nokta

Seboreja nokta

by Administrator

Promene na noktima mogu biti urođene i stečene, a nazivaju se onihoze. Javljaju se kao samostalna oboljenja, usled raznih bolesti kože ili bolesti nekih unutrašnjih organa. Posebno se izdvajaju infekcije koje mogu  zahvatiti nokatnu ploču, ali i tkivo oko nokta.

Infekcije nokta i regije oko nokta izazivaju bakterije i gljivice. Brojna oštećenja nokta mogu biti uzrokovana raznim fizičkim i hemijskim  agensima iz svakodnevnog života – UV zračenje, šamponi, deterdženti, kozmetički preparati.

Može se reći da svi navedeni agensi  uključujući i one infektivne, mogu izazvati promenu boje nokta, odnosno svih noktiju. Kada je reč o beloj boji nokatnih ploča, tada se govori o leukonihiji. Do prelaza iz ružičaste u belu boju dolazi najverovatnije zbog blagih povreda susednog tkiva.

Beli nokti mogu biti deo urođenih malformacija i urođenih sindroma, ali i gljivičnih infekcija. Leukonihija može zahvatiti celu nokatnu ploču na jednom noktu i manifestovati se većim brojem belih linija na ostalim noktima.

0 komentar

Slične teme