Magazin Putovanje Raskrsnica istoka i zapada – Helsinki

Raskrsnica istoka i zapada – Helsinki

by Administrator

helsinki Finska prestonica, grad koji još zovu i „ ćerka Baltika“, moderan je i živ grad, bogat zelenilom i kulturnim nasleđem.
Helsinki je savršen spoj mora i zemlje. Grad je, naime, okrenut ka Baltiku, morskom prostranstvu sa čijih krajeva polaze trajekti (do Talina i Stokholma) i barke za obilazak okolnih ostrva.
Helsinška luka se stapa sa trgom na kojem je pijaca, šareno i živo mesto gde radoznalci razgledaju tezge sa voćem i štandove sa suvenirima.
Trg gleda na Esplanadu, veliko šetačko mesto grada. Tokom leta je ova šetačka zona puna prolaznika. Duž trotoara su načičkane prodavnice nameštaja (među kojima je i Artek, nameštaj dizajniran od strane čuvenog arhitekte Alvara Alta), kafeima i restoranima. Leti se preko puta restorana Capeli napravi i mala scena na kojoj besplatno nastupaju lokalne grupe.
Ubrzo će vas zadiviti prelepa gradska arhitektura, fasade  u neo-klasičnom stilu koje podsećaju na sanpetersburške. Grad nije mnogo veliki, što omogućava da se brzo obiđe peške.
Ono što ne smete zaobići je trg Senata, ogromna esplanada na kojoj dominira velika katedrala Tuomomiokikro, u neoklasičnom stilu, besprekorno bela i bez sumnje najpoznatija građevina u celoj Finskoj.helsinki01022222
Ne propustite ni katedralu Uspenski, u neposrednoj blizini. Ova katedrala, postavljena na uzvišici, simbol je ruskog uticaja na Finsku.
Onda se prošetajte duž luke u koju su usidreni jedrenjaci i ribarski brodovi.
Još jedno mesto koje treba posetiti je glavna železnička stanica Helsinkija (Rautatiesasema), konstruisao ju je početkom 1914. godine arhitekta Eliel Saarinen. Otvorena je 1919. godine i bez sumnje je jedno od najpoznatijih finskih građevina. Nedaleko od železnice se nalaze dva muzeja; muzej moderne umetnosti, Kiasma i Narodni muzej Finske, Kansalismuseo.
Uveče, idite na piće u cafe Ekberg, na Bulevardiju, koji često posećuju poznate ličnosti. Zbog svojih divnih aleja, Bulevardi je idealno mesto za odmor uz kaficu. Na kraju avenije je buvlja pijaca.
Crkva Tempeliakukio isklesana u steni, sledeće je mesto koje treba neizostavno videti. A nedaleko od nje je Olimpijski stadion Toolo, sagrađen zbog olimpijskih igara 1952. godine. Preko puta stadiona se nalazi statua Paava Nurmija, čuvenog finskog atletičara koji je devet puta osvajao medalju na Olimpijskim igrama.

0 komentar

Slične teme