Magazin Life styleBonton Ophođenje u društvu

Ophođenje u društvu

by Administrator

drustvo1U društvu uvek treba da se ponašamo onako kako bismo želeli da se drugi ponašaju prema nama. Stoga uvek treba biti kulturan i civilizovan.
U društvu ne možemo uvek reći sve što nam padne na pamet, jer možemo uvrediti nekoga. Ali, ne treba ni laskati i ponašati se servilno, ma kako važne osobe bile sa nama. Zrela ličnost nikada neće prihvatiti da se neko prema njoj tako ophodi.
Ne treba ići ni u drugu krajnost pa drugima podvaljivati, podmetati ili se na drugi način ponašati necivilizovano. Društvo vas zbog takvog ponašanja može odbaciti.
Ne smatra se lepim ponašanjem ako je neko preterano pričljiv pa drugi ne mogu doći do reči od njega. Ne treba biti ni previše ćutljiv, već u svemu tome treba naći pravu meru. Takođe, ne smemo ogovarati druge, naročito ako nisu prisutni.
Ako o nekoj temi ne znamo dovoljno, bolje je da se ne trudimo da mnogo diskutujemo, jer možemo ispasti smešni. Može se desiti da nam ubuduće ne poveruju iako stvarno posedujemo znanje.
Ne treba se truditi da u svakom trenutku budemo u centru pažnje. Ljudi se teško odlučuju za trajno prijateljstvo sa takvim osobama. Svoj autoritet ćemo uspostaviti samo znanjem i kulturnim ponašanjem.
Ako se prema nekom ophodimo podrugljivo, vređamo ga ili potcenjujemo, prvenstveno sebe degradiramo kao ličnost, a ne osobu kojoj se obraćamo. Takvo ponašanje može da se prihvati samo u sredini sa iskrivljenim društvenim kategorijama. u-drustvu
Poželjno je biti duhovit, ali se ne treba šaliti na tuđi račun, jer uvek može da se desi da nam osoba odgovori i da izvučemo deblji kraj. Šala nikada ne sme da se pretvori u uvredu.
U društvu se nikako ne sme govoriti o intimnom porodičnom životu, bilo da je u pitanju sopstvena ili tuđa porodica. Takođe je nepristojno pričati o fizičkim manama ako je u društvu osoba sa takvim nedostatkom.
Nekulturno je i nemoralno pričati o svojim ljubavnim podvizima, što se naročito odnosi na muškarce koji pričaju o damama.
u-drustvu2Poštapalice se u izražavanju koriste ako osoba ima siromašan rečnik ili malo znanja o onome o čemu govori. Još je nepristojnije upotrebljavati psovke, koje su nažalost u poslednje vreme postale svojevrstan imidž govora mladih osoba.
Nepristojno je u društvu nametati svoje teme za razgovor, naročito ako nisu interesantne drugim osobama.
Vrlo je nekulturno nešto obećati pa ne ispuniti i pritom zaboraviti da se izvinimo i damo objašnjenje. Ako patimo od zaboravnosti, treba koristiti beležnicu ili rokovnik, da bismo se blagovremeno podsetili na svoje obaveze.
Veoma je nepristojno nagovarati na piće osobe koje mu nisu sklone. Maloletnicima se ni u kom slučaju ne sme nuditi alkohol. Takođe se ne smeju nuditi osobe koje će voziti automobil, ili raditi za nekom mašinom.
Prilikom uzimanja alkohola treba biti umeren, da ne bismo preterali i postali predmet podsmeha ostalih osoba u društvu. Da ne bi došlo do toga, ponekad treba odbiti ponuđeno piće. drustvo2
U slučaju saobraćajnih nezgoda, elementarnih nepogoda, saobraćajnih nesreća i sl. potrebno je pokazati solidarnost prema drugima i njihovoj imovini da bi se ublažile nastale posledice. U takvim prilikama ne treba se strogo pridržavati pravila bontona, već nastojati da u svakom smislu pomognemo drugima u nevolji.
Solidarno ponašanje se pokazuje i u slučajevima kada se odlučuje o uvođenju samodoprinosa za izgradnju pojedinih komunalnih objekata od šireg društvenog značaja.
Živeći u savremenom društvu, poznajemo mnogo ljudi, ali za mali broj njih možemo reći da su nam prijatelji. Da bi došlo do prijateljstva, osobe treba da imaju slične životne stavove, način razmišljanja i ponašanja.
Prijatelji se ponašaju manje formalno nego poznanici. To ipak ne znači da prema prijatelju treba biti manje ljubazan nego prema poznaniku.
Prijatelju ne smemo nametati svoje mišljenje.
drustvojpg31Prijateljstvo nam je potrebno i u dobru i u zlu, zato ga moramo čuvati.Čak i ako se odsele dalje od nas, sa pravim prijateljima ne prekidamo kontakt i međusobno se pomažemo. Međutim, ako posle dužeg razdoblja bez kontakta utvrdimo da sa prijateljima više nemamo zajedničkih sklonosti i mišljenja, nismo obavezni da prijateljstvo ponovo oživljavamo. Sa tim osobama možemo biti poznanici, a prijatelji sa onima sa kojima imamo zajednička interesovanja.

2 komentara

Slične teme

2 komentara

29.10.2010 17:43
Marko

Tekst je katastrofa… Ovde je koliko vidim reč o poslovnom životu…
U privatnom životu svakako treba razgovarati o svojim problemima kao i radostima, a šablonsko i izveštačko ponašanje ostaviti po strani…

24.12.2010 19:59
Dunja

Slazem se sa Markom.

Comments are closed.