Ponedeljak, 21.10.2019

Magazin » Life style » Bonton » Na stepeništu i u liftu

Na stepeništu i u liftu

Objavi ovaj članak na

18.06.2010 12:01 AM

liftVeliki deo stanovništva živi u zgradama, pa je poželjno znati kako da se ponašamo, da ne bismo svojim postupcima uvredili one koje tu sretnemo.
Ako je stepenište usko, prednost prolaza treba dati ženama, starijim osobama, svakom ko nosi teret ili vodi sa sobom malu decu.
Na stepenište ne smemo bacati opuške cigareta, šarati, niti pljuvati po podu.
Da ne remetimo mir ostalim stanarima, treba izbegavati glasan razgovor, pevanje, smeh i svađu.
Ako je stepenište široko, muškarac po pravilu ide ispred žene niz stepenice, a uporedo s njom kada se penje.
Onaj ko ulazi u lift treba da sačeka osobu koja ide dva-tri koraka iza i ponudi joj da uđe. Mlađe osobe propuštaju starije, a muškarci žene. Onaj ko uđe poslednji, treba da zatvori vrata lifta i pritisne dugme na tabli sa spratovima. Ako ne poznaje osobu sa kojom ulazi u lift, prethodno je upita do kog sprata želi da ide.
U liftu se ne sme pušiti. Ako ste do lifta došli sa zapaljenom cigaretom, ugasite je pre ulaska. Pre ulaska u lift treba prvo propustiti sve osobe koje izlaze iz njega. Ako ispred lifta čeka više osoba, prednost imaju one koje su prve došle, osim hendikepiranih osoba. Sem toga, prednost se može dati (ako vam se ne žuri) maloj deci i ženama sa decom.
Prilikom ulaska i izlaska iz lifta ne sme se lupati vratima, a lift ne smemo zadržavati duže nego što je potrebno za normalan izlazak.
Prilikom ulaska u lift treba pozdraviti sve prisutne, a prilikom vožnje treba stajati licem okrenut drugim osobama. Stanari iste zgrade treba da se pozdravljaju čak i kada se ne poznaju. Strano lice treba prvo da pozdravi stanara zgrade kog susretne u hodniku.

Oznake teksta

, , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031