Magazin Life styleBonton Bonton u pozorištu

Bonton u pozorištu

by Administrator

Svi znaju da pravila lepog ponašanja važe svuda pa i u pozorištu. Međutim, u savremeno vreme u doba moderne tehnologije, ljubitelji pozorišta se ponekad opuste i zaborave na svoje manire. Zvono na mobilnom telefonu u sred predstave i neadekvatna odeća, nažalost nisu retka pojava.

Najosnovnije pravilo jeste da ne kasnite i da dođete na vreme. Ukoliko zakasnite može da se dogodi da vas ne puste na predstavu sve do prve pauze. Ako vas ipak puste, sedite na prva slobodna mesta, pa se u toku pauze premestite na  mesta koja su upisana na vašim kartama.

U toku predstave zabranjeno je pevanje, razgovor i komentarisanje, jer na taj način smetate i publici i glumcima. Ukolliko vodite dete, dužni ste da mu objasnite pravila ponašanja. Ako morate da izađete pre završetka predstave, sačekajte pauzu ili kraj prve scene.

Kada se predstava završi sačekajte da prestane aplauz, da glumci napuste scenu ili da se spusti zavesa. U pozorište dođite čisti i lepo obučeni. Ako se vaše mesto nalazi na sredini reda, obavezno se izvinite onima koji vam ustaju dok vi prolaziite.

Ugasite mobilne telefone ili druge uređaje, a ukoliko zaboravite pa vam telefon zazvoni  u toku  predstave odmah ga ugasite i nemojte ni slučajno da se javite. Zabranjeno je unošenje hrane, sokova i grickalica, jer će šuškanje ometati i glumce i publiku, a poznato je da tokom predstave mora da vlada potpuna tišina.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar