U našem tekstu ćemo objasniti pojam parcelacija, kada se taj postupak obavlja, zbog čega, kao i šta čini celokupnu proceduru.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za PARCELACIJU

Beograd

Geodetske usluge Premer-Sja
Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara Pozovi

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantuj...
Pročitaj više

Pre 3 h poslednji put pozvana firma
Geodetski Studio Intergeo
Ruzveltova 4
Palilula Pozovi

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad...
Pročitaj više

Pre 3 h poslednji put pozvana firma
Geodetske usluge EURO GEO
Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara Pozovi

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo prilikom ...
Pročitaj više

Pre 3 h poslednji put pozvana firma
BGA geometar
Ustanička 189a
Zvezdara Pozovi

Licencirana geodetska agencija BGA GEOMETAR nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz poš...
Pročitaj više

Pre 3 h poslednji put pozvana firma
Geo SLAJ geodetski poslovi
Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…...

Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije....

Geometar Goran

Čukarica

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata....

Geometar KNEZLUKA
Krajiška 68
Zemun

Agencija "Knezluka L.G.B." nalazi se u Krajiškoj ulici broj 68, u Zemunu....

U našem tekstu ćemo objasniti pojam parcelacija, kada se taj postupak obavlja, zbog čega, kao i šta čini celokupnu proceduru.

Dakle, kada kažemo parcelacija, pod tim mislimo da se jedna parcela može podeliti na više delova (dva, tri, četiri, itd), ali isto tako je moguće i obratno – da se dve ili tri parcele spoje u jednu, jedinstvenu.

Parcelacija zemljišta

U svakodnevnom govoru se za parcelaciju kaže deoba parcele, podela placa, deoba placa, podela parcele, deoba placa na dva dela, sastavljanje parcela, objedinjavanje parcela, podela parcela na više delova i mnogo drugih sličnih termina.

Kada je reč o poljoprivrednom zemljištu, može se izvršiti parcelacija, pod tim uslovom da novostvorene parcele ili delovi zemljišta, budu veći od pedeset ari.

Parcelacija placa

Recimo da ste kupili plac i želite da na njemu sagradite porodičnu kuću. Potrebno je da dobijete građevinsku dozvolu, a naš zakon tako nalaže da zemljište na kome se nešto izgrađuje mora biti građevinska parcela. Na njoj bi trebalo da bude uknjiženo vlasništvo investitora.

Parcelisanje zemlje

U svakodnevnom životu, to jest u praksi, često se događa da investitor kupi samo jedan deo katastarske parcele. Takođe, dešava se da se tu već nalazi izgrađen jedan ili više objekata. Ti objekti mogu posedovati ili ne posedovati građevinsku dozvolu.

Kada se dogodi ovakva situacija, neophodno je da se izvši postupak parcelacije, odnosno preparcelacije zemlje.

Parcelisanje dvorišta

Kao što vidimo iz celog dosadašnjeg teksta, parcelacija može da se izvrši na bilo kom komadu zemlje, pa se tako obavlja i na delovima dvorišta.

Primera radi, ukoliko postoji jedna velika kuća, čiji je deo prodat (na primer vertikala), tada novi vlasnici žele da se tačno znaju granice njihovog dvorišta. U ovom slučaju će se obratiti geometrima, to jest geodetskim biroima i agencijama da bi se izvršilo parcelisanje dvorišta.

Parcelacija objekta

Kada govorimo o opštim pravilima za parcelaciju, najpre je potrebno odrediti oblik, veličinu kao i površinu građevinske parcele koja će biti formirana.

Takva građevinska parcela mora imati površinu i oblik koji će omogućiti izgradnju objekta, a sve u skladu sa opštim pravilima za parcelaciju koja nalaže zakon.

Parcelisanje objekta

Pomenuta opšta pravila za parcelisanje odnose se na opšte stambene i mešovite zone, centralne gradske i stambene gradske zone, zatim zone kuća za odmor, seoske zone, periferne industrijske, poslovne i privredne zone, zone porodične gradnje i retkih naselja.

Kao što smo već naveli, najmanja površina koju bi trebalo da ima građevinska parcela na kojoj će biti izgrađeni slobodnostojeći pojedinačni objekti za odmor ili privremeno stanovanje, iznosi pet stotina metara kvadratnih.

Ukoliko vam je neophodna ova usluga, ispod našeg teksta se nalaze firme koje pružaju usluge premera zemljišta i parcelacije, a to su geometri, odnosno geodetski biroi i agencije.

Parcelacija – cena:

Ukoliko vam je potrebno da izvršite podelu placa ili objedinjavanje više parcela u jednu, najbolje je da pozovete stručna lica da izađu na teren i na osnovu utvrđene situacije, saopšte vam tačnu cenu, zbog toga što je svaka parcela zasebna celina, sa drugačijim karakteristikama.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst