U svakodnevnom životu često čujemo da je određenu parcelu potrebno ograditi, da je neophodno da se kupac uvede u posed i slično. U pomenutim i sličnim situacijama, iskoristićemo uslugu geometara, odnosno omeđavanje parcele.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za OMEĐAVANJE

Beograd

Geodetske usluge Premer-Sja
Vojvode Dovezenskog 9
Zvezdara Pozovi

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantuj...
Pročitaj više

Geodetski Studio Intergeo
Ruzveltova 4
Palilula Pozovi

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad...
Pročitaj više

Pre 22 h poslednji put pozvana firma
Geodetske usluge EURO GEO
Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara Pozovi

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo prilikom ...
Pročitaj više

Pre 22 h poslednji put pozvana firma
BGA geometar
Ustanička 189a
Zvezdara Pozovi

Licencirana geodetska agencija BGA GEOMETAR nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz poš...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Geo SLAJ geodetski poslovi
Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…...

Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije....

Geometar Goran

Čukarica

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata....

Geometar KNEZLUKA
Krajiška 68
Zemun

Agencija "Knezluka L.G.B." nalazi se u Krajiškoj ulici broj 68, u Zemunu....

U svakodnevnom životu često čujemo da je određenu parcelu potrebno ograditi, da je neophodno da se kupac uvede u posed i slično. U pomenutim i sličnim situacijama, iskoristićemo uslugu geometara, odnosno omeđavanje parcele.

To bi značilo će se na terenu obeležiti međne tačke.

Šta je to omeđavanje?

Definicija pojma omeđavanja mogla bi biti – obnova granica katastarske parcele. Razlozi zbog kojih se omeđavanje vrši mogu biti zaista različiti. Ljudi će uslugu zatražiti kada žele da odrede granice placa, određenog zemljišta, odnosno da obeleže tačne mere.

Geodetska agencija ili geodetski biro, dobija podatke od nadležnog katastra. Potom vrši njihovu proveru, i izlazi na teren gde se obavlja obeležavanje međnih tačaka.

Drugačijim rečima kazano, na ovaj način ćemo dobiti spoljne granice neke parcele. Obnova granica parcele znači da se ranije snimljeno stanje iznova uspostavlja na terenu. To se obavlja sa iste mreže geodetskih tačaka sa kojih je obavljeno prethodno merenje.

Kako se obavlja omeđavanje?

Međne tačke je potrebno obeležiti na određeni način. To se radi belegama, koje mogu da budu armirano-betonske, ili to mogu biti gvozdene šipke, drveni kočići, crvena farba ili bolcne u betonu ili asfaltu.

Šta je granica parcele?

Kada se radi omeđavanje parcele, smisao je da se dobiju njene spoljne granice. To su, u stvari, zamišljene linije, između dve tačke koje imaju poznate koordinate. Ova linija je zajednička, a to bi dalje značilo da na terenu moraju da budu prisutni svi korisnici ili vlasnici susednih parcela.

Omeđavanje - iskustva

Praksa je pokazala da je najbolje za vlasnika parcele koja se omeđava, da budu prisutne i sve komšije, da bi se na licu mesta, u prisustvu geometra, mogle izneti sve primedbe i nejasnoće. Ovakve primedbe se upisuju u zapisnik o terenskom uviđaju, a nakon toga se isti predaje Službi za katastar nepokretnosti.

Sve pomenuto je veoma važno zbog toga da se nesuglasice mogu razrešiti u upravnom postupku, i da se izbegne sudski postupak. Sudski postupak mnogo više košta učesnike, dosta je neprijatniji i sporiji.

Ipak, u svakodnevnom životu se događa da se vlasnici parcela ne mogu dogovoriti, odnosno neko se protivi obnovi granica, i tada je neophodno da dođe do postupka sudskog uređenja međa.

Narodskim jezikom rečeno, ako se komšije ne mogu same između sebe usaglasiti oko granice parcele, odnosno njenih međa, sleduje vanparnični sudski postupak. Tada se međe utvrđuju putem veštačenja geometra koga je odredio nadležni sud.

Smisao i cilj omeđavanja je u tome da se utvrdi vlasništvo na terenu, i obično se dešava kada dođe do sukoba i spora između korisnika susednih parcela. To se događa kada se želi prodati parcela, kada se ista daje u zakup ili kada se utvrđuje način korišćenja.

Ponekad vlasnik parcele jednostavno želi da zna gde su njene stvarne granice. Primera radi, omeđavanje je veoma važno kod izrade ograde parcele, da se ne bi dogodila neka greška koja kasnije može skupo koštati.

Omeđavanje – cena:

Da biste saznali cenu omeđavanja, neophodno je da se obratite geodetskim agencijama ili geodetskim biroima, pošto će na iznos novca uticati više faktora, kao što je površina zemljišta koje se omeđava i slično.

Svaka parcela i objekat su zasebne jedinice, pa je veoma nezahvalno određivati paušalnu cenu.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst