U praksi i svakodnevnom životu, veoma često se događa da je potrebno tačno premeriti određenu parcelu, tj. uraditi merenje zemljišta. Primera radi, možda imate plac, koji želite da prodate i potencijalni kupac mora da zna tačnu površinu da bi se izračunala cena i sklopio kupoprodajni ugovor.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za MERENJE ZEMLJIŠTA

Beograd

Geodetski Studio Intergeo
Geodetski Studio Intergeo
Ruzveltova 4
Palilula Pozovi

Studio za geodetske poslove Intergeo obavlja kompletne geodetske usluge profesionalno, kvalitetno i u najkraćem mogućem roku. Naš dugogodišnji tim zaposlenih koristi najsavremeniju geodetsku opremu koja poseduje sve potrebne licence za rad...
Pročitaj više

Geodetske usluge EURO GEO
Geodetske usluge EURO GEO
Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara Pozovi

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo prilikom ...
Pročitaj više

BGA geometar
BGA geometar
Ustanička 189a
Zvezdara Pozovi

Licencirana geodetska agencija BGA GEOMETAR nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz poš...
Pročitaj više

Geo SLAJ geodetski poslovi
Geo SLAJ geodetski poslovi
Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun Pozovi

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…...
Pročitaj više

Geosmart
Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije....

Geometar Goran
Geometar Goran

Čukarica

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata....

Geometar KNEZLUKA
Geometar KNEZLUKA
Krajiška 68
Zemun

Agencija "Knezluka L.G.B." nalazi se u Krajiškoj ulici broj 68, u Zemunu....

U praksi i svakodnevnom životu, veoma često se događa da je potrebno tačno premeriti određenu parcelu, tj. uraditi merenje zemljišta. Primera radi, možda imate plac, koji želite da prodate i potencijalni kupac mora da zna tačnu površinu da bi se izračunala cena i sklopio kupoprodajni ugovor.

Šta je površina zemljišta i kako se meri?

Svi smo se susreli sa pojmom površine, što je zapravo geometrijski pojam, koji nam pokazuje koliko je velik određeni prostor. Da bismo lakše razumeli, reći ćemo da linija i tačka nemaju površinu, odnosno ona se računa kao nula. Nasuprot njima, ravan ima površinu koja je beskonačna.

Površinom možemo nazvati i deo određenog tela koje se nalazi u prostoru koji je izložen spoljašnjosti.

Ljudi su oduvek imali potrebu da izmere zemljište, odnosno površine, iz različitih razloga. Stari Egipćani su prvi počeli da mere razne površine, i ta merenja su kasnije podignuta na nivo nauke.

Osnovna merna jedinica za premeravanje površina je metar kvadratni, a od toga su izvedene i druge mere kao što su kvadratni centimetar, kvadratni decimetar i kvadratni milimetar.

Pošto se u našem tekstu bavimo temom merenja zemljišta, jasno je da se koriste veće mere, kao što su:

- jedan ar, što je jednako površini od sto kvadratnih metara;

- jedan hektar, što je tačno deset hiljada metara kvadratnih:

- jedan kilometar kvadratni, što bi značilo milion kvadratnih metara.

Ipak, u svakodnevnim situacijama, najčešće čujemo da se placevi, parcele i slično, mere arima i hektarima.

Kako se meri zemljište? Ovo je posao za geometra, koji će zapravo snimiti stvarno, faktičko stanje na terenu. Na primer, nekada se na jednoj parceli nalazi više korisnika, pa je merenje zemljišta neophodno da bi se rešili imovinsko-pravni odnosi.

Da biste iskoristili ovu vrstu usluge, potrebno je da se obratite geodetskoj agenciji ili geodetskom birou, koji će poslati stručna lica na teren koji je potrebno izmeriti.

Kada merenja na terenu budu završena, pristupa se obradi prikupljenih podataka, pa se tako dobijaju tačne mere. Na taj način vidimo preciznu veličinu površine, udaljenost, položaj, zauzeće i slično.

Na osnovu svega navedenog se iscrtava snimak stvarnog stanja, i obavlja se upisivanje svih relevantnih podataka.

Geodetska merenja podrazumevaju snimanje i prijavu objekta kod katastarskih službi; merenja se vrše i kod preparcelacije ili deobe parcela; kod postupka legalizacije bespravno podignutih objekata; zatim kod obnavljanja međa – granica između katastarskih parcela; kod formiranja građevinske parcele; kod izrade protokola regulacije; geodetska merenja se rade i kod raznih katastarskih promena.

Takođe, merenja se vrše i kod izvođenja objekata, pripremnih radova, kontrole izvedenog stanja, kontrole temelja.

Merenja je neophodno sprovesti i kod izrade katastarsko-topografskog plana, situacionih planova, kod izrade projektne dokumentacije, a takođe i kod omeđavanja parcela gde se utvrđuje njihova spoljna granica.

Merenje zemljišta – cena:

Da biste saznali koliko je novca potrebno da izdvojite za premeravanje zemljišta, najbolje je da se direktno obratite geodetskim agencijama i geodetskim biroima koji su oglašeni ispod redova koje čitate.

Paušalnu cenu je veoma teško odrediti, zbog toga što ona zavisi od mnogih faktora, kao što je površina zemljišta na primer.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Snezana Aleksic
    01.11.2018 10:48

    ako vam treba kvalitetno merenje zemljista obratite se firmi geo slaj i necete se pokajati.