Ako želimo da definišemo pojam geodezija kao nauke, to bi onda moglo izgledati ovako: u pitanju je jedna naučna disciplina, čiji je predmet prikazivanje i merenje Zemlje, njenog gravitacionog polja, kao i geodinamičkih pojava.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi koje se bave GEODEZIJOM

Beograd

Geodetske usluge Premer-Sja
Vojvode Dovezenskog 9 Pozovi

Agencija Premer-Sja je Vaš najbolji izbor kada Vam zatrebaju geodetske usluge iz oblasti katastra, građevinasrtva i projektovanja. Naš tim čine iskusni i licencirani stručnjaci koji u svom radu koriste savremenu geodetsku opremu, što garantuj...
Pročitaj više

Geodetske usluge EURO GEO
Bulevar Kralja Aleksandra 345 Pozovi

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo prilikom ...
Pročitaj više

Pre 23 h poslednji put pozvana firma
BGA geometar
Ustanička 189a Pozovi

Licencirana geodetska agencija BGA GEOMETAR nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz poš...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Geo SLAJ geodetski poslovi
Ugrinovački put, (27 deo), br 16 Pozovi

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…...
Pročitaj više

Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije....

Geometar Goran

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata....

Geometar KNEZLUKA
Krajiška 68

Agencija "Knezluka L.G.B." nalazi se u Krajiškoj ulici broj 68, u Zemunu....

Ako želimo da definišemo pojam geodezija kao nauke, to bi onda moglo izgledati ovako: u pitanju je jedna naučna disciplina, čiji je predmet prikazivanje i merenje Zemlje, njenog gravitacionog polja, kao i geodinamičkih pojava.

Geodinamičke pojave mogu biti gibanje zemljine kore, plima i oseka, pomeranje polova.

Šta je geodezija?

Ovom naukom se možemo pozabaviti i bliže, pa ćemo reći da je predmet geodezije premeravanje zemljine površine, pri čemu se podaci unose u određeni katastar, pa se potom izrađuju razni planovi i karte.

Određenim geodetskim instrumentima se na terenu prikupljaju podaci, pomoću posebnih metoda rada. Potom se spomenute karte i planovi rade na osnovu tih informacija, a osnovni smisao jeste da svi objekti zadrže svoj međusobni položaj i oblik, bez obzira da li se nalaze ispod zemlje, u vazduhu ili na površini zemlje. Ti objekti predstavljaju sadržinu određene karte ili plana.

U čemu je značaj karata i planova zemljišta?

Geodezija ima zadatak da nam obezbedi ove dokumente, a njihov značaj je izuzetan, za društveni i privredni razvoj društva. Drugi značaj je strateški i ogleda se kroz vojne potrebe jedne države.

Primera radi, geografija kao nauka ne bi mogla da se izučava bez karata, zahvaljujući kojima upoznajemo našu zemlju i druge.

Zbog svega navedenog, dobijamo jasnu sliku o položaju zemalja i kontinenata. Na taj način, omogućeno je organizovano funkcionisanje prevoznih sredstava i komuniciranje ljudi.

Kada bismo zanemarili značaj geodezije i geografije, bilo bi nezamislivo živeti u savremenom, modernom svetu.

Podela geodezije

Geodeziju možemo podeliti na višu i nižu. Oblici i dimenzije Zemlje kao nebeskog tela zanimaju višu geodeziju, i u tom cilju se koriste sateliti da bi se dobila geodetska mreža koja ima visok stepen tačnosti.

Sa druge strane, niža geodezija, koja se naziva i praktičnom geodezijom, nalazi svoju višestruku primenu u praksi. Tu ćemo najpre spomenuti premer zemljišta, na osnovu kojih se prave situacioni planovi. Na taj način određeni teren dobija svoju vertikalnu i horizontalnu predstavu.

Šta su to situacioni planovi?

Reč je o premeru zemljišta koje omogućava numeričke i druge podatke, koji se dalje koriste u rudarstvu, industriji, urbanizmu, šumarstvu, građevini, hidrotehnici, statistici i drugim oblastima.

Šta su to geodetski radovi?

Da bismo dobili geodetske radove, najpre moraju da se izvrše merenja na terenu, i da se posle ti prikupljeni podaci obrade u kancelariji. Kod geodetskih radova postoji takozvani princip kontrole, koji omogućava da se otkriju i izbace grube i sistematske greške.

Mogu se pojaviti i slučajne greške, i pored savesnog i stručnog rada geodetskih stručnjaka. Ipak, odstupanja se moraju nalaziti u dozvoljenim granicama.

Pored toga, postoje i računske kontrole, koje se vrše za svaku fazu računskog procesa. To se obavlja pri matematičkoj obradi izmerenih veličina.

Geodezija – cene merenja zemljišta:

Da bi se dobila cena merenja zemljišta, neophodno je da se najpre definiše obim i vrsta posla, jer je svaka parcela i svaki objekat zasebna jedinica, pa se zbog toga cena ne definiše paušalno, već na osnovu konkretne situacije na terenu.

*Za sve preciznije informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst