Sta podrazumevaju geodetski radovi? U svakodnevnom životu često se dešava da je potrebno da se određeno zemljište premeri. Tada ćemo se obratiti stručnjacima koji se nazivaju geometri, koji će obaviti geodetsko snimanje terena, a sve u cilju da bi se tačno utvrdilo stanje.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za GEODETSKE RADOVE

Beograd

Geodetske usluge EURO GEO
Bulevar Kralja Aleksandra 345
Zvezdara

Geodetska agencija “EURO GEO” je ovlašćena od strane Republičkog Geodetskog Zavoda, za pružanje geodetskih usluga na teritoriji cele Srbije. Posedujemo veliko praktično iskustvo u primenjenoj (inženjerskoj) geodeziji, koje koristimo prilikom ...
Pročitaj više

Pre 23 h poslednji put pozvana firma
BGA geometar
Ustanička 189a
Zvezdara

Licencirana geodetska agencija BGA GEOMETAR nudi inovativne i kvalitetne usluge iz oblasti geodezije. Širok spektar stručnosti i sposobnosti našeg profesionalnog tima garantuje da će svi geodetski poslovi biti završeni brzo, povoljno i uz poš...
Pročitaj više

Pre 23 h poslednji put pozvana firma
Geo SLAJ geodetski poslovi
Ugrinovački put, (27 deo), br 16
Zemun

Firma Geo SLAJ nudi Vam kompletne geodetske usluge na teritoriji celog grada, uz najviši vid odgovornosti pri radu. Naš tim čini kvalitetan i stručan kadar koji poseduju licencu Inženjerske komore, kao i preko 12 godina iskustva u praksi…...
Pročitaj više

Pre 23 h poslednji put pozvana firma
Geosmart

Firma "Geosmart", nudi vam vrhunske usluge u izvodjenju poslova inzenjerske geodezije....
Pročitaj više

Pre 23 h poslednji put pozvana firma
Geometar Goran

Čukarica

Geometar Goran iz Beograda može Vam pomoći ako Vam zatrebaju topografski plavovi, formiranje građevinskh parcela ili legalizacija objekata....

Geometar KNEZLUKA
Krajiška 68
Zemun

Agencija "Knezluka L.G.B." nalazi se u Krajiškoj ulici broj 68, u Zemunu....

Sta podrazumevaju geodetski radovi? U svakodnevnom životu često se dešava da je potrebno da se određeno zemljište premeri. Tada ćemo se obratiti stručnjacima koji se nazivaju geometri, koji će obaviti geodetsko snimanje terena, a sve u cilju da bi se tačno utvrdilo stanje.

Neretko se događa da je na jednoj parceli više korisnika, a često ćete čuti da ljudi kažu u svakodnevnom govoru da zovu geometra da premeri plac, snimi parcelu, izmeri plac, snimi teren i slično.

Geodetsko merenje

Verovatno smo svi mnogo puta videli geometre na nakom terenu kako rade svoj posao. Glavni zadatak geometara, geodetskih biroa i geodetskih agencija je u tome da precizno označe delove korišćenja objekta ili parcele, odnosno zauzeće površine.

Kada je određena nekretnina predmet kupoprodaje, tada je neophodno označiti njene delove, a sve u cilju razrešavanja pravnih i imovinskih odnosa.

Geodetska merenja će pokazati položaj nekog objekta, prilazne saobraćajnice, površine zauzeća i još mnogo toga.

Zbog svega toga se rade merenja na terenu, nakon čega se pristupa obradi prikupljenih podataka. Na taj način se dobijaju sasvim tačne i precizne mere, kada je reč o udaljenosti, položaju, zauzeću, površini i sl.

Potom sledi iscrtavanje snimka faktičkog stanja kao i upisivanje svih važnih i relevantnih podataka.

Kada se rade geodetska snimanja terena?

Geodetska dokumentacija je neophodna za različite potrebe kao što je projektovanje industrijskih objekata. To mogu biti razne fabrike, aerodromi, sportski tereni i dr.

Osim toga, geodetska snimanja se vrše za projektovanje puteva, podzemnih instalacija, železnica, žičara, skijališta, dalekovoda, kanala...

Geodetska merenja su potrebna i za izradu urbanističke i planske dokumentacije.

Šta su to geodetski radovi u inženjerstvu?

Često je potrebno izvršiti kontrolu geometrije objekata, projektovati razne geodetske mreže; geodetski radovi su neophodni i kada se grade stambeni i industrijski objekti, pa je potrebno obeležavanje na terenu, kao i praćenje; geodetski radovi u inženjerstvu se vrše i kod izgradnje brana, mostova, ulica, kanala, tunela...

Nad svim pomenutim radovima se obavlja stručni nadzor.

Geodetske usluge

Geodetska merenja možemo da podelimo na oblast katastra; oblast građevinarstva; oblast projektovanja.

Kod prve podele, misli se na snimanje i prijavu objekta kod katastarskih službi, legalizaciju, deobu parcela, formiranje građevinske parcele, formiranje granice katastarskih parcela...

Kod geodetskih merenja u oblasti građevinarstva, reći ćemo da se radi o geodetskim merenjima koja se vrše dok se objekat izgrađuje.

U oblasti projektovanja, izrađuju se topografski i situacioni planovi, katastarsko-topografski plan, te geodetsko snimanje podzemnih i nadzemnih vodova; izrađuje se i sva potrebna geodetska projektna dokumentacija.

U svakodnevnom životu često se javlja potreba za uslugom omeđavanja parcele. To bi značilo da se utvrđuju spoljašnje granice parcele, a sve zbog toga što se kupac uvodi u posed, ili je neophodno da se određena parcela ogradi i slično.

Spomenuti topografski i situacioni, kao i drugi planovi za potrebe investitora, predstavljaju prve od usluga koje ćete iskoristiti.

Potrebno je snimiti instalacije i podzemne vodove, što predstavlja zakonsku obavezu izvođača radova.

Često je potrebna usluga deobe parcele, gde se menja njen oblik i površina, pa u tom smislu razlikujemo dve vrste podele:

- faktička deoba, i to znači da se na terenu postavlja linija razgraničavanja;

- uslovna deoba parcele označava da su uslovljene površine u okviru ukupne površine.

Geodetski radovi – cena:

Cena geodetskih usluga zavisi od objekta do objekta, kao i od njegove površine, jer su to sve zasebne jedinice. Zbog toga nije moguće dati paušalnu cenu, već je neophodno pozvati stručna lica da izađu na teren i utvrde konkretnu situaciju.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Matija Lukic
01.11.2018 10:52

ako vam trebaju geodetski radovi posetite firmu geo slaj i sa njima se dogovorite oko svih usluga koje su vam potrebne.

Ostavite komentar
Ocenite firmu